Ιδεοληψίες με το αζημίωτο

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι πολλοί αυτοί που θεωρούν την κυβέρνηση ιδεοληπτική. Της κάνουν μεγάλη χάρη. Για να είναι κάποιος έστω ιδεοληπτικός, χρειάζεται να έχει κάποια ιδεολογία. Τούτοι εδώ δεν έχουν καν ιδέα για το τι κάνουν και τι καταστρέφουν. Απλώς αναμασούν παρωχημένα τσιτάτα στα τηλεκαφενεία. Αυτό έμαθαν στα ακαδημαϊκά καφενεία, που λέγονται συνελεύσεις φοιτητών, και στα κανονικά καφενεία (όπου έχουν ξοδέψει όλη τη ζωή τους μετρώντας τις πληγές του καπιταλισμού και περιμένοντας σαν τους χιλιαστές κάποτε αυτός να πεθάνει), κι αυτό κάνουν. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, με βάση την ιδεοληψία, να εξηγηθεί ότι προέκριναν την αύξηση του ΦΠΑ σε όλους, και δη τους φτωχότερους, έναντι του κλεισίματος άχρηστων δομών του κράτους, τις οποίες κατά κανόνα λυμαίνονται προνομιούχοι της δημοσιοϋπαλληλίας. Οι τελευταίοι τουλάχιστον δεν απολύονται, θα έχουν πάντα ένα μεροκάματο. Οι άνεργοι όμως θα επωμιστούν και το βάρος των επιπλέον έμμεσων φόρων. Δεν είναι ιδεοληπτικοί οι άνθρωποι. Μπίζνες κάνουν· άλλοτε κάτω από το τραπέζι για ίδιον όφελος και άλλοτε υπέρ συντεχνιών για πολιτικό όφελος.

Υπό την έννοια αυτή, ουδόλως ιδεοληπτική είναι η απόφαση του κ. Νίκου Φίλη να αναθέσει τις εξετάσεις και τη βαθμολογία των μαθητών ιδιωτικών σχολείων σε εκπαιδευτικούς του Δημοσίου. Οπως θα έλεγε και ο Κάρολος Μαρξ, η ιδεολογία (ακόμα και η απολιθωμένη, που την αποκαλούμε ιδεοληψία) δεν είναι παρά το εποικοδόμημα. Το οικοδόμημα είναι η οικονομία, και στην περίπτωση της κυβέρνησης το πελατειακό συμφέρον.

Στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής» (14.4.2016) αναφέρεται: «Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης θα προχωρήσει στην έκδοση υπουργικής απόφασης, στην οποία θα ορίζεται ότι στις απολυτήριες γραπτές εξετάσεις της Γ΄ Γυμνασίου και της Γ΄ Λυκείου τα θέματα σε κάθε μάθημα θα τα επιλέγουν δύο καθηγητές δημόσιου σχολείου, οι οποίοι επίσης θα βαθμολογούν τα γραπτά και θα έχουν την ευθύνη της έκδοσης των απολυτηρίων. Οσο για τον σύλλογο διδασκόντων του ιδιωτικού σχολείου, θα κάνει μόνο τον χαρακτηρισμό φοίτησης των μαθητών (έλεγχος απουσιών και διαγωγής)».

Υπάρχει όμως μια σημαντική παράμετρος που δεν διευκρινίζεται. Τσάμπα θα κάνουν την επιπλέον δουλειά οι δύο (ανά εκπαιδευτήριο) καθηγητές των δημόσιων σχολείων, ή αποφάσισε ο κ. Νίκος Φίλης να δώσει σε κάποιους κομματικούς εκλεκτούς ένα επιπλέον μπαχτσίσι, αφού, λόγω του «επάρατου μνημονίου», δεν μπορεί με άλλον τρόπο να τους δώσει αύξηση; Τι θα στοιχίσει η υπουργική του απόφαση στους φορολογουμένους, που θα κληθούν να δώσουν 1% επιπλέον ΦΠΑ; Εν τω μεταξύ, όπως διαβάζουμε: «Απλήρωτοι για άλλη μια φορά παραμένουμε αρκετοί εργαζόμενοι του “Βοήθεια στο σπίτι”, ενόψει Πάσχα… Οι διαβεβαιώσεις που είχαμε λάβει τότε (σ.σ:. αρχές Δεκεμβρίου) από την αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου ήταν ότι θα πραγματοποιούνταν όλες οι απαραίτητες ενέργειες στην ώρα τους, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε».

Επομένως με αρκετή ασφάλεια μπορούμε να πούμε ότι ο όρος «αριστερό τσούρμο», που έφτιαξε ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης για να χαρακτηρίσει την κυβέρνηση, είναι ευφημισμός, και όχι γιατί δεν είναι τσούρμο. Στην περίπτωση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το «ιδεοληπτικός». Εξάλλου ένας Αριστερός ιδεοληπτικός θα συνεργαζόταν ποτέ με τη λαϊκιστική Δεξιά;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή