Eνα χρήσιμο συνέδριο του ΣΕΒ

Eνα χρήσιμο συνέδριο του ΣΕΒ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδιαφέρον βιομηχανικό συνέδριο που οργανώνει ο ΣΕΒ την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει με το προκλητικό –υποτίθεται– ερώτημα «Γιατί να επιλέξω την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό». Είναι βέβαιον ότι οι καλοί ομιλητές θα δώσουν απαντήσεις στα καθωσπρέπει πλαίσια που επιβάλλει ο δημόσιος λόγος.

Ωστόσο, αν ήθελε ο ΣΕΒ να είναι πραγματικά χρήσιμος, θα έπρεπε να διοργανώσει άλλο συνέδριο, στο οποίο να κληθούν ως κοινό μόνον υπουργοί (πρώην και νυν), καθώς και βουλευτές όλων των κομμάτων. Η πρώτη συνεδρία θα μπορούσε να έχει ως θέμα το ερώτημα «Γιατί μεταφέραμε τη φορολογική έδρα των επιχειρήσεών μας σε άλλη χώρα». Εγκυρες απαντήσεις μπορούν να δώσουν επίλεκτα μέλη του Συνδέσμου σ’ ένα πολυπρόσωπο πάνελ ομιλητών. Ο τζίρος των μελών του ΣΕΒ που έχουν μεταφέρει την έδρα τους σε άλλες χώρες ξεπερνά το 5% του ΑΕΠ.

Η δεύτερη συνεδρία θα μπορούσε να αφορά το ερώτημα «Γιατί εισάγουμε προϊόντα από τα εργοστάσιά μας στο εξωτερικό, περιορίζοντας την παραγωγή ομοειδών προϊόντων στην Ελλάδα;». Και στο θέμα αυτό θα βρεθούν μεταξύ των μελών του ΣΕΒ επιφανείς ομιλητές που μπορούν να διαφωτίσουν το απαιτητικό κοινό. Θα ακολουθούσε η συνεδρία με το ιστορικό θέμα «Γιατί οι βιομηχανίες γίνονται εισαγωγικές επιχειρήσεις;», στο οποίο παραδοσιακά μέλη του Συνδέσμου έχουν τεκμηριωμένη γνώμη και εμπειρία.

Το ειδικό κοινό θα έπρεπε, πριν από το τέλος του συνεδρίου, να έχει μια σύντομη ενημέρωση για τα αυτονόητα.

Η επενδυτική δραστηριότητα έχει υποστεί εντυπωσιακή καθίζηση τα τελευταία χρόνια, καθώς οι επενδύσεις δεν επαρκούν πλέον ούτε για τη συντήρηση υπάρχοντος εξοπλισμού. Επίσης καθίζηση έχει υποστεί η αποταμίευση, η οποία συνεχίζει την πτωτική πορεία. Η έλλειψη εγχώριων πόρων διαθέσιμων για επενδύσεις δεν αναμένεται να βελτιωθεί, καθώς ακόμα και η αναμενόμενη αύξηση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ θα έχει ως αποτέλεσμα μείωση του δανεισμού του τραπεζικού συστήματος από τον ELA, όχι την αύξηση της χρηματοδότησης της οικονομίας…

Επειδή ούτε το Δημόσιο έχει πόρους που μπορούν να διατεθούν για επενδύσεις, μόνον ξένοι επενδυτές θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν αξιόλογες επενδυτικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα.

Το συνέδριο θα αποδεικνυόνταν χρήσιμο εφόσον οι παριστάμενοι πολιτικοί αποφάσιζαν να εφαρμόσουν όσα απαιτούνται για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ορισμένα από αυτά δεν απαιτούν δαπάνες. Οπως, για παράδειγμα, ότι κανείς και για κανένα λόγο δεν επιτρέπεται να εμποδίζει τη σιδηροδρομική διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων ούτε να καταλαμβάνει δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια.

Αλλα μέτρα, αναγκαία για την προσέλκυση επενδύσεων απαιτούν δαπάνες ή πιστεύουν κάποιοι ότι θα μειώσουν κρατικά έσοδα. Οπως η εφαρμογή φορολογικών και άλλων κινήτρων που ισχύουν σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτά να μελετηθούν με προσοχή πριν απορριφθούν ή υιοθετηθούν.

Η σημαντικότερη, όμως, προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων είναι η εξασφάλιση σταθερότητας σε όλο το πλέγμα των σχέσεων των επιχειρήσεων με το κράτος. Οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να έχουν αλλεπάλληλες (δυσάρεστες) εκπλήξεις στη φορολογία, στις ασφαλιστικές εισφορές, στις διοικητικές ρυθμίσεις κ.λπ. Και αυτό είναι αποκλειστικά ευθύνη των πολιτικών που θα συμμετείχαν στο χρήσιμο αυτό συνέδριο, που δεν θα πραγματοποιηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή