Υποκρισία ακόμη και με το κάπνισμα

Υποκρισία ακόμη και με το κάπνισμα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχω μια σταθερή εμμονή σε ό,τι αφορά την παράβαση του κοινωνικά, δημοκρατικά, κοινοβουλευτικά, ευρωπαϊκά και πολιτισμικά θεσπισμένου κανόνα που αφορά τον περιορισμό/απαγόρευση του καπνίσματος. Κάθε φορά που διαπιστώνω ότι κάποιος συμπολίτης μου, συχνά από την παρέα μου, καταπατά και τον νόμο και τους κανόνες καλής γειτονίας, θυμάμαι την υποκρισία που μας έχει κυριεύσει. Επιστήμονες μιλούν με έμφαση, υπουργοί εισηγούνται με αμετροέπεια και βιομηχανίες συναινούν με ειρωνεία κανόνες εναντίον του καπνίσματος.

Πλην όμως, κάποιοι από εμάς κοροϊδεύουν τους υπολοίπους. «Τώρα το ανακάλυψες;» θα πείτε! Προφανώς όχι! Πλην όμως, ο φοροφυγάς κρύβεται (συνήθως), ο ψιλοαπατεώνας φροντίζει να μην φαίνεται (όχι αμέσως, τουλάχιστον), ο ψευτράκος αρνείται (ζωηρά) τα ψεύδη του. Ο καπνιστής που φυσά τον καπνό στα μούτρα του μη καπνιστή καθόλου δεν κρύβεται. Εκμεταλλεύεται ότι ζούμε σε μια χώρα που δεν δίνει «πεντάρα τσακιστή», τι κι αν τηρείται τι κι αν δεν τηρείται ο νόμος, δηλαδή αυτό που με δυο απλές κουβέντες ονομάζουν «Rule of Law» οι Αμερικανοί και κάμποσοι άλλοι.

Η νέα έρευνα υγείας που εξέδωσε η Στατιστική Αρχή πριν από λίγες ημέρες, με έτος αναφοράς το 2014 (η προηγούμενη είχε γίνει το 2009), προσθέτει στα ως άνω επιχειρήματα υπέρ όσων δεν θέλουν να καπνίζουν επειδή οι άλλοι θέλουν να καπνίζουν ένα σπουδαίο επιχείρημα.

Επτά στους δέκα από εμάς όλους (τους άνω των 15 ετών) δεν καπνίζουμε. Το 52% αυτών δεν κάπνισε ποτέ, ενώ το 16% καπνίζαμε στο παρελθόν!

Κι όμως, το 30% «φουμάρει» όπου και όποτε γουστάρει, τα 11 μέχρι 20 τσιγάρα που καπνίζουν οι μισοί από τη μειοψηφία των καπνιστών ή, ακόμη χειρότερα, τα 21 μέχρι 40 τσιγάρα που απολαμβάνει ένας στους πέντε καπνιστές.

Σπεύδω, πάντως, να προσθέσω μια σοβαρή πρόοδο. Το 72% των πολιτών δεν εκτίθεται «ποτέ ή σχεδόν ποτέ» στον καπνό των άλλων στον χώρο που κατοικεί. Αρα, διάθεση να σεβαστούν οι καπνιστές τον αυτονόητο κανόνα προστασίας των παιδιών και όσων ενοχλούνται από το κάπνισμα υπάρχει. Ευτυχώς!

Ο σεβασμός υστερεί στον χώρο εργασίας. Μόνον το 62,3% είναι προστατευμένο· όλοι οι άλλοι καπνίζουν τον καπνό των συναδέλφων τους, ενώ το 6,2% των πολιτών υφίσταται τη συγκεκριμένη κακοποίηση για περισσότερες από 5 ώρες ημερησίως!

Εκεί όμως που τα πράγματα ξεπερνούν κάθε μέτρο συμβίωσης και παρανομίας είναι στους κλειστούς χώρους. Το 67,4% έχει εκτεθεί στο κάπνισμα σε καφενεία και μπαρ, ενώ το 65,3% έχει υποστεί την ίδια συμπεριφορά σε εστιατόριο ή ταβέρνα. Αν αφαιρέσουμε όσους δεν επισκέπτονται τους ως άνω χώρους (ένας στους πέντε), τότε πάνω από 8 στους 10 θαμώνες υφίστανται τη δικτατορία των καπνιστών και την ανομία του ανόητου κράτους. Περισσότερα για την ανοησία όλων μας στο αυριανό σημείωμα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή