Η ωραία διεφθαρμένη

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Κατ’ αρχάς τα καλά νέα, ψυχωφελή σε καιρούς δύσφορους. Πρώτο ευχάριστο όσα είπε ο κ. Κ. Μπακούρης, πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, σε ημερίδα για την «Εταιρική ευθύνη στο διεθνές νομικό περιβάλλον»: Πρωθυπουργοί και υπουργοί αποτελούν το 5% των δωροδοκουμένων παγκοσμίως, αποσπώντας εντούτοις το 11% των ποσών που δαπανούν δωροδοκώντας οι φιλόνομες επιχειρήσεις. Λογικό. Η ηθική τους ασπίδα είναι πιο γερή από των υφισταμένων τους, οπότε απαιτείται διατρητικότερη δωρεά. Υπουργούς έχουμε να συνεισφέρουμε σαν χώρα στην παγκόσμια λίστα της διαφθοράς (κάποιοι εξ αυτών γράφουν ήδη απομνημονεύματα στη φυλακή). Πρωθυπουργούς όμως δωροδοκηθέντες τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε, όσο ξέρουμε. Τιμή μας και καμάρι μας.

Χαρμόσυνη είδηση δεύτερη. Από την ίδια ημερίδα. Οπου ο κ. Ντράγκο Κος, πρόεδρος της ομάδας εργασίας του ΟΟΣΑ κατά της διαφθοράς, δήλωσε ότι σε περιστατικά διαφθοράς εμπλέκεται το 50% των δημόσιων λειτουργών στις ανεπτυγμένες χώρες. Λαθεύουν λοιπόν εντελώς και μάλλον εν γνώσει τους όσοι εδώ επιμένουν ότι «μόνο στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα», ότι «δεν θα βρεις ούτε έναν Γερμανό ή Αγγλο του Δημοσίου δωροδοκούμενο», και όσα άλλα τους υπαγορεύει η αντιπάθειά τους προς την πατρίδα τους, την οποία χαμηλώνουν πολύ περισσότερο απ’ όσο της αξίζει, για να νιώθουν δικαιωμένοι. Προς Θεού, το ότι τα ίδια γίνονται και αλλού, και μάλιστα σε χώρες υποδεικνυόμενες ως πρότυπα ηθικής, δεν αποτελεί άλλοθι για την ημεδαπή διαφθορά, δεν επιτρέπει τη σχετικοποίηση της ευθύνης και δεν συνιστά λόγο εφησυχασμού. Απλώς πρέπει ν’ αλλάξουμε πρότυπα. Και να μη δηλώνουμε βέβαιοι ότι και ο πόθος της διαφθοράς είναι φυλετικό μας γνώρισμα.

Είπε όμως και κάτι πολύ δυσάρεστο για το πολιτικό μας σύστημα ο κ. Κος: Ναι μεν η Ελλάδα δεν είναι τελευταία στον πίνακα των 41 κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, όπου κατατάσσονται βάσει της δράσης τους κατά της διαφθοράς, εντούτοις όσα κάνει (ή μάλλον όσα αποφεύγει να κάνει) δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό της ως «ωραίας κοιμωμένης στο πρόβλημα της διαφθοράς». Τα λόγια του, επίσημα, προφανώς και δεν αποτελούν τίτλο τιμής για τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που δεν αξιοποίησαν καν τα 12.000.000 δολάρια που δεσμεύτηκαν για την καταπολέμηση της διαφθοράς, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συμφωνίας για το σκάνδαλο Ζίμενς (ακολούθησε η μη αποδοχή της συμφωνίας με την εταιρεία από την τωρινή κυβέρνηση και τα κονδύλια «πάγωσαν»). Γι’ αυτό άλλωστε δεν εθεάθη στα τηλεπαράθυρα κανείς πρώην υπουργός, Ν.Δ. ή ΠΑΣΟΚ, που να διαψεύδει αγανακτισμένος το στέλεχος του ΟΟΣΑ.

«Κατανοώ ότι στην Ελλάδα παλεύετε και σε άλλες μάχες πιο σημαντικές από τη διαφθορά», κατέληξε μάλλον συγκαταβατικά ο κ. Κος. Καμία κατανόηση, όμως, δεν θα δείξουν οι πολίτες αν οι νυν κυβερνώντες θελήσουν να νανουρίσουν την «ωραία διεφθαρμένη», μιμούμενοι τους προκατόχους τους. Για το ακριβώς αντίθετο εκλέχτηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή