Ενα μάτσο ρουσφέτια

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι τώρα ξέραμε τις φωτογραφικές διατάξεις. Ηταν γενικόλογες, αλλά οι υποψιασμένοι γνώριζαν ότι ψηφίζονταν προς όφελος συγκεκριμένων ομάδων. Δεν θυμόμαστε να υπήρξε ποτέ νομοθέτηση υπέρ μεμονωμένων προσώπων. Ο θίασος της Πρώτης Φοράς δεν έχει τέτοια κωλύματα. Νομοθετεί προσωπαγείς εξαιρέσεις ακόμη και για μετεγγραφές στα ΑΕΙ!

Είναι αχταρμάς το σχέδιο νόμου που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας, με τίτλο «Σχέδιο νόμου: Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις». Αυτό φαίνεται όχι μόνο από το γεγονός ότι το κατέθεσε προχθές βράδυ, το απέσυρε χθες το μεσημέρι και το επανακατέθεσε χθες το απόγευμα. Είναι αχταρμάς, διότι εμπεριέχει μόνο «άλλες» και δη ρουσφετολογικές διατάξεις. Και μπορεί να αποσύρθηκε η φωτογραφική διάταξη που «αθώωνε» τον υπουργό κ. Γιώργο Σταθάκη, αλλά παρέμειναν πολλά ρουσφέτια. Ετσι η Πρώτη Φορά φτιάχνει νέες επιτροπές για το κάτι τις επιπλέον των ημετέρων. Συγκροτεί ενδεκαμελή περιφερειακά επιστημονικά συμβούλια έρευνας και καινοτομίας. Λεφτά για έρευνα δεν έχουμε, αλλά θα αποκτήσουμε 143 νέα μέλη επιτροπών (11 μέλη επί 13 Περιφέρειες) που θα την εποπτεύουν. Νομιμοποιούν «συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου… εφόσον αυτές έληξαν μέχρι τις 31-12-2015, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ν. 2190/1994», εκτός δηλαδή του νόμου για το ΑΣΕΠ. Αφορά δύο μόνον φορείς! Ενας Θεός ξέρει ποιους θέλουν να βολέψουν… «Τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα (ΕΠΙ), που ιδρύθηκαν κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 17 του ν. 2083/1992 και των οποίων η λειτουργία έληξε στις 31-12-2015, εξακολουθούν νόμιμα να λειτουργούν». Ποιος θα τα χρηματοδοτεί; Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σήκωσε τα χέρια ψηλά: «Για την εν λόγω δαπάνη δεν εστάλησαν στοιχεία από το επισπεύδον Υπουργείο».

Είναι απίστευτο αλλά πρέπει να είναι το μοναδικό σχέδιο νόμου, από συστάσεως του ελληνικού κράτους, που δεν είχε ψήγμα πολιτικής. Είναι 26.784 λέξεις μόνο ρουσφέτια. Αλλά αυτό δεν είναι καν το χειρότερο. Στο άρθρο 30, ανάμεσα σε διατάξεις για πάγια μηνιαία αποζημίωση, για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης, για κάτι «ιατρικά μηχανήματα του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου» και πολλά άλλα ασύνδετα μεταξύ τους θέματα, έσκασε μια διάταξη όπου «κατ’ εξαίρεση για ανθρωπιστικούς λόγους και για λόγους προστασίας θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων» μετεγγράφονται (ονομαστικώς!) και τρεις Ελληνες φοιτητές από το ένα ΑΕΙ στο άλλο! Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι οι μετεγγραφές γίνονται «για λόγους υγείας», κι εδώ προκύπτουν κάποια ερωτήματα. Οι μετεγγραφές φοιτητών για λόγους υγείας προβλέπονται από τους υπάρχοντες νόμους με συγκεκριμένες διαδικασίες –χαρτιά, επιτροπές, κ.λπ.–, τις οποίες, μάλιστα, ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς έκανε εξαιρετικά χαλαρές. Προς τι, λοιπόν, η ονομαστική νομοθέτηση τριών μόνον εξαιρέσεων; Πώς έμαθε η ηγεσία του υπουργείου ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν πρόβλημα υγείας και αποφάσισαν να τους μεταγράψουν εκτός τυπικής διαδικασίας; Ποιος έκανε την ιατρική γνωμάτευση και από ποια συμβουλευτικά (έστω) όργανα πέρασε; Και πέρα από αυτά: ποιοι λόγοι υγείας επιβάλλουν ώστε η «Γ. Θ., φοιτήτρια του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μετεγγράφεται κατ’ εξαίρεση στο Χαροκόπειο»; Εχει καλύτερο κλίμα στην Καλλιθέα από το κέντρο της Αθήνας; Ημαρτον πια…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή