ΑΠΟΨΕΙΣ

Το «Ντόλτσε» και στο συμβούλιο υπουργών

kassim1--4

Οι Τούρκοι αρνούνται να εφαρμόσουν το μέρος που τους αναλογεί από τη συμφωνία για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο μεταναστευτικό, ενώ την ίδια ώρα η Αυστρία και οι χώρες του Βίσεγκραντ γράφουν ξέρετε πού την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Με λίγα λόγια, το προσφυγικό απειλεί να τινάξει στον αέρα την Ευρώπη.

Με την κατάσταση ως έχει, λοιπόν, το ερώτημα είναι εμείς τι κάνουμε. Εμείς αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες στον τομέα της ψυχαγωγίας: Παρέχουμε το λεγόμενο «comic relief», που είναι τόσο απαραίτητο σε κάθε τραγωδία. Δεν είναι καθόλου συμπτωματικό, δε, ότι τον ρόλο αυτό έχει αναλάβει ο Νίκος Φίλης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων μάς ενημερώνει ότι συμμετείχε στη συμβούλιο των υπουργών Παιδείας της Ε.Ε., όπου παρουσίασε στους ομολόγους του «το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης»! Τι περιλαμβάνει αυτό: «Την ψυχοκοινωνική στήριξη των παιδιών και των γονιών τους, ιδιαίτερα των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τη συναισθηματική ενδυνάμωσή τους. Την παροχή βασικών δεξιοτήτων γραμματισμού ώστε να δημιουργηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης και την ανάπτυξη της διαπολιτισμικής ικανότητας. Την προετοιμασία των προσφύγων για την προώθησή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με στόχο την προσαρμογή τους εκεί».

Μένω κατάπληκτος. Εμείς θα τα κάνουμε όλα αυτά; Μα πώς; Εμείς δεν μπορούμε καν να τους μετρήσουμε. Δεν ξέρουμε ακόμη πού θα τους εγκαταστήσουμε υπό συνθήκες ανθρώπινες και εκπονούμε «Ελληνικό Σχέδιο Δράσης» για την επιμόρφωσή τους;

Αδυνατώ να πάρω στα σοβαρά το «Ελληνικό Σχέδιο Δράσης» (φράση η οποία από μόνη της είναι ένα τέλειο αστείο…) ιδίως όταν διαβάζω την παρακάτω παράγραφο από το δελτίο Τύπου: «Στο Ελληνικό Σχέδιο Δράσης, μεγάλη έμφαση δίνεται, με βάση τα διεθνώς αποδεκτά ανθρωπιστικά και εκπαιδευτικά πρότυπα, από την πρώιμη σχολική ηλικία στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ψηφιακού αλφαβητισμού, αγωγής υγείας, αξιοποίησης της μητρικής γλώσσας των προσφύγων. Αυτή αποτελεί τη βάση της εκμάθησης οποιασδήποτε δεύτερης γλώσσας, αφού η αναγνώριση της γλώσσας αυτής αποτελεί στην πραγματικότητα την αναγνώριση του πολιτισμικού κεφαλαίου του οποίου ο πρόσφυγας είναι φορέας». Οπως θα έλεγε και ο Μπαρούφας, «ουάου!».

Συγχωρήστε τη δυσπιστία μου, αλλά το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα μας έχει αποτύχει στο στοιχειώδες: να μαθαίνει στα Ελληνόπουλα την αγγλική, τη lingua franca των καιρών μας. Θα τα καταφέρει να μάθει, λ.χ., στα Αφγανόπουλα τη γλώσσα τους; Αλλά παρόμοια επιχειρήματα μάλλον περιττεύουν. Αρκεί η μπαρόκ γλώσσα της ανακοίνωσης του υπουργείου, για να αντιληφθούμε ότι τίποτε σοβαρό δεν μπορεί να υπάρχει πίσω από το «Ελληνικό Σχέδιο Δράσης», διότι όταν υπάρχει ουσία δεν χρειάζεται ο θόρυβος για να την αναδείξει. Προφανώς, αυτό που έχει συμβεί είναι ότι το πνεύμα του «Ντόλτσε» έχει μετακομίσει και στα ευρωπαϊκά συμβούλια…

Εργα και ημέραι

Θυμάστε μήπως εκείνο τον κατάλογο των πολιτικών που δήθεν είχαν καταθέσεις στο εξωτερικό; Είχε δημοσιοποιηθεί και διαδοθεί προ ενός έτους περίπου, χάρη σε διάφορα λαθρόβια έντυπα και ιστοσελίδες ανάλογης υποστάθμης. Οι συντάκτες της είχαν πάρει από τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» του 2008 τις καταθέσεις ορισμένων πολιτικών στο εσωτερικό και τις είχαν παρουσιάσει σαν καταθέσεις του 2013 στο εξωτερικό.

Οταν ανέκυψε το δήθεν σκάνδαλο, η Τράπεζα της Ελλάδος αμέσως διέψευσε τα συγκεκριμένα στοιχεία. Ωστόσο, ποιος δίνει σημασία στην επίσημη διάψευση; Στον βόρβορο του Διαδικτύου, όπου ο κάθε ηλίθιος μπορεί να συναντήσει τους ομοίους του και όλοι μαζί να ενισχύσουν τις πλάνες του, οι διαψεύσεις δεν έχουν καμία αξία, ιδίως αν προέρχονται από θεσμούς με κύρος. Θυμίζω την υπόθεση, καθώς μου λένε ότι και σε αυτή είχε αναμειχθεί το είδος του εκβιαστή-δημοσιογράφου, η ύπαρξη του οποίου τώρα αποκαλύπτεται και μας κάνει όλους, ιδίως δε όσους ανήκουμε στον δημοσιογραφικό κόσμο, «να πέφτουμε από τα σύννεφα». (Για να μην παρεξηγηθώ, το τελευταίο ήταν σαρκασμός…)

Και πολιτικός βραχίων

Ακούω (και φρίττω, μην αμφιβάλετε…) ότι το κύκλωμα των κατηγορουμένων για εκβιασμούς δημοσιογράφων είχε και πολιτικό βραχίονα. Είχε, δηλαδή, βουλευτές οι οποίοι κατέθεταν ερωτήσεις για θέματα του ενδιαφέροντος των εν λόγω «gentlemen of the Press».

Δύο ονόματα κυκλοφορούν στην αγορά, μην περιμένετε όμως να τα δείτε γραμμένα εδώ. Ο ένας είναι γνωστός γυρολόγος, που έχει διακριθεί για τη χυδαιότητά του, αλλά και για την ευσέβειά του. Συνδέεται με έναν εκ των κατηγορουμένων με κουμπαριά. Ο άλλος είναι κάποιος τον οποίον η πολιτική έχει ξεβράσει οριστικά, αλλά ο ίδιος δεν το έχει συνειδητοποιήσει ακόμη. Διόλου τυχαίο είναι ότι οι δύο τους συνδέονται με αισθήματα αμοιβαίας εκτίμησης…

Είναι κρίμα

Νέος εθνικός αγών συνεγείρει τη λεγόμενη «Thessalonique profonde», η οποία διά στόματος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη της δηλώνει: «Εμείς στη Θεσσαλονίκη και στη Θεολογική Σχολή δεν θέλουμε ισλαμικές σπουδές». Μα γιατί; Είναι κρίμα! Τα κοινά στοιχεία μεταξύ Ισλάμ και του κόσμου όπως θα τον ήθελε ο σεβασμιώτατος είναι τόσο πολλά, ώστε μόνο να κερδίσουν έχουν από τη μελέτη του Ισλάμ. Κρίμα…