80 χρόνια πριν… 18-V-1936

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΗ ΤΣΑΛΔΑΡΗ: Ολίγον προ της μεταφοράς της σορού του αποθανόντος Αρχηγού του Λαϊκού κόμματος εις τον Μητροπολιτικόν ναόν, εψάλη εις την επί της Βασιλίσσης Σοφίας οικίαν του τρισάγιον […]. Η πομπή κατηυθύνθη εις την Μητρόπολιν. Προηγείτο εντός αυτοκινήτου ο ιερεύς του Αγίου Σπυρίδωνος Παγκρατίου, ηκολούθη τετράς μελών της Λαϊκής Νεολαίας με κυανά χιτώνια και πένθιμα περιβραχιόνια, έπετο δε το φέρετρον του αειμνήστου Αρχηγού του Λαϊκού κόμματος υποβασταζόμενον υπό Κορινθίων συμπολιτών του Παναγή Τσαλδάρη. Το φέρετρον ηκολούθει εντός αυτοκινήτου η κ. Λίνα Τσαλδάρη και ο κ. Χ. Βοζίκης, ήρχοντο δε κατόπιν πεζή ο ανεψιός του αειμνήστου πολιτικού κ. Κωνσταντίνος Τσαλδάρης μετά της κ. Ναντίνας Τσαλδάρη, άπαντες οι αντιβενιζελικοί βουλευταί και πολιτευταί […]. Χιλιάδες λαού ανέμενον εις τα πεζοδρόμια […].

ΑΝΤΕ ΠΑΒΕΛΙΤΣ: Βερολίνον, 17.- Αγγέλλεται εκ Ρώμης ότι ο Αντε Πάβελιτς, Κροάτης πολιτικός φυγάς, ο οποίος προ δέκα οκτώ μηνών διέφυγεν εκ Γαλλίας προς Ιταλίαν, όπου συνελήφθη επί υπονοία συνενοχής εις την δολοφονίαν του βασιλέως Αλεξάνδρου της Γιουγκοσλαυΐας και του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Μπαρντού, αφέθη ελεύθερος από τας ιταλικάς αρχάς. Κατά την διεξεχθείσαν εν Μασσαλία δίκην ο Πάβελιτς κατεδικάσθη ερήμην εις θάνατον. [Σημ. «Φ»: Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Γερμανία και η Ιταλία διέλυσαν την τότε Γιουγκοσλαβία, ο Πάβελιτς εγκατέστησε στην Κροατία καθεστώς φασιστικού, κληρικαλιστικού και εγκληματικού χαρακτήρα. Μετά τον πόλεμο διέφυγε, μέσω «καθολικών διόδων», στη Νότια Αμερική.]

ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ: Βουκουρέστιον, 17.- Σήμερον το απόγευμα έγινε εις το Στάδιον της Διευθύνσεως Σωματικής Αγωγής παρουσία 35.000 φιλάθλων, μεταξύ των οποίων και υπερδισχίλιοι Ελληνες συρρεύσαντες εξ όλης της Ρουμανίας, η επίσημος έναρξις των ποδοσφαιρικών αγώνων διά το Στ΄ Βαλκανικόν Κύπελλον. […] Η ελληνική ομάς ηττήθη από την ρουμανικήν με τέρματα 5-2. Οι ποδοσφαιρισταί της ελληνικής ομάδος: Ρίμπας, Χρυσαφόπουλος, Παπαδόπουλος, Κρητικός, Χέλμης, Δεληγιάννης, Μηγιάκης, Βάζος, Χούμης, Συμεωνίδης και Βικελίδης.

BENIAMINO GIGLI: Κινηματογράφος «Τιτάνια». Σήμερον. Ο θρίαμβος της εφετεινής περιόδου. «Μη με ξεχνάς», με τον μεγαλύτερον τενόρον του κόσμου Μπανζαμίνο Τζίλι και την Μάγδα Σνάιντερ.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΡΙΜΑΝΗΣ: Την προσεχή Παρασκευήν 22 τρέχ. και ώραν 6½ μ.μ. ο κ. Αγγελος Γριμάνης δίδει ρεσιτάλ χορού εις τα «Ολύμπια» τη συμμετοχή πεντήκοντα μαθητριών της Σχολής του.

ΒΕΡΑ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΛΗ, Μητροπόλεως 28 – Ελαβε όλα τα σχέδια μουσουλίνες σκέτες και imprimè [e]s γνήσιες ευρωπαϊκές σε τιμάς ευκαιρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή