Για ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, κεντροδεξιό κόμμα

Για ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, κεντροδεξιό κόμμα

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Α​​πό την ίδρυσή της, η Νέα Δημοκρατία έχει καταχωριστεί στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας και στη συνείδηση των πολιτών ως η παράταξη της λογικής, της υπευθυνότητας, του οράματος, της προόδου και των μεγάλων αποφάσεων, που εδραίωσε τη Δημοκρατία, σχεδίασε την είσοδό μας στην ευρωπαϊκή κοινότητα και υλοποίησε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Η παράταξή μας με ηγέτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη κάνει μια νέα αρχή, επαναπροσδιορίζει τις αρχές και τις πολιτικές της, επανατοποθετώντας στον πυρήνα τον πολίτη και προσαρμόζοντας τη λειτουργία της στις προκλήσεις και στις προοπτικές του 21ου αιώνα. Στο κέντρο της προσπάθειάς μας βρίσκεται η βαθιά πεποίθησή μας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, λειτουργικού, ευρωπαϊκού, κεντροδεξιού κόμματος.

Η Ν.Δ. είναι μια μεγάλη, ευρεία πολυσυλλεκτική παράταξη και όχι ένα μονοθεματικό κόμμα. Περιλαμβάνει στους κόλπους της θέσεις, αντιλήψεις και απόψεις που αποκρυσταλλώνουν την ιδεολογική και πολιτική ζύμωση φιλελεύθερων, κεντρώων, δεξιών, μεταρρυθμιστών, ευρωπαϊστών, κ.ά.

Η ανανέωση που επιδιώκουμε έχει ήδη ξεκινήσει, παρουσιάζοντας εντυπωσιακά δείγματα γραφής. Η συμμετοχή του κόσμου τόσο στις εσωκομματικές εκλογές όσο και στη δράση «Συμμετέχω στη Ν.Δ.» έχει ξεπεράσει και την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη. Και είναι μόνον η αρχή! Η ανανέωση δεν είναι στατική διαδικασία, αλλά αέναη προσπάθεια, συνεχώς εξελισσόμενη και κλιμακούμενη. Το σημαντικό είναι ότι δεν μας ενδιαφέρει μια ανανέωση για τους τύπους ή με συμβολικά χαρακτηριστικά. Βασική μας επιδίωξη είναι να αναδείξουμε τη δημιουργική νέα γενιά και να αξιοποιήσουμε τον ρόλο των παλαιοτέρων και πιο έμπειρων στελεχών. Η επιδίωξή μας είναι δημιουργική σύνθεση και αποτελεσματικότητα. Στόχος μας είναι η Ν.Δ. να δώσει ξανά νόημα στην πολιτική, να αφουγκράζεται τα προβλήματα και τις επιθυμίες των πολιτών, να αποτελέσει μέσο διαμόρφωσης της αντίληψης των πολιτών για το «δημόσιο συμφέρον», να δημιουργήσει ένα νέο όραμα και να πραγματώνει τις ανάγκες των πολιτών.

Με διαφάνεια και αξιοκρατία η Ν.Δ. θα μπορέσει να εκφράσει το αύριο των πολλών, ξεβολεύοντας το χθες των λίγων και των προνομιούχων. Επιδιώκουμε μέσα από τη διαβούλευση να εδραιώσουμε ανοικτές και συμμετοχικές δημοκρατικές διαδικασίες. Στόχος μας είναι, με αρχές, με συνέπεια και αξιοπιστία, να παράγεται πολιτική συστηματικά, συμμετοχικά, με την εμπλοκή όλων των μελών του κόμματος και με δομημένη διαβούλευση. Μέσα από έναν πλουραλισμό ιδεών, απόψεων, θέσεων και αντιλήψεων, δημιουργούμε ένα κόμμα που στοχεύει στην ανάπτυξη, στην αξιοκρατία, στην αριστεία, στην αξιοπιστία και στην αλληλεγγύη.

Είναι ευθύνη μας να εντοπίσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της πολιτικής συγκυρίας και τις ανάγκες της κοινωνίας και να απευθυνθούμε στις δυναμικές τάξεις της κοινωνίας, τους νέους και τις παραγωγικές ηλικίες, που σήμερα νιώθουν προδομένοι, δίχως όνειρα και ελπίδες. Οφείλουμε να μιλήσουμε με αλήθειες, κοιτάζοντας κατάματα τους πολίτες, για την Ελλάδα που μαζί θέλουμε να δημιουργήσουμε, για τη δημιουργική πορεία που πρέπει να χαράξουμε, για το κοινό μας όραμα. Η εσωκομματική δημοκρατία που επιδιώκουμε πραγματώνεται μέσω της κατάλληλης κομματικής οργάνωσης και της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, προκειμένου να κάνουμε την πολιτική προσιτή και ενδιαφέρουσα για τους πολίτες και να τοποθετήσουμε το κόμμα στην αρμόζουσα θέση: το κύτταρο της Δημοκρατίας. Η πολιτική πρέπει να διαχέεται τόσο εσωκομματικά όσο και στην κοινωνία, και να αξιολογείται θέτοντας σαφείς και μετρήσιμους στόχους ως προς τα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, και να γίνεται ανατροφοδότηση.

Το 10ο Τακτικό Συνέδριο δεν αποτελεί μια διεργασία εσωτερικής κατανάλωσης, που αφορά μόνο τα κομματικά στελέχη. Είναι μια αφετηρία για ένα ποιοτικό άλμα στην πολιτική ζωή της χώρας. Αφορά όλους τους πολίτες, γιατί όλοι μαζί θα δημιουργήσουμε τη Ν.Δ. του αύριο και την Ελλάδα της δημιουργίας, της ανάπτυξης, της αριστείας και της αλληλεγγύης.

*Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είναι βουλευτής Ηρακλείου και αναπληρωτής γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή