Το Λύκειον των Ελληνίδων με χορούς και τραγούδια στον Κύκλο του Χρόνου απ’ όλη την Ελλάδα σημείωσε μεγάλη επιτυχία στη Βηρυτό…

Το Λύκειον των Ελληνίδων με χορούς και τραγούδια στον Κύκλο του Χρόνου απ’ όλη την Ελλάδα σημείωσε μεγάλη επιτυχία στη Βηρυτό…

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική παράδοση έχει τους δικούς της δρόμους και νικά στον κύκλο του χρόνου κι αυτή την επικαιρότητα!

«Κύκλος χορών σε τρεις χρόνους» είναι ο τίτλος του μουσικοχορευτικού θεάματος στην παράσταση που επιμελήθηκε και παρουσίασε το Λύκειον των Ελληνίδων στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Palais des Congres A Dbayeh στη Βηρυτό το βράδυ της 1ης Απριλίου 2016.

Η επιτυχία του συζητιόταν για μέρες στην πόλη, είχε δε οργανωθεί με πρωτοβουλία του πρέσβη της Ελλάδος στον Λίβανο, κ. Θεόδωρου Πασσά. Μέλη της κυβέρνησης, μέλη των διπλωματικών και στρατιωτικών αποστολών στη χώρα, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητος του Λιβάνου γέμισαν την αίθουσα. Η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων κ. Ελένη Τσαλδάρη, η αντιπρόεδρος κ. Μαρία Πασσά – Κώτσου, αδελφή του πρέσβη μας, και ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Λευτέρης Δρανδάκις, χαρούμενοι και συγκινημένοι, βίωσαν αυτή την ενθουσιώδη υποδοχή για τους επί σκηνής πενήντα και πλέον χορευτές και χορεύτριες που το κοινό χειροκρότησε όρθιο στο τέλος της παράστασης. Με τις αυθεντικές πολύχρωμες και διαφορετικές τοπικές φορεσιές χόρεψαν και τραγούδησαν σε αντιπροσωπευτικούς ρυθμούς από σχεδόν κάθε γωνιά της Ελλάδος.

Ο τίτλος «Κύκλος χορών σε τρεις χρόνους» μιλάει για το περιεχόμενο της παράστασης. Είναι ο κύκλος των ετήσιων παραδοσιακών ελληνικών εορτών που ακολουθεί την εναλλαγή την εποχών και συνοδεύει γιορτές που έχουν άμεση σχέση με την ελληνορθόδοξη θρησκευτική παράδοση. Οπως, για παράδειγμα, ο χειμώνας με τα Χριστούγεννα, τα Φώτα, τα παιδιά που τραγουδούν τα κάλαντα στα σπίτια που γιορτάζουν. Τον χειμώνα είναι και παραδόσεις που η ρίζα τους πάει πίσω στις παγανιστικές γιορτές της ελληνικής αρχαιότητας, όπως το Καρναβάλι με τις συμβολικές μεταμφιέσεις. Την άνοιξη στην Ελλάδα επιστρέφουν τα χελιδόνια και τα παιδιά τραγουδούν στις γειτονιές κρατώντας ξύλινα ή χάρτινα ομοιώματα χελιδονιών. Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο είναι ο θερισμός και ο τρύγος, αλλά τον Δεκαπενταύγουστο γιορτάζει η Ελλάδα με κατάνυξη την Παναγία, οι ξενιτεμένοι επιστρέφουν στον τόπο τους να ξαναδούν τους δικούς τους. Γίνονται οι περισσότεροι γάμοι, και οι χοροί και τα τραγούδια της γιορτής και του γάμου ξεχώρισαν ιδιαίτερα, με τις πλουμιστές ενδυμασίες της περιοχής της Θεσσαλονίκης, στον βορρά της Ελλάδος.

Συγχαρητήρια από τη στήλη που παρακολουθεί πάντα τις παραστάσεις του Λυκείου των Ελληνίδων και κάνει και περιοδείες στο εξωτερικό, δίνοντας το εθνικό χρώμα που το χαρακτηρίζει από την ίδρυσή του, Φεβρουάριο 1911, στην Αθήνα από την πρωτοπόρο του ελληνικού γυναικείου κινήματος Καλλιρρόη Παρρέν. Και που συνεχίζεται έως σήμερα με υπευθυνότητα και σεβασμό στην παράδοση από την πρόεδρό του κ. Ελένη Τσαλδάρη. Θυμίζουμε ότι το Λύκειο των Ελληνίδων περιλαμβάνεται στις οργανώσεις που έχουν επίσημο συμβουλευτικό ρόλο στη Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO για τη διαφύλαξη της παγκόσμιας άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή