Γύρω-γύρω όλοι, στη μέση τα σενάρια εκλογών

Γύρω-γύρω όλοι, στη μέση τα σενάρια εκλογών

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιος απειλείται από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών; Κυρίως η κοινωνία. Ακόμη περισσότερο η οικονομία. Υπάρχουν βεβαίως πολλοί που προτιμούν τις εκλογές, παρά να συμφωνήσει η κυβέρνηση με όσα πρέπει να περιλαμβάνει η πρώτη επικαιροποίηση του τρίτου μνημονίου, όσα τέλος πάντων πρέπει να γίνουν για να κλείσει η ρημάδα η αξιολόγηση και να πάμε παρακάτω… Ορισμένοι θα παρατηρήσουν ότι ο πρώτος που απειλείται είναι η κυβέρνηση Τσίπρα. Πολλοί μεταξύ αυτών θα χαρούν, ελπίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας θα χάσει την πρωτοκαθεδρία στη Βουλή και επομένως, ανεξαρτήτως άλλων «λεπτομερειών», δεν θα είναι πλέον πρωθυπουργός. Δεν είναι όλοι αυτοί «δεξιοί». Περισσότερο θα χαρούν πρώην σύντροφοι του «Αλέξη», όπως η κ. Κωνσταντοπούλου, που δεν κρύβει το μίσος που της έχει προκαλέσει, αλλά και όλοι όσοι έχτισαν τον Συνασπισμό και ήδη ΣΥΡΙΖΑ και τον έχασαν την ώρα που έγινε εξουσία! Αλλωστε, πόσο ειλικρινής μπορεί να είναι η «χαρά» στο επιτελείο του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας; Ο Κυριάκος θα έχει κάποια ελπίδα να πετύχει κάποια αποτελέσματα στη διακυβέρνηση της χώρας, μόνον στην περίπτωση που θα έχει κερδίσει με σημαντική διαφορά στην κάλπη με την οποία απειλεί ο Αλέξης. Ακόμη κι αν διαθέτει ένα (τουλάχιστον) κόμμα στο πλευρό του, θα πρέπει να έχει απόλυτη πλειοψηφία ώστε να επιχειρήσει τη μεγάλη στροφή που είναι καιρός να προχωρήσει η χώρα μας.

Επιπλέον, όσα περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο, όσα διευκρινίστηκαν με την τρέχουσα διαπραγμάτευση και όσα δυσκολευόμαστε να κάνουμε για να επιτευχθεί ο στόχος-«πλεόνασμα 3,5%» δεν πρόκειται να αλλάξουν ακόμη κι αν αλλάξει η κυβέρνηση ύστερα από νέες εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ενώ οι εκλογές μπορούν να γίνουν εφαλτήριο αλλαγών για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εφόσον κερδίσει, δεν θα χρησιμεύσουν πρακτικώς σε τίποτα στον Αλέξη Τσίπρα, ακόμη κι αν είναι αυτός ο νικητής στην πέμπτη κάλπη εντός 24 μηνών.

Είναι όμως πιθανόν ότι μια τρίτη κυβέρνηση Τσίπρα θα διαθέτει τη δυνατότητα να ψηφίσει ολόκληρο το πακέτο, χωρίς άλλες δυσκολίες. Εξάλλου, παρόμοια εξέλιξη θα έχει αποδείξει ότι το σώμα των ψηφοφόρων συναινεί, ανεξαρτήτως των βαθύτερων συναισθημάτων του, με το νέο αυτό πακέτο λιτότητας. Μια τόσο φρέσκια εντολή δεν μπορεί να αγνοηθεί από νεοεκλεγμένους βουλευτές. Αν μάλιστα ο κ. Τσίπρας έχει προλάβει να προστρέξει και σε κάποιο ξεκαθάρισμα λογαριασμών με την εσωκομματική αντιπολίτευση, κυρίως μάλιστα με τους «53+» του Τσακαλώτου, ακόμη ευκολότερα θα κλείσει τη συμφωνία με τους εταίρους.

Το πιο απίθανο πολιτικό σύνθημα των επόμενων εβδομάδων, με ή χωρίς εκλογές, είναι προφανώς το «έξω από τα μνημόνια». Δεν έχει μείνει κανείς πλέον πολιτικός κόμματος εξουσίας που να μην έχει καταλήξει στο χρήσιμο συμπέρασμα ότι τα οικονομικά του κράτους θα τελούν σε καθεστώς λιτότητας για έναν απροσδιόριστο αριθμό ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή