Αγαπητοί συνάδελφοι του Πειθαρχικού…

Αγαπητοί συνάδελφοι του Πειθαρχικού…

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Αγαπητοί συνάδελφοι του Πειθαρχικού Συμβουλίου της Ενωσης Συντακτών, νομίζω ότι υποπέσατε σε μέγα ατόπημα. Διαγράψατε επαγγελματίες πρώτης γραμμής από την ένωσή μας επειδή εξέφρασαν, με πάθος ας υποθέσουμε, την άποψή τους υπέρ του «Ναι» στο περιβόητο δημοψήφισμα του Ιουλίου, όπου, ό,τι και να ψήφιζες, στο τέλος απλώς ξαναέβγαινε πρωθυπουργός ο Αλ. Τσίπρας. Αυτός ήταν, άλλωστε, και ο μόνος λόγος που προκηρύχθηκε.

Συντηρήσατε, με την απόφασή σας αυτή, δύο μεγάλες παρεξηγήσεις, ενώ μεροληπτήσατε απροκάλυπτα υπέρ μιας πλευράς. Τυπικά, με νόμο της δεκαετίας του εξήντα, τα ηλεκτρονικά μέσα δεν… επιτρέπεται να έχουν άποψη, καθώς χρησιμοποιούν δημόσιο αγαθό – τις κρατικές συχνότητες. Ουδέποτε ίσχυσε στην πράξη, πουθενά στον πολιτισμένο κόσμο δεν ισχύει. Η δεύτερη παρεξήγηση αφορά την υποκειμενική και αντικειμενική δημοσιογραφία. Αν εξαιρέσουμε τα γεγονότα καθεαυτά (έφυγε η τρόικα, υπεγράφη η συμφωνία για το Λιμάνι του Πειραιά, δεν πήγε ο Δρίτσας στο Ζάππειο κ.λπ.), τα οποία προσφέρονται κι από το πιο μικρό πρακτορείο, η οπτική γωνία και η άποψη είναι αυτά που χαρακτηρίζουν, δίνουν ταυτότητα, προσωπικότητα σ’ ένα Μέσο. Ετσι γίνεται παντού σ’ αυτές τις κολοβές δημοκρατίες του δυτικού κόσμου, τις μόνες που υπάρχουν. Απαγόρευση άποψης στα Μέσα, πλην της απόψεως της κεντρικής εξουσίας, συνέβαινε και συμβαίνει μόνο σε δικτατορικά ή άλλου τύπου απολυταρχικά καθεστώτα. Με την τιμωρία που επιβάλατε, μοιάζει να επιβεβαιώνετε τους χειρότερους εφιάλτες μας: καθεστωτικές πρακτικές και μέσα ενημέρωσης φιμωμένα, όπου οι λειτουργοί του Τύπου κάνουν τον τροχονόμο στους εκπροσώπους κομμάτων, οι οποίοι συνήθως μας φλομώνουν στην αρλούμπα και στο ψέμα. Αλλά, αγαπητοί συνάδελφοι του Πειθαρχικού, κάνατε με την πράξη σας κάτι ακόμη χειρότερο, μεροληπτήσατε υπέρ του «Οχι». Δεκάδες δημοσιογράφοι, μικροί και μεγάλοι, σε όλα τα Μέσα, υπερασπίσθηκαν με κάθε τρόπο την άποψη της τότε κυβέρνησης. Είδα και άκουσα παλιό φίλο να καταριέται, σε ιδιωτικό κανάλι, τους υπερασπιστές του «Ναι» ως Γερμανοτσολιάδες! Βούιξε τότε η δημοσιογραφική πιάτσα, τίποτα δεν ακούσατε; Να ανακληθούν άμεσα οι διαγραφές και οι επιπλήξεις, με παρέμβαση του Δ.Σ. της Ενωσης, είναι η μόνη λύση. Αλλιώς, φοβούμαι ότι δεν θα αποφύγουμε, αργά ή γρήγορα, τη διάσπαση του κλάδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή