Γιατί μόνο τέσσερις άδειες;

Γιατί μόνο τέσσερις άδειες;

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς στιγμήν ξεχνώ τη διάσταση της αντισυνταγματικότητας που έχει η τροπολογία που υπερψηφίστηκε προχθές στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες. Ας προσποιηθούμε πως δεν υπάρχει πρόβλημα με την καταστρατήγηση της ρητής διατύπωσης του Συντάγματος περί της απολύτου αρμοδιότητας του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Το θεμελιώδες ερώτημα παραμένει: γιατί τέσσερις άδειες μόνο; Γιατί το κράτος, διά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αντί για επιτηρητής των κανόνων και των αρχών, γίνεται άμεσος παίκτης;Το επιχείρημα του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας ακούγεται τουλάχιστον περίεργο: «Διότι τόσες σηκώνει η αγορά». Ποια αγορά σκέφτομαι αμέσως, η φετινή ή μήπως εκείνη που θα διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια; Για φέτος ισχυρίζομαι ότι και δύο άδειες πολλές είναι. Αλλά από πότε η κυβέρνηση μιας χώρας ορίζει πόσες επιχειρήσεις ενός κλάδου είναι δυνατόν να επιβιώσουν και νομοθετεί για την ύπαρξή τους; Μας λέει ο υπουργός ότι το κάνει γιατί οι υπάρχουσες εταιρείες είναι υπερχρεωμένες και υπάρχουν επειδή δανειοδοτήθηκαν παρανόμως. Ας εφαρμοστούν λοιπόν οι νόμοι για όλους ανεξαιρέτως, όσοι δεν αντέχουν ας κλείσουν, πιθανόν άλλοι πλέον σώφρονες και ικανοί, με άλλα επιχειρηματικά μοντέλα, θα έρθουν, ίσως να είναι λιγότερα τα κανάλια στο μέλλον, μπορεί περισσότερα, η ζωή θα το δείξει, αποκλείεται να το ξέρει αυτό ο κύριος Παππάς ή κάποιος άλλος. Λέει η κυβέρνηση, κόπτεται για την ακρίβεια, ότι θέλει να νοικοκυρέψει το τηλεοπτικό τοπίο. Ως προς την αδειοδότηση έχει δίκιο, ως προς το χτύπημα όμως της διαβόητης διαπλοκής, μας δουλεύει απολύτως.

Περιορίζοντας τα κανάλια, μόνο το αντίθετο αποτέλεσμα θα φέρει. Το άνοιγμα του πεδίου σε όσο περισσότερους γίνεται, είναι αυτό που θα εξασφάλιζε την πολυφωνία, δίνοντας εναλλακτικές επιλογές στους πολίτες. Η κυβέρνηση με τρόπο αυταρχικό επιχειρεί να «σκίσει τη γάτα», να δηλώσει αφεντικό στα Μέσα. Προσδοκά, διαπλεκόμενοι και μη να προσέλθουν για συνεννοήσεις. Κατέχεται και από αυτή την ψευδαίσθηση: όποιος ελέγχει την ενημέρωση, δεν πέφτει ποτέ. Η «Αυγή» πάντως, ελεγχόμενη απολύτως από τον ΣΥΡΙΖΑ, με το ζόρι διαβάζεται από χίλιους πολίτες τις καθημερινές και τρεισήμισι χιλιάδες τις Κυριακές…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή