Τι μπορεί να πάει χειρότερα;

Τι μπορεί να πάει χειρότερα;

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δ​​​​ηλαδή, πόσο πια να χειροτερέψουν τα πράγματα;», με είχε ρωτήσει –ρητορικά μάλλον– φίλος που θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι τον Ιανουάριο. Δεν το έχουμε συζητήσει έκτοτε, ξέρω ότι μετάνιωσε, αλλά όντας ταγμένος αριστερός, είναι περισσότερο μπερδεμένος παρά αποφασισμένος να στραφεί αλλού…

Κυρίως, δεν ξαναμιλήσαμε για εκείνο το ρητορικό ερώτημα που μου έθεσε, το οποίο, όπως αποδεικνύεται –όπως φάνηκε ήδη από το περσινό καλοκαίρι– δεν ήταν ρητορικό τελικά. Τα πράγματα χειροτέρεψαν και η τωρινή κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να χειροτερέψουν. Διαβάζουμε τώρα πως σχεδιάζει να αυξήσει τη φορολογία σε μεσαία και υψηλά εισοδήματα, παρότι, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΓΔΕ, οι κατηγορίες αυτές εμφανίζονται ήδη υπερφορολογημένες. Οπως συνέβαινε και παλαιότερα δηλαδή, οι συνεπείς φορολογούμενοι και μισθωτοί πληρώνουν ακόμα μία φορά για όλους, τη στιγμή που η φοροδιαφυγή έχει ξεφύγει: περίπου το 50% των φορολογουμένων δήλωσε για το 2015 εισόδημα έως 5.000 ευρώ (!).

Η πάταξη της φοροδιαφυγής ήταν μία από τις μεγάλες εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, πλην όμως, ακολουθεί την πεπατημένη προηγούμενων κυβερνήσεων και αυτό, όταν έπειτα από ένα και πλέον χρόνο η φτωχοποίηση του πληθυσμού έγινε ακόμα οξύτερη, σε πλήρη αντίθεση με όσα ευαγγελίζονταν προεκλογικά στην Κουμουνδούρου.

Σε αυτά προστέθηκε και η τεραστίων διαστάσεων ανθρωπιστική κρίση του προσφυγικού. (Καταλαβαίνουν τώρα κάποιοι, ακόμα και άνθρωποι με παιδεία, πόσο ανάρμοστο, πόσο προσβλητικό, πόσο λάθος ήταν να χαρακτηρίζουν «ανθρωπιστική» τη –σοβαρότατη πράγματι– οικονομική κρίση στη χώρα; Πώς χάνουν έτσι το νόημά τους οι λέξεις; Κι ότι όταν χάνουν το νόημά τους οι λέξεις, ακόμα κι όταν δεν το καταλαβαίνουμε, δεν το συνειδητοποιούμε, χάνουν το νόημά τους οι πράξεις μας;)

Τα πράγματα χειροτέρεψαν, λοιπόν. Τράπεζες έκλεισαν, κεφαλαιακός έλεγχος επιβλήθηκε (ακόμα και ο ΕΝΦΙΑ είναι εδώ – αυτό κι αν είναι κωμωδία) και ο κ. Τσίπρας αυτοσχεδιάζει μόνο και μόνο για να διατηρήσει την εξουσία. Τα πράγματα είναι πολύ πιθανό να χειροτερέψουν κι άλλο, είτε με οικουμενική είτε με εκλογές, πολύ δε περισσότερο εάν αυτή η κυβέρνηση συνεχίσει αυτό τον καταστροφικό συνδυασμό κυνικής μικροπολιτικής, ιδεολογικών αγκυλώσεων και εξωφρενικής διοικητικής ανικανότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή