Στροφή στον πλησίον μας, επιστροφή στον καλό εαυτό μας…

Στροφή στον πλησίον μας, επιστροφή στον καλό εαυτό μας…

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μόνη σανίδα σωτηρίας η αναθεώρηση αξιών», ο τίτλος του χθεσινού «Σημειωματάριου» (12/4/16) παρέπεμπε σε εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου. Οπως το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO στη Λέσβο και η αναγγελία για το «4ο Ναυτικό Σαλόνι Παραδοσιακών Σκαφών» που θα γίνει στον Πόρο, από 19 έως 22 Μαΐου, με παράλληλη έκθεση, και θέμα «Αιγαιοπελαγίτικα Καΐκια», με φωτογραφίες του Αμερικανού καλλιτέχνη φωτογράφου και φιλέλληνα Robert McCabe στην γκαλερί Citronne του Πόρου, που διευθύνει η ιστορικός τέχνης κ. Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη. «Και γιατί αυτή “η αναθεώρηση” των ήδη γραφέντων;» ρωτάει, με το δίκιο του, ο αναγνώστης. Του οφείλουμε μια απάντηση, με τη βοήθεια του Μποστ. Στους καιρούς που ζούμε οι αμέτοχοι πολιτικών και οικονομικών σκανδάλων, οι κανονικοί άνθρωποι μέσης και προχωρημένης ηλικίας, με τη μόρφωσή τους και τα ενδιαφέροντά τους, βρίσκονται «ναυαγοί στη Νήσο των Αζορών», όπως έγραψε στο προφητικό του τραγούδι ο αείμνηστος, αγαπημένος φίλος Μέντης Μποσταντζόγλου στην εποχή της Ανεργίτσας και του Πειναλέοντος, οι οποίοι πάντοτε απασχόλησαν την ελληνική επικαιρότητα, ανεξάρτητα από ποιο κόμμα ήταν στην εξουσία, και ποιο το διαδέχθηκε! Ετσι φθάσαμε ώς εδώ και μπορούμε με νοσταλγία, και μια κάποια τρυφερότητα, να θυμηθούμε την επωδό για την τύχη των ναυαγών «ενός νέου και μιας κόρης, ωραιότατα παιδιά» (συγχωρήστε την… ορθογραφία της στήλης), τα οποία «μη φθάνοντος βαπόρι, απεβίωσεν ο νέος και απέθανε η κόρη».

«Ναυαγοί» στο δικό μας νησί, τον γενέθλιο τόπο μας, οι Ελληνες και οι Ελληνίδες κάνουμε σινιάλα καπνού. Περιμένουμε εξ Ευρώπης τη λύση για το αυξανόμενο προσφυγικό πρόβλημα σ’ όλη την ελλαδική επικράτεια και ολόγυρα στο ιστορικό Κέντρο των Αθηνών. Σταμάτησαν οι σημαίες και τα πανό των διαδηλωτών, εδώ και καιρό, αφότου η πρώτη και δεύτερη φορά αριστερά κυβέρνηση ήρθε στην εξουσία με εκλογές και δημοψήφισμα. Κι άρχισαν συγκεντρώσεις, σποραδικές, αραιές και αποσπασματικές, συνδικαλιστικής φύσεως, που δεν εμπνέουν κανένα, ούτε κι εκείνους που τις διοργανώνουν. Η δε κυβέρνηση τις αγνοεί «καλώντας τους σε διάλογο»! Τι κάνουμε, λοιπόν, εμείς, οι μαθημένοι αλλιώς Ελληνες, που και ανθρωπιστές είμαστε, πιστεύουμε στη φιλανθρωπία και στην εθελοντική προσφορά μας προς όλους τους ξένους που κατέφυγαν με μωρά παιδιά στη χώρα μας, με όλα τα σύνορα εξόδου προς τις γειτονικές χώρες κλειστά και φρουρούμενα; Ανησυχούμε, βέβαια, πολύ, και εφόσον κυβέρνηση και «θεσμοί» δεν βρίσκουν λύση, αποφασίζουμε να περιχαρακωθούμε στις δικές μας αξίες και στα δικά μας «πιστεύω». Οποιοι έχουν εργασία την συνεχίζουν, και όποιοι ήταν ή έμειναν άνεργοι κοιτάνε να επιβιώσουν με τον ίδιο ζήλο που οι πολιτικοί μας, ανεξάρτητα από παρατάξεις, φροντίζουν να μη χάσουν τη βουλευτική τους καρέκλα!

Στροφή, λοιπόν, στη διατήρηση των αξιών μας και στο επίπεδο ζωής που δύσκολα κρατούμε, με το βιβλίο, με το θέατρο με μια καλή παράσταση και με μειωμένο εισιτήριο, με ενδιαφέρουσες τηλεοπτικές εκπομπές, με επίσκεψη στα μουσεία μας, που συνεχίζουν, χωρίς κρατική επιχορήγηση, να παρουσιάζουν προγράμματα σύγχρονου προβληματισμού, εκδηλώσεις και σεμινάρια με επίλεκτους ομιλητές. Απαραίτητη, με την κατά δύναμιν βοήθειά μας, η παρουσία μας στις φιλανθρωπικές Αγορές για το Παιδί, για την Υγεία, για τους σκοπούς των συλλόγων, των σωματείων, των Ενώσεων, που χωρίς τη δική μας συμμετοχή θα κλείσουν τις πόρτες της προσφοράς τους στον πολιτισμό, στη γνώση, στα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Οταν αυτό συμβεί, θα ζούμε σε μια άγνωστη έρημο, εμείς κι η οικογένειά μας, σε μια δυσβάστακτη μοναξιά…

ΥΓ. Το σημείωμα εξηγεί τον λόγο που συχνά η στήλη ασχολείται με πολιτιστικά θέματα και εκδηλώσεις φιλανθρωπίας, προβάλλοντας προγράμματα μουσείων και ιδρυμάτων που αφορούν τη μουσική, την όπερα, τις επιμελημένες θεατρικές παραστάσεις. Η στροφή στον πλησίον μας είναι επιστροφή στον καλύτερο εαυτό μας, το αντίδοτο της απομόνωσης…

Ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο στο Μουσείο Γουλανδρή

Από το πρωί 10.30 έως τις 16.00 αυτό το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Απριλίου 2016 διοργανώνουν το Πασχαλινό τους Παζάρι, για τους σκοπούς του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στο Κέντρο ΓΑΙΑ, Οθωνος 100, Κηφισιά, οι Φίλοι του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και προσκαλούν τους Φίλους και τις Φίλες του Μουσείου να έρθουν στο ανοιξιάτικο Μπαζάρ με τα παιδιά τους και με τη συντροφιά τους, με ελεύθερη είσοδο, να χαρούν τη φιλική ατμόσφαιρα, να σεργιανίσουν στους πάγκους με τα πρωτότυπα χρήσιμα, και σε προσιτές τιμές, δώρα, τα βιβλία, τα φυτά, βιολογικά προϊόντα, στο «Μικρό Μοναστηράκι». Και βέβαια να γευτούν τις σπιτικές λιχουδιές (δεκτές και κάρτες). Τα παιδιά στον 1ο όροφο του «ΓΑΙΑ» θα βρουν οργανωμένα παιχνίδια με ζωντανή μουσική από την Ομάδα Τέχνης Πάροδος, συμμετοχή 5 ευρώ. Συμμετέχει ευγενικά το Μουσικό Σχολείο Ιλίου. Στη διάρκεια του Παζαριού, εγγραφή μελών στους Φίλους του Μουσείου με μειωμένη συνδρομή. Η σύνθεση του Δ.Σ των Φίλων του Μουσείου έχει ως εξής: πρόεδρος Βασιλική Μερτζάνη, μέλη Συμβουλίου: Λουκία Τριβόλη, Μπετίνα Βρανά, Βάσω Κωφίδη, Εύα Ροδινού – Ορλάνδου, Παναγιώτης Τερζόπουλος. Συντονίστρια η Αννα Κρεμέζη – Μαργαριτούλη. Το 19ο Εαρινό Παζάρι των Φίλων του Μουσείου αυτό το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Απριλίου 2016 γίνεται για την ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, και μας καλεί, όλους και όλες, να πλαισιώσουμε την επιτυχία του!

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή