Στο κράτος 2 στα 3 ευρώ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανέρχομαι στο ζήτημα του τεράστιου φορολογικού βάρους που αναλογεί στους περισσότερους μεταξύ μας, με αναλυτικότερες λεπτομέρειες επί του ισχυρισμού μου ότι «σε κάθε 3 ευρώ, το κράτος παίρνει τα 2».

Εστω, εργαζόμενος που μισθοδοτείται με 24.000 ευρώ. Πρόκειται βεβαίως για ακαθάριστες ή μεικτές αποδοχές. Υποθέτουμε ότι ο εργαζόμενός μας έχει ΙΚΑ, όπως άλλωστε όλοι θα έχουμε όταν περάσει το νέο πλαίσιο Κατρούγκαλου, μόνον τον ΕΦΚΑ ή Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα λειτουργήσει ως διάδοχος του ΙΚΑ και κληρονόμος όλων των άλλων Ταμείων.

Η επιχείρηση κρατάει και αποδίδει στο ΙΚΑ το ποσό των 3.600 ευρώ. Παρακρατεί επίσης τον προβλεπόμενο φόρο εισοδήματος που μαζί με την εισφορά, τη δήθεν έκτακτη και δήθεν αλληλεγγύης, ενώ δεν είναι παρά μια προσαύξηση του φόρου εισοδήματος, ανέρχεται σε 2.400 ευρώ. Αθροισμα κρατήσεων υπέρ του κράτους 6.000 ευρώ. Αφού αφαιρεθεί το ποσό αυτό, η επιχείρηση πιστώνει τον τραπεζικό λογαριασμό του ανθρώπου μας με το ποσό των 18.000 ευρώ, το οποίο είναι μικρότερο κατά το ένα τέταρτο ή 25%.

Με αυτά τα χρήματα πρέπει ο εργαζόμενος, ασφαλισμένος και φορολογούμενος να γίνει και καταναλωτής. Εστω ότι δαπανά 10.000 ευρώ, μόνον. Στην περίπτωση αυτή θα έχει πληρώσει σε φόρο κατανάλωσης (ΦΠΑ κυρίως) χονδρικά ένα 23%, άλλες 2.300 ευρώ στο κρατικό ταμείο. Νέο σύνολο μεταφοράς πλούτου από την τσέπη του πολίτη στο πορτοφόλι του κράτους: 8.300 ευρώ.

Εστω ότι το παράδειγμά μας διαθέτει διαμέρισμα 80 τ.μ. σε συνηθισμένη συνοικία των Αθηνών, θα πληρώσει 455 ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ. Αν είναι τόσο ευκατάστατος για να διαθέτει και αυτοκίνητο 1.400 κυβ. εκατοστών θα δώσει άλλα 245 ευρώ, νέο μερικό άθροισμα 700 ευρώ, το οποίο μαζί τους υπόλοιπους φόρους ανεβάζει τη συμβολή του ανθρώπου μας στην κάλυψη των κρατικών αναγκών σε 9.000 ευρώ.

Μένει λοιπόν το καθόλου ευκαταφρόνητο καθαρό, μετά από φόρους, ποσό των 15.000 ευρώ. Που θα ξοδευτεί για να μιλήσετε στο κινητό σας, πληρώνοντας τα ακριβότερα κρατικά τέλη στην Ευρώπη. Θα φωτίσετε το σπίτι σας, πληρώνοντας μια πανάκριβη ΕΡΤ αλλά και άλλους δύο φόρους κατοικίας, αλλά και τέλη για την επιδότηση ενεργειακών πηγών φιλικών προς το περιβάλλον. Θα κινηθείτε βάζοντας βενζίνη με έναν από τους τέσσερις ακριβότερους φόρους της Ευρώπης κ.λπ. κ.λπ.

Μη ξεχνάτε, όμως, το εξής σπουδαίο: χωρίς ποτέ να έχετε δει αυτά τα χρήματα, η επιχείρηση έχει πληρώσει για εσάς, στο όνομα δηλαδή της δικής σας εργασίας, το ποσό των 5.900 ευρώ, γνωστό ως ΙΚΑ εργοδότη.

Νέο άθροισμα φόρων: 14.900 ευρώ. Υπολογίστε και θα διαπιστώσετε ότι ο εργαζόμενός μας έχει δώσει στο κράτος το 62% της ακαθάριστης αμοιβής του. Με τους νέους φόρους Τσίπρα, το ποσοστό αυτό θα ξεπεράσει ακόμη και τα «2 στα 3 ευρώ», που σας παρακάλεσα να έχετε κατά νουν όταν ξαναστηθούν οι κάλπες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή