Αλλο τακτικισμοί κι άλλο ουσία

Αλλο τακτικισμοί κι άλλο ουσία

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο​​ι Ευρωπαίοι δεν θέλουν μια αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα. Ούτε βέβαια οι Αμερικανοί που έχουν πάρει ανοιχτά θέση υπέρ του «Ναι» επιθυμούν κάτι τέτοιο. Σε μια ένδειξη της σημασίας που δίνει στο θέμα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί στα τέλη της εβδομάδας το Λονδίνο για να υποστηρίξει την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αν το δημοψήφισμα δίνει ένα διαπραγματευτικό χαρτί στην Ελλάδα, η κυβέρνηση πρέπει να το αξιοποιήσει για να επιτύχει μια λύση σύντομα, μέσα στον Μάιο. Διότι αν δεν υπάρχει συμφωνία μέχρι τότε, οι Ευρωπαίοι θα καθυστερήσουν τις αποφάσεις για μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, καθώς δεν θέλουν η ελληνική υπόθεση να επηρεάσει την κρίσιμη όσο και οριακή ψηφοφορία. Οπως προβλέπει ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, αναλυτής της γερμανικής τράπεζας Berenberg, αν δεν υπάρξει συμφωνία τον Μάιο, η κρίση θα επιστρέψει δριμύτερη τον Ιούλιο.

Και τότε, το μόνο «όπλο» που θα έχει στα χέρια της η κυβέρνηση για να πιέσει για μια συμφωνία θα είναι η απειλή της αδυναμίας πληρωμής προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – δηλαδή το πιστωτικό γεγονός για το οποίο κατηγορούσε τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι επιδίωκαν. Αλλά μια χρεοκοπία θα πλήξει κατ’ αρχήν περαιτέρω την ελληνική οικονομία και την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, ενώ θα έχει σίγουρα και πολιτικές επιπτώσεις για την κυβέρνηση. Μάλιστα, μπορεί να της γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς ο κ. Σμίντινγκ εκτιμά ότι πιθανώς να οδηγήσει «σε μια πολιτική βελτίωση», με ό,τι σημαίνει αυτό για έναν Γερμανό οικονομολόγο.

Οι συνέπειες, όμως, θα είναι σοβαρές και για το ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί ανησυχούν ιδιαίτερα για το πλήγμα που θα επιφέρει στα περιθώρια κινήσεων του ΔΝΤ μια νέα καθυστέρηση πληρωμής της Ελλάδας προς το ΔΝΤ – αλλά και γενικότερα στην αξιοπιστία του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ερωτώμενη σχετικά, η κυρία Λαγκάρντ απέφυγε να τοποθετηθεί όσον αφορά τις συνέπειες που θα έχει για το ΔΝΤ μια νέα ελληνική κρίση μέσα στο καλοκαίρι.

Οσο για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αμερικανικές διπλωματικές πηγές συμφωνούν ότι, σε αυτή τη φάση του ελληνικού δράματος, το ΔΝΤ είναι ο μοναδικός ίσως τρόπος με τον οποίο μπορεί να επηρεάσουν τις εξελίξεις. Μέσω αυτού, εξάλλου, πιέζουν ήδη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που δεν κρύβουν ότι θεωρούν απαραίτητη για να μπει ξανά η ελληνική οικονομία σε βιώσιμη τροχιά. Και βέβαια ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η συμφωνία σύντομα, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος αστάθειας στη χώρα σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία για την περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, Ελληνες αναλυτές αναρωτιούνται ότι «αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να κλείσει τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους για μέτρα 3% του ΑΕΠ, από πού θα βρει το επιπλέον 1,5% του ΑΕΠ που ζητεί το Ταμείο;» – έστω και υπό αίρεση για μετά το 2018, αναλόγως με το κενό που θα πρέπει να καλυφθεί για να επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ. Οι φήμες για παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου δείχνουν τις εσωτερικές εντάσεις στην κυβέρνηση αλλά και τα όρια του υπουργού, που ζήτησε και δεύτερη συνάντηση με την κυρία Λαγκάρντ προτού αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον το προπερασμένο Σάββατο, ώστε να ξεκαθαρίσει τις «κόκκινες γραμμές» του – τις οποίες όμως δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι δανειστές.

Με αυτά τα δεδομένα, το ζήτημα του χρέους περνά σε δεύτερη μοίρα, καθώς πρώτα θα πρέπει να συμφωνηθούν τα επιπλέον μέτρα, και μάλιστα τα δύσκολα πρώτα. Εφόσον γίνει αυτό, τότε η Ελλάδα θα έχει σύμμαχο το ΔΝΤ στην αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς θα επιμείνει σε μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018. Αλλά για την ελληνική κυβέρνηση, αυτό ίσως αποδειχθεί πολύ μακρινό ως κίνητρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή