Ενα #hashtag δεν φέρνει την άνοιξη

Ενα #hashtag δεν φέρνει την άνοιξη

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μόνη «κανονικότητα» που διατηρήθηκε και εξακολουθεί να τροφοδοτείται τα χρόνια της κρίσης είναι η αντιπαράθεση ανάμεσα στην εκάστοτε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Προφανώς αποτελεί καύσιμο της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, ίσως και κάτι να εισακούεται, από τους μεν και τους δε, με υποθετικό στόχο το δημόσιο συμφέρον, ακόμη και όταν οι τόνοι οξύνονται. Προφανώς, επίσης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι συμφωνίες, τα μνημόνια, τα μέτρα, οι «κόφτες», τα ψέματα και οι αυταπάτες προσφέρουν πλούσιο υλικό για αντιπολιτευτική κριτική.

Τις τελευταίες ημέρες, η σύγκρουση μεταφέρθηκε κωδικοποιημένη στο διαδικτυακό σύνθημα #fygete (φύγετε) της Ν.Δ. – #synelthete (συνέλθετε) του ΣΥΡΙΖΑ. Η χρήση του hashtag (#) δεν πρόσφερε τίποτα επιπλέον ούτε στον διάλογο ούτε στην πολιτική ζωή της χώρας. Ανακύκλωσε παρεμφερή σχόλια, συγκέντρωσε likes εκατέρωθεν, τις αναμενόμενες, περισσότερο ή λιγότερο εύστοχες, ατάκες, συζητήθηκε για λίγο, εγκαταλείφθηκε με την ίδια ταχύτητα που επινοήθηκε. Συμπέρασμα: Οταν η τεχνολογία τίθεται στην υπηρεσία ενός παλιού πολιτικού συστήματος, απλώς διογκώνεται το αίσθημα του παλιού και παρωχημένου. Το hashtag (#) δηλαδή δεν ανανεώνει αυτομάτως την εικόνα των κομμάτων επειδή αναφέρεται στην πολυπληθή κοινότητα των social media και απευθύνεται κυρίως στους νέους. Χρειάζεται να ανανεωθούν τα υλικά· να εμπλουτιστεί η σκέψη, να μετατοπιστεί η επιχειρηματολογία που κινείται ανάμεσα στο άσπρο – μαύρο.

Η τεχνολογία, εν προκειμένω, μεγέθυνε την κακοφωνία. Το #fygete – #synelthete μετέφερε και στο Διαδίκτυο την «ηλικία» των χρηστών. Το φρέσκο δεν είναι το μέσο, είναι το μήνυμα. Υπάρχουν άλλα επιχειρήματα (εκτός από τα λάθη, τη διαρκή καταστροφή, τις υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν, τις εκλογές που θα μας βγάλουν από αδιέξοδο), ίδια λίγο–πολύ βέλη στη φαρέτρα των κομμάτων;

Η χώρα σέρνεται ανόρεχτα, μαραζώνει, η δαμόκλειος των μέτρων φέρνει όλο και λιγότερη αγανάκτηση και όλο και μεγαλύτερη σιωπή. Απάθεια; Κόπωση; Αναδίπλωση στη δαπάνη του επιούσιου που έχει μόνο αγωνία και καμία ικμάδα; Οπως και να ’ναι, πρέπει να αλλάξει το «τροπάρι» του πολιτικού συστήματος. Δουλειά επώδυνη (θα έχει απώλειες) και επίπονη, που, όμως, δεν υποκαθίσταται με hashtag (#) και likes.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή