Πρόεδρε, δεν ήταν βέτο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την επίσκεψή του την περασμένη Κυριακή στους μακεδονικούς τάφους έξω από τη Νάουσα, διεμήνυσε ότι το «βέτο» της Ελλάδας είναι δεδομένο και αδιαπραγμάτευτο. Η τοποθέτηση ακούγεται πατριωτική, αλλά είναι έωλη, διότι απλούστατα η Ελλάδα δεν έθεσε ποτέ βέτο.

Ο κ. Παυλόπουλος γνωρίζει την πορεία του θέματος, τις παγίδες που ελλοχεύουν αλλά και τις πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία στους κόλπους της Ενωσης.

Γνωρίζει επίσης ότι τον Δεκέμβριο του 2011 το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με ψήφους 15 υπέρ και 1 κατά, αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα, εμποδίζοντας την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995. Από την πλευρά της, η Ελλάδα υποστήριξε –και ορθώς επιμένει– ότι ουδέποτε έθεσε βέτο, αλλά ενήργησε στο πλαίσιο της συλλογικής λήψης αποφάσεων που ακολουθείται στην αξιολόγηση υποψηφιοτήτων για ένταξη στη Συμμαχία.

Το 2008 στο Βουκουρέστι μια καλά προετοιμασμένη ελληνική αντιπροσωπεία, με ενιαίο κυβερνητικό μέτωπο Καραμανλή – Μπακογιάννη, ενισχυμένη από την εθνικά υπεύθυνη στάση του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου, προέβαλε επιτυχώς την ελληνική θέση και εξασφάλισε την ομόφωνη απόφαση της συνόδου, η οποία επιβεβαιώθηκε σε αυτές που ακολούθησαν (Στρασβούργο, Λισσαβώνα, Σικάγο).

Ο τότε πρωθυπουργός και η υπουργός Εξωτερικών είχαν δεχθεί αφόρητες πιέσεις από διεθνείς παράγοντες και κυρίως από την κυβέρνηση Μπους, η οποία, αποδίδοντας δυσανάλογα μεγάλη αξία στη «στήριξη» που λάμβανε από την ΠΓΔΜ στην πολιτική της για τον πόλεμο στο Ιράκ (είχε αποστείλει κάποιες δεκάδες στρατιώτες), ήθελε να την «ανταμείψει», ενώ εναγωνίως αναζητούσε στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ μια επιτυχία εξωτερικής πολιτικής.

Κάθε αντικειμενικός παρατηρητής αναγνωρίζει ότι στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου η Ελλάδα επέτυχε μέσα από σωστή προεργασία την υιοθέτηση εθνικής στρατηγικής, και συνεχείς διαβουλεύσεις σε διεθνές επίπεδο, και πρωτίστως στα σημαντικά κέντρα αποφάσεων, να «περάσει» τη θέση της. Δεν έθεσε βέτο.

Προφανώς, ο κ. Παυλόπουλος παρασύρθηκε και χρησιμοποίησε λάθος έκφραση. Ηταν μια ατυχής στιγμή. Είναι βέβαιον ότι ως άριστος γνώστης των νομικών θεμάτων, ο οποίος πλαισιώνεται και από έναν πολύ έμπειρο διπλωματικό σύμβουλο, στην πρώτη ευκαιρία θα σπεύσει να διορθώσει τη δήλωσή του, ώστε να μην ενισχυθεί η επιχειρηματολογία της άλλης πλευράς.

Το ζήτημα της ένταξης της ΠΓΔΜ ίσως επανέλθει στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας, που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στη Βαρσοβία. Καλό θα ήταν ο ανώτατος πολιτειακός άρχων να μην είχε υποπέσει στο συγκεκριμένο φραστικό λάθος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή