Μια προεξαγγελθείσα κρίση

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μία φορά ακόμη η Ελλάς εισέρχεται σε φάση κρίσεως, που όμως είχε προεξαγγελθεί από μηνών. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και ειδικότερα ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας κατέστησαν κατ’ επανάληψιν σαφές ότι δεν πρόκειται να αποκλίνουν των όρων της συμφωνίας του Ιουλίου, που συνομολογήθη βάσει «πολιτικών» κριτηρίων, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συντάσσεται εκόν άκον.

Η «πολιτική λύση» ήταν το αποτέλεσμα της ολικής αναθεωρήσεως των υποσχέσεων του κ. Τσίπρα, που τον ανέδειξαν στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015 και υποστηρίχθηκε από την καγκελάριο κ. Αγκελα Μέρκελ ως «αντάλλαγμα» της προσχωρήσεως του Ελληνα πρωθυπουργού στη «λογική» του ευρωπαϊκού συστήματος.

Ο υπεύθυνος του ΔΝΤ για την Ευρώπη κ. Πόουλ Τόμσεν, στη δημοσιοποιηθείσα τηλεφωνική συνομιλία του με τη ρουμανικής καταγωγής υφισταμένη του, διατύπωσε τη διαφωνία του –ετεροχρονισμένα φυσικά– για εκείνη της συμφωνία και κατηγόρησε τους Ευρωπαίους για ελαστικότητα έναντι της Ελλάδος.

Ανέπτυξε μάλιστα τη «στρατηγική» του, κατά την οποία ο κ. Τσίπρας πρέπει να πιεσθεί μέχρις εσχάτων για να υποχωρήσει, όπως συνέβη επανειλημμένως στο παρελθόν, και για να εξαναγκασθεί η κ. Μέρκελ να συνταχθεί με το ΔΝΤ, ώστε να παραμείνει η χώρα της στο πρόγραμμα, διότι αυτό αποφάσισε η γερμανική Βουλή. Από μίαν άποψη η Ελλάς ενδέχεται να καταστεί παράπλευρη απώλεια μιας διαφωνίας του Ταμείου με το Βερολίνο γύρω από τη βιωσιμότητα του χρέους και πώς αυτή μπορεί να εξασφαλισθεί.

Ετσι προέκυψε η πρόταση του κ. Τόμσεν για ένα τέταρτο μνημόνιο σε περίπτωση που αποτύχει η εφαρμογή της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας. Ως φαίνεται εμωράνθησαν οι πάντες και όχι μόνον οι μισές παρθένες της σχετικής παραβολής του Ευαγγελίου, που αναγιγνώσκεται τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι ευρίσκεται ενώπιον ανταρσίας, όπως διαβεβαιώνουν οι Κρεμλινολόγοι της σήμερον, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είναι όντως κόμμα ανορθόδοξο μπολσεβικικής αφετηρίας, αενάως ανακυκλούμενο. Εξ ου και η πολιτική δραματοποίηση της καταστάσεως, ώστε να επιτευχθεί η «συσπείρωση» προς ψήφιση της νέας πλην όμως βάναυσης συμφωνίας από την ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία. Ζήτησε ο πρωθυπουργός τη σύγκληση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και έλαβε την απάντηση ότι θα πρέπει να προηγηθεί συζήτηση στο Εurogroup. Συναίνεσε ο κ. Τσίπρας και το όλο θέμα μετατίθεται μετά την εορτή της Αναστάσεως ώστε να μη διαταραχθεί το «Πάσχα του λαού». Τα πάντα στην υπηρεσία πολιτικών σκοπιμοτήτων σε μία κοινωνία αγνωστικιστική, με εμφανή τα παγανιστικά χαρακτηριστικά. Είναι άγνωστο πώς θα απολήξει η νέα προεξαγγελθείσα κρίση. Πάντως, ο κ. Τσίπρας δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε εκλογές ή σε δημοψήφισμα –εάν δεν επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός– και το αίτημα της Ν.Δ. για απομάκρυνσή του από την εξουσία θα ικανοποιηθεί πιθανότατα, αλλά αλίμονο στους νικητές, εκεί που φθάσαμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή