Οι αδελφές του ελέους

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήπως δεν τους το ζήτησαν με την ευγένεια που προσιδιάζει σε τέτοιες περιπτώσεις; Μήπως τα αγγλικά τους δεν ήσαν αρκετά καλά με αποτέλεσμα να μην καταλάβουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν; Το αποτέλεσμα πάντως είναι ότι για μια ακόμη φορά χθες οι λιμενικοί, παρά τις παρακλήσεις τους, δεν κατάφεραν να πείσουν τους Σύρους και τους Αφγανούς να αποχωρήσουν από την Πύλη Ε2 του Πειραιά. Εξ ου και η άμεση αντίδραση της πολιτείας. Τύπωσε φυλλάδια, σε σωστά και ακριβή αγγλικά ελπίζω, τα οποία από τη Δευτέρα θα μοιράζονται στους καταυλισμούς τους. Στο κείμενο λοιπόν, μετά μια σύντομη αλλά άκρως περιεκτική ερωτική εξομολόγηση –τι πιο απλό και γνήσιο από το «Σας αγαπάμε!»– τους διαβεβαιώνουν ότι και ο Πειραιάς από πρόσφυγες κατοικείται. Δεν σας αγαπάμε μόνον αλλά σας καταλαβαίνουμε κιόλας. Φοβούμαι πως αν δεν πεισθούν, η πολιτεία θα αναγκαστεί να λάβει ακόμη πιο σκληρά μέτρα. Να τους στείλει λουλουδούδες να τους ράνουν με γαρδένιες για να μάθουν.

Κακόπιστός τις θα μπορούσε να υποστηρίξει πως αφού ο Πειραιάς κατοικείται από πρόσφυγες, κι αφού όσοι κατασκήνωσαν στο λιμάνι πρόσφυγες είναι, τότε δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Το πιο ωραίο όμως στο φυλλάδιο είναι αλλού. Στο σημείο όπου τους παροτρύνει να υπακούσουν στις αρχές γιατί αυτή είναι «η μόνη δυνατότητα να φτάσετε οι περισσότεροι από εσάς σε λίγους μήνες σε κάποια χώρα της Ευρώπης». Το βρίσκω δαιμόνιο. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να πάνε στην Ευρώπη. Μόνον αν τους δείξουμε πως η Ελλάδα δεν είναι Ευρώπη θα σηκωθούν να φύγουν. Και είναι η αλήθεια πως η πολιτεία μας κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να τους το αποδείξει από την Ειδομένη ώς τον Πειραιά. Πόσο πιο καθαρά να τους το πούμε πια.

Διάβασα κάπου στο Διαδίκτυο πως ο επίδοξος παιδοκτόνος που πήγε να χρησιμοποιήσει το παιδί του σαν μπάλα του ράγκμπι το έκανε συμβολικά. Και αναγνώστης με ενημέρωσε ότι όχι μόνον δεν συνελήφθη αλλά το ίδιο βράδυ έδωσε και συνέντευξη σε κανάλι κρατώντας στην αγκαλιά του το αγαπημένο του βρέφος. Επειδή είχα αναρωτηθεί αν κάποιος φρόντισε να τον μαζέψει, ζητώ συγγνώμη. Δεν είχα αντιληφθεί ότι επρόκειτο περί συμβολικής χειρονομίας, performance κοινώς. Και τα σύμβολα ο λαός μας τα σέβεται, όπως σέβεται και τα ήθη και τα έθιμα όλων των λαών του κόσμου. Τι σόι αδελφές του ελέους θα ήμασταν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή