Ασφάλεια με ρεαλισμό

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτό δεν πρέπει να συμβεί ποτέ σ’ εμάς», ήταν πάντοτε η δική μας αντίδραση. Την επαναλαμβάνουμε κάθε φορά που βλέπουμε το φρικιαστικό πρόσωπο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Στη Νέα Υόρκη το 2001, στη Μαδρίτη το 2004, στο Λονδίνο δύο φορές το 2005, στο Παρίσι δύο φορές μέσα στο 2015 και τώρα, αρχές 2016, στις Βρυξέλλες.

Καμία συγχώρεση, καμία δικαιολογία δεν υπάρχει για την πιο κτηνώδη συμπεριφορά, την πολιτικοϊδεολογική και θρησκευτική τρομοκρατία. Κανένας συμβιβασμός δεν είναι δυνατός. Είμαστε σε πόλεμο με τους υπανθρώπους που παρακινούν σε παρόμοιες πράξεις. Αυτόν τον πόλεμο, όπως τόσους άλλους, η δική μας κοινωνία μπορεί και πρέπει να τον κερδίσει. Το συντομότερο το καλύτερο.

Οσο ενωρίτερα καταλήξουμε σε αυτό το κοινό συμπέρασμα τόσο το καλύτερο. Η ευθύνη βρίσκεται στην πλευρά των πολιτικών, γυναικών και ανδρών, που ασκούν τις προβλεπόμενες αρμοδιότητες και όσες ακόμη ειδικότητες πρέπει να δημιουργηθούν ώστε το κράτος μας να αποκτήσει την κατάλληλη οργάνωση για την πολιτική άμυνα της κοινωνίας.

Σκεφτείτε το ήρεμα. Αν η τραγωδία που ζούνε οι άνθρωποι των Βρυξελλών συμβεί στην Ελλάδα, η καταστροφή θα είναι κολοσσιαία. Πέραν των αθώων που θα χαθούν σ’ αυτόν τον εισαγόμενο πόλεμο, η κοινωνία μας θα αντιμετωπίσει κινδύνους έναντι των οποίων πρέπει να είναι σε θέση να αντεπεξέλθει.

Ας είμαστε ρεαλιστές. Πολλοί στην Ελλάδα νομίζουν ότι οι καλές σχέσεις μας με τους Αραβες και η συμπάθειά μας στο παλαιστινιακό ζήτημα, η προσεκτική και ορθώς επικριτική στάση μας σε κάποιες πολιτικές του κράτους του Ισραήλ παραδοσιακά μάς προστατεύουν από τους διάφορους εξτρεμισμούς που κάθε τόσο γεννά ο αραβικός κόσμος.

Οι πολιτικές αυτές της χώρας μας, που τις ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, είναι σωστές. Ομως, αυτή τη φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πολύ διαφορετικό ζήτημα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συζητήσεων ιδεολογικού περιεχομένου. Προέχει η ασφάλεια της καθημερινότητας και η άμυνα της χώρας. Είναι μάλιστα καλό να προσθέσουμε ότι η απειλή θα υπήρχε ακόμη και χωρίς τα κύματα μεταναστών. Ούτε άλλωστε είναι σωστό να συνδέουμε την τραγωδία των πολλών με τον απάνθρωπο εξτρεμισμό των ολίγων που μπορεί να κυκλοφορούν την ίδια στιγμή μεταξύ μας. Μην έχουμε όμως την παραμικρή αμφιβολία: παρόμοιοι δολοφόνοι υπάρχουν και στο ελληνικό έδαφος.

Ας ξεκινήσουμε από τα απλά. Για όσο χρειαστεί θα πρέπει να δεχτούμε και να βοηθήσουμε στη λήψη, εφαρμογή και καλή λειτουργία των απαραίτητων μέτρων προστασίας του πληθυσμού και των επισκεπτών. Ειδικότερα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα δημόσια κτίρια, στους σταθμούς και στα αεροδρόμια, στις μαζικές συγκεντρώσεις πρέπει να εγκατασταθούν μηχανισμοί ασφαλείας. Η κυβέρνηση οφείλει να ανακοινώσει το συντομότερο όσα προτίθεται να κάνει σε αυτή την κατεύθυνση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή