Η σύγχυση επιστρέφει

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση κάνει αυτό που έκαναν και άλλες κυβερνήσεις πριν απ’ αυτήν. Λένε στους πολίτες: δεν γίνεται διαφορετικά, αν δεν πάρουμε τη δόση και δεν κλείσουμε τη συμφωνία «χαθήκαμε», το είχε πει από τον Ιανουάριο κιόλας ο σκληρά (!) διαπραγματευόμενος υπουργός Οικονομικών.

Σε μετάφραση, αυτό που ζητούν από τους πολίτες είναι: πρέπει να δεχτείτε τη βαρύτατη φορολογία, πρέπει να υποκύψετε στις φτωχότερες συντάξεις, πρέπει να μη βαρυγκομάτε όταν η υγεία σας κινδυνεύει επειδή το ΕΣΥ καταρρέει από τον συνδυασμό κακοδιοίκησης και περικοπών, και όλα τα συναφή. Στην προσπάθεια αυτή συμπλέει, διακριτικά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρώτο αυτό, σήκωσε το λάβαρο: «παίρνουν τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων» ανακοίνωσε βαρύγδουπα. Παίρνουν και τα χρήματα του ΟΑΕΔ, δηλαδή των ανέργων, πρόσθεσαν λίγο αργότερα. Βάζουν χέρι στα αποθεματικά των Ταμείων, ανακάλυψαν την επόμενη μέρα.

«Ερχονται μέρες 2015», με μια φωνή σπεύδουμε να θυμίσουμε την καταστροφική διαχείριση Βαρουφάκη.

Αν υπάρχει κάποιος που χαίρεται με τις διαπρύσιες ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης, αυτή είναι η κυβέρνηση. Εχει και το Μαξίμου τους δικούς του βουλευτές να «τρομάξει». Αν δεν ψηφίσετε όσα θα σας φέρουμε, όταν θα σας τα φέρουμε, θα ξεμείνουμε από χρήματα, δεν θα έχουμε να πληρώσουμε τον κόσμο. Οχι στα χωριά σας δεν θα κάνετε Πάσχα, ούτε στα σπίτια σας δεν θα πλησιάσετε. Δεν τα λέω αυτά επειδή η κυβέρνηση τα έχει κάνει όλα καλά. Πράγματι, κινδυνεύει το κράτος να μείνει από χρήματα. Πράγματι, κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να επιβεβαιώσουν την πρόβλεψη Τόμσεν, την οποία κατήγγειλε με πάθος ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όταν οι μυστικές υπηρεσίες πλάσαραν στα Wikileaks την υποκλοπή, σύμφωνα με την οποία οι Ελληνες θα φθάσουν μέχρι του σημείου να απειληθούν από πιστωτικό γεγονός πριν δεχθούν πως δεν γίνεται διαφορετικά. Αυτό, όμως, δεν αλλάζει τίποτε στο ότι όλα τα κράτη που βρέθηκαν σε πρόγραμμα, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκαναν είναι να δημιουργήσουν μια και μοναδική αρχή διαχείρισης των κρατικών διαθεσίμων. Οπως, άλλωστε, συμβαίνει σε όλα τα καλά οργανωμένα κράτη.

Ο λόγος είναι εξαιρετικά απλός: το κράτος πετυχαίνει καλύτερη απόδοση του δημόσιου χρήματος, δανείζεται με μικρότερο κόστος και διασφαλίζει καλύτερη διαχείριση για όλους τους υπόλογους φορείς της κυβέρνησης.

Επιπλέον, έτσι ακριβώς ορίζει και ο νόμος. Αρθρο 36 του νόμου 4320 και άρθρο 37 του 4325 περιέγραψαν μόλις πρόσφατα με περαιτέρω λεπτομέρειες το καθήκον των διοικήσεων όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης να μεταβιβάζουν όλα τα διαθέσιμά τους. Αλλο ζήτημα είναι να κάνει και η κεντρική διοίκηση σωστά τη δουλειά της, ώστε να γίνονται κανονικά οι πληρωμές, κάτι που καθόλου δεν φροντίζει. Εξάλλου, η δόση θα πάει για να πληρωθεί το χρέος άντε και μέρος των απλήρωτων τιμολογίων, όχι όμως μισθοί και συντάξεις, δηλαδή οι τρέχουσες υποχρεώσεις του κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή