49 χρόνια πρίν… 6-IV-1967

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«ΠΡΟΣ ΑΝΩΜΑΛΟΥΣ ΛΥΣΕΙΣ»: Παρίσιοι, 5. (Του ανταποκριτού μας Σ. Νικολάου.).- Γενικόν είναι το ερώτημα, το οποίον υποβάλλουν όλοι οι ενταύθα δυτικοί συμμαχικοί κύκλοι περί του κατά πόσον η Κυβέρνησις Κανελλοπούλου θα τύχη ψήφου εμπιστοσύνης εκ μέρους του Κοινοβουλίου, οπότε και μόνον η χώρα οδηγείται κατ’ ασφαλή τρόπον προς πολιτικήν ηρεμίαν και ομαλότητα. […] Η εξακολούθησις της δημιουργίας ταραχών μοιραίως οδηγεί αφ’ ενός μεν εις την αναβολήν του χρόνου των εκλογών και ίσως προς ανωμάλους λύσεις εκ της ενδεχομένης ανικανότητος του ελληνικού πολιτικού κόσμου να συνεννοηθή και συνεργασθή προς αποτροπήν δημιουργίας ενός τραγικού πράγματι πολιτικού και ιδία κυβερνητικού αδιεξόδου, όπως τούτο συνέβη κατά το θέρος του 1936.

16 ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΟ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ: Σειράν ελιγμών επιχειρούν ήδη τα κόμματα, εν όψει της εμφανίσεως της Κυβερνήσεως Παναγιώτη Κανελλοπούλου, την Τετάρτην [12 Απριλίου 1967], εις την Βουλήν. Και ενώ παρουσιάζονται ευθυγραμμιζόμενα εις το αίτημα παραιτήσεως της Κυβερνήσεως, ακολουθούν διάφορον έκαστον γραμμήν πορείας. Η Ενωσις Κέντρου και η ΕΔΑ, ασκούν μεν πίεσιν διά να κλονίσουν την Κυβέρνησιν […], αλλ’ έχουν, κυρίως, στρέψει την προσοχήν των προς την ενέργειαν εκλογών. Το Φιλελεύθερον Δημοκρατικόν Κέντρον και οι Προοδευτικοί έχουν περιέλθει εις δυσχερεστέραν θέσιν. […] Διάφοροι παράγοντες προβαίνουν παρασκηνιακώς εις κρούσεις προς δύο, κυρίως, κατευθύνσεις: Αφ’ ενός προς το Καστρί [Γ. Παπανδρέου] εκ μέρους στελεχών του ΦΔΚ [Μητσοτάκης;] δι’ επανασυγκ’ολλησιν και αφ’ ετέρου προς την ΕΡΕ διά τον σχηματισμόν εθνικού μετώπου. Αι σχετικαί όμως ζυμώσεις δεν φαίνονται προωθούμεναι. Οι κ.κ. Γεώργιος Παπανδρέου [Ε.Κ.] και Στέφανος Στεφανόπουλος [ΦΔΚ] εζήτησαν και διά χθεσινών δηλώσεών των, όπως παραιτηθή η Κυβέρνησις. Αλλ’ ο πρωθυπουργός κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, απαντών, ετόνισεν ότι, είτε το θέλει ο αρχηγός της Ε.Κ., είτε όχι, η ΕΡΕ θα κυβερνήση την χώραν, θα διαλύση την Βουλήν και θα κερδήση τας εκλογάς.

Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΠΑΙΖΩΝ: Ο Βασιλεύς Kωνσταντίνος διεσκέδασε χθες πολύ με διάφορα υπερμοντέρνα και έξαλλα έργα της Πανελληνίου Καλλιτεχνικής Εκθέσεως του Ζαππείου. Επαιξε με τα σύρματα ενός… σχεδίου και ηρώτησεν εάν βγαίνη το πραγματικό σακκάκι, όταν κάνει ζέστη, από ένα μπούστο υπερμοντέρνας γλυπτικής.

ΑΓΓΕΛΟΣ Γ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ: Εντός των ημερών κυκλοφορεί εις εβδομαδιαία τεύχη το νέον έργον του καθηγητού της Ιστορίας της Τέχνης εις το Πολυτεχνείον και κριτικού της Τέχνης εις την «Καθημερινήν» κ. Αγγέλου Γ. Προκοπίου «Ιστορία της Τέχνης 1750-1950».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή