Τα «ανοίγματα» είναι το πρόβλημα

Τα «ανοίγματα» είναι το πρόβλημα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημείωνα, πριν από λίγο καιρό, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμη μεγάλες δυσκολίες μέχρι να καταλήξει σε μια νέα συμφωνία. Οπως επίσης έχουμε παραδεχθεί, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δίκαιο να διαμαρτύρεται. Είναι δύσκολο για την Ελλάδα να επιδιώκει την ταυτόχρονη επίλυση δύο μεγάλων κρίσεων. Να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό ρεύμα αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές ισορροπίες. Χωρίς περιττές συγκρούσεις με τους βόρειους γείτονές μας και, ταυτοχρόνως, εντός των κοινοτικών πλαισίων. Είναι ακόμη δυσκολότερο για την Ελλάδα να αντιμετωπίζει, την ίδια στιγμή, μια νέα επιδείνωση της δημοσιονομικής κρίσης, εντός μιας νέας ύφεσης.

Δεύτερο σημείο στο οποίο δικαιώνεται ο πρωθυπουργός είναι η διχογνωμία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μεταξύ των δύο αυτών μερών του κουαρτέτου που εποπτεύει την καλή εφαρμογή της συμφωνίας του καλοκαιριού, αναπτύσσεται πεδίο διαφωνιών εκεί που, μέχρι προσφάτως, υπήρχε θετική σύγκλιση. Είναι βεβαίως αλήθεια ότι και τα άλλα δύο μέρη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθεροποίησης δεν βοηθούν στην επίτευξη συμφωνίας.

Είτε γιατί το Ταμείο Σταθεροποίησης εξαρτάται άμεσα από τις οδηγίες των εντεταλμένων καθενός κράτους-μέλους, οι οποίοι υπολογίζουν τα πάντα αναλόγως με την επίδρασή τους στο κόστος δανεισμού για τα δικά τους κράτη και, προφανώς, της επίπτωσης που θα υπάρξει στην αντιμετώπιση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι η επανάληψη των συζητήσεων για την επίλυση των διαφωνιών που υπάρχουν στα κύρια θέματα της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, είναι πολύ δύσκολη.

Είναι πολύ πιθανόν, γι’ αυτό τον λόγο, να καθυστερήσει για αρκετές μέρες η έλευση της «τρόικας». Χρειάζεται χρόνος προκειμένου οι βοηθοί τεχνοκράτες να επαναλάβουν τους υπολογισμούς τους και να διατυπώσουν νέα σενάρια για τους τρόπους με τους οποίους θα κλείσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα της χώρας.

Ομως, περισσότερο χρόνο χρειάζεται η κυβέρνηση. Η νομοτεχνική προετοιμασία του ασφαλιστικού και ο υπολογισμός των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων έχουν περιπλακεί. Οι αρμόδιοι υπουργοί δουλεύουν «εν κρυπτώ», από τον φόβο των διαρροών, αλλά και από τις συνεχείς μεταπτώσεις των επιτελών της ομάδας Τσίπρα. Κατάσταση που καθιστά τις προσπάθειες ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και να πάνε τις ρυθμίσεις στη Βουλή, σχεδόν μάταιες.

Το μεγάλο πρόβλημα παραμένει το δημοσιονομικό. Τα ανοίγματα στους κρατικούς λογαριασμούς είναι πολύ διευρυμένα. Η κυβέρνηση αδυνατεί να τα καλύψει χωρίς πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις. Η διαφωνία, μεταξύ Ταμείου και των υπολοίπων, για το πραγματικό άνοιγμα μεταφράζεται σε ακόμη περισσότερους φόρους. Μέχρις ότου να συγκλίνουν τα νούμερα, η έλευση των ελεγκτών δεν έχει ιδιαίτερο νόημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή