Πιστοί στις δεσμεύσεις τους «σχίζουν» και το ΕΚΑΣ

Πιστοί στις δεσμεύσεις τους «σχίζουν» και το ΕΚΑΣ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε άλλη μια «επίδειξη» θρασύτητας, ασυναρτησίας και αδιαφορίας προς τον πολίτη, η κυβέρνηση ζητεί την επιστροφή δύο τριμήνων παροχής του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ).

Η περικοπή μέχρι την οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ αποτελεί θέμα συζήτησης τουλάχιστον από το 2012. Να υπενθυμίσω ότι από το 2009 και μετά το ύψος του επιδόματος είχε «παγώσει». Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, διαφορετικές κυβερνήσεις προσπάθησαν να αποφύγουν τις κρίσιμες αποφάσεις για την αλλαγή του καθεστώτος που δημιούργησε το 1996 η καθιέρωση του ΕΚΑΣ.

Οπως εξηγούσε ο Πλάτων Τήνιος, που είχε γράψει και την εισήγηση προς τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, επιδιώχθηκε με το ΕΚΑΣ η προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων (που είχαν χάσει 25% του εισοδήματός τους) χωρίς να ανατραπεί η επιδιωκόμενη (και) τότε δημοσιονομική προσαρμογή.

Δυστυχώς, όμως, το ΕΚΑΣ, όπως σχεδόν όλα τα εργαλεία αντιμετώπισης της φτώχειας ή άλλων σοβαρών κοινωνικών ανισοτήτων, γίνονταν εργαλεία πολιτικής και κομματικής επιρροής.

Σημειώστε το ποσοστό αύξησης του ΕΚΑΣ για ορισμένα έτη, αφότου είχαμε μπει στο ευρώ: το 2003 η κυβέρνηση έδωσε αύξηση 15% και το 2004 άλλα 27%. Ο μέσος πληθωρισμός, τις δύο αυτές χρονιές, κινήθηκε με +3,5% και +2,9%. Στο ίδιο επίπεδο κινήθηκε ο πληθωρισμός και όλα τα επόμενα χρόνια. Πολύ ταχύτερος ήταν ο ρυθμός προσαρμογής του ΕΚΑΣ: 6% και 7% το 2005 και 2006, αλλά 22% και 18% για το 2007 και 2008. Το 2009 το ΕΚΑΣ δεν αυξήθηκε μεν αλλά η κυβέρνηση έδωσε έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους δικαιούχους ΕΚΑΣ. Από τότε και μετά το ξέσπασμα της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, οι παροχές παρέμειναν σταθερές.

Με το νέο ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, επέρχεται σημαντική μείωση. Πολλές χιλιάδες συνταξιούχοι θα εξαιρεθούν, κυρίως επειδή μειώνεται δραστικά το ανώτατο όριο οικογενειακών ή και ατομικών εισοδημάτων πέραν του οποίου σταματά η παροχή του επιδόματος. Ηδη, από το περίφημο Σχέδιο Γιούνκερ, το οποίο απέρριψαν οι ψηφοφόροι όπως τους το ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, προκαλώντας το δημοψήφισμα, είχε προβλεφθεί η σταδιακή εξαφάνιση του ΕΚΑΣ. Με τον Νόμο 4336, στο Μνημόνιο Συνεννόησης με τους Ευρωπαίους αναφέρεται συγκεκριμένα (σημείο «ii, ι» σελ. 1.021) ότι από τον Οκτώβριο 2015 θα ξεκινήσει η «σταδιακή κατάργηση του επιδόματος αλληλεγγύης (EKAΣ) για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, αρχίζοντας με το ανώτερο 20% των δικαιούχων τον Μάρτιο του 2016». Οπως ακριβώς έγραψε και ο νόμος Κατρούγκαλου. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα αρνείται να συζητήσει το καθεστώς προστασίας έναντι της φτώχειας, όπως προβλέπει το μνημόνιο. Προφανώς το αφήνει για την επόμενη προεκλογική περίοδο, που θα έρθει βεβαίως πριν από το τέλος της τετραετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή