80 χρόνια πρίν στην «Κ» 8.V.1936

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΙΘΙΟΠΙΑ: Λονδίνον, 7.- Αγγέλλεται εξ Αντίς Αμπέμπα ότι αξιωματικός του επιτελείου του στρατάρχου Μπαντόλιο επέδωκεν εξ ονόματος τούτου εις τους αρχηγούς των ξένων αποστολών ανακοίνωσιν δι’ ην αγγέλλεται ότι ο στρατάρχης Μπαντόλιο ανέλαβεν ολόκληρον την πολιτικήν και στρατιωτικήν εξουσίαν εν Αντίς Αμπέμπα εξ ονόματος του Βασιλέως της Ιταλίας και διώρισε από τούδε στρατιωτικόν και πολιτικόν διοικητήν εις την Αντίς Αμπέμπα, η οποία θα διοικήται επί τη βάσει των ιταλικών νόμων και στρατιωτικών διαταγών. […] Η ανακοίνωσις προσθέτει ότι δεν θ’ αναγνωρισθούν επικοινωνίαι με άλλους παράγοντας. [Στη φωτογραφία, ο στρατάρχης Πιέτρο Μπαντόλιο κατά την είσοδό του στην Αντίς Αμπέμπα, στις 5 Μαΐου 1936. Πηγή: Foto Fondo Bottai, Milano.]

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: Εξ εγκύρου πηγής παρεσχέθη η πληροφορία ότι οι ομολογιούχοι βολιδοσκοπηθέντες [εν Λονδίνω] υπό οικονομικής προσωπικότητος, απέκρουσαν κατηγορηματικώς τον οριστικόν διακανονισμόν [του ελληνικού χρέους]. Αι απόψεις των ομολογιούχων […] κρίνονται ως άκρως υπερβολικαί και καταφόρως αντιτιθέμεναι εις την ελληνικήν πραγματικότητα. Η κυβέρνησις [Ιωάννου Μεταξά] απεφάσισε να συγκαλέση σύσκεψιν των πολιτικών αρχηγών διά την προσεχή Δευτέραν [11 Μαΐου 1936] συγχρόνως δε θα αναβάλη την αναχώρησιν της ελληνικής αντιπροσωπείας διά το Λονδίνον.

ΑΠΕΡΓΙΕΣ: Θεσσαλονίκη, 7.- Η απεργία των καπνεργατών καθ’ όλην την Μακεδονίαν και Θράκην συνεχίζεται. Εις την Θεσσαλονίκην έγιναν διάφοροι μικροσυγκεντρώσεις διαλυθείσαι άνευ επεισοδίων υπό της αστυνομίας. […] 300 απεργοί υποδηματεργάται επιχειρήσαντες να συγκεντρωθούν διελύθησαν βιαίως υπό της αστυνομίας.

ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ: Αρχιεργάτης της καπναποθήκης «Ερμιον» επυροβόλησε κατά των απεργών τραυματίσας μάλλον σοβαρώς έναν εργάτην. […] Οι επαγγελματίαι έσπευσαν να κλείσουν τα καταστήματά των. Ενηργήθησαν αθρόαι συλλήψεις. Εφιπποι περίπολοι διατρέχουν την πόλιν, διαλύουσαι πάσαν συγκέντρωσιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή