Προς αποκατάσταση της ενότητας των Ρεπουμπλικανών

Προς αποκατάσταση της ενότητας των Ρεπουμπλικανών

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πολιορκημένο φρούριο έμοιαζαν χθες το πρωί τα κεντρικά γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Ουάσιγκτον. Δορυφορικά πιάτα είχαν στηθεί στους γύρω χώρους, ενώ οι απεσταλμένοι των καναλιών πρόβαραν τις ζωντανές ανταποκρίσεις τους. Λίγες δεκάδες διαδηλωτές κυκλοφορούσαν με μάσκες που σατίριζαν τον Ντόναλντ Τραμπ και ύψωναν πλακάτ με συνθήματα όπως «Ο Τραμπ είναι ρατσιστής» και «Η ισλαμοφοβία είναι αντιαμερικανική».

Οι ακτιβιστές είχαν περικυκλώσει από νωρίς τα γραφεία των Ρεπουμπλικανών για να φράξουν τον δρόμο στον υποψήφιο για το προεδρικό αξίωμα Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε προγραμματίσει για τις 9 π.μ. κρίσιμη συνάντηση με ηγετικά στελέχη του κόμματός του. Δεν τα κατάφεραν. Μια αυτοκινητοπομπή αρκετών μαύρων τζιπ, με ισχυρή αστυνομική προστασία, ανήγγειλε την άφιξη του Τραμπ, ο οποίος μπήκε στο κτίριο από την πίσω πόρτα, χωρίς να διασταυρωθεί με τους επικριτές του.

Αυτά τα ασυνήθιστα για τα αμερικανικά πολιτικά ήθη περιστατικά ήρθαν να υπογραμμίσουν την έντονα ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα της φετινής προεδρικής αναμέτρησης και τον βαθύ διχασμό που έχει προκαλέσει το «φαινόμενο Τραμπ» όχι μόνο στο ευρύτερο εκλογικό σώμα, αλλά και στο ίδιο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Σκοπός των χθεσινών συναντήσεων του Τραμπ στην Ουάσιγκτον ήταν ακριβώς να γεφυρωθεί, ή τουλάχιστον να μικρύνει το ρήγμα μεταξύ ηγεσίας και βάσης των Ρεπουμπλικανών, στην πορεία για τις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.

Στο πρώτο και κρισιμότερο ραντεβού της ημέρας, ο νικητής των εσωκομματικών προκριματικών εκλογών Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν. Ο τελευταίος προκάλεσε σοκ στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα την περασμένη εβδομάδα, όταν δήλωσε ότι «δεν είναι έτοιμος» να υποστηρίξει τον Τραμπ, παρά τη νίκη του στις προκριματικές εκλογές, προφανώς λόγω των προκλητικά επιθετικών θέσεών του απέναντι στους μετανάστες, τους μουσουλμάνους και τις γυναίκες.

Οι πρώτες ενδείξεις διαμηνύουν ότι η χθεσινή συνάντηση υπήρξε όντως παραγωγική. Σε κοινή δήλωσή τους, Τραμπ και Ράιαν χαρακτήρισαν «θετικό βήμα για την αποκατάσταση της ενότητας του κόμματος» τη συνάντηση και δεσμεύθηκαν ότι θα εργασθούν από κοινού για τη νίκη των Ρεπουμπλικανών (δηλαδή του Τραμπ) στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι ο Πολ Ράιαν θα προεδρεύσει της εθνικής συνδιάσκεψης του κόμματος, που θα αναδείξει και επίσημα τον υποψήφιο για την προεδρία, τον ερχόμενο Ιούλιο, γεγονός που υποδηλώνει την αποκατάσταση κλίματος συνεργασίας.

Αργότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ επρόκειτο να συναντηθεί με τον ηγέτη των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, ο οποίος –απρόθυμα αλλά με συνέπεια– στηρίζει την υποψηφιότητα Τραμπ απέναντι στους Δημοκρατικούς, από τη στιγμή που υπερίσχυσε στη μάχη των προκριματικών. Η υποστήριξη του κομματικού μηχανισμού για τον Τραμπ είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα στο πεδίο της συγκέντρωσης των αναγκαίων κονδυλίων για την προεκλογική του εκστρατεία.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις στην υποψηφιότητά του, ο Τραμπ έριξε νερό στο κρασί του στο κρίσιμο πρόβλημα του μεταναστευτικού. Με συνέντευξή του στο Fox News, χαρακτήρισε «απλώς μια ιδέα» την πρότασή του για απαγόρευση εισόδου στους μουσουλμάνους και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δημιουργήσει επιτροπή με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι για την επεξεργασία των θέσεών του στο μεταναστευτικό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή