Δίκη Χ.Α., μια νομική «σούπα»

Δίκη Χ.Α., μια νομική «σούπα»

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από τέσσερις μήνες είχε διακοπεί, λόγω της αποχής των δικηγόρων, η δίκη της Χρυσής Αυγής, που ξεκίνησε πάλι χθες. Από τους σχεδόν 70 κατηγορουμένους εμφανίστηκαν μόνον οι έξι. Ο ίδιος ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, βρίσκεται σπίτι του. Ηταν όμως στην αίθουσα η μητέρα του Φύσσα, Μάγδα, από τους λίγους ανθρώπους πλέον στη χώρα με αληθινό ενδιαφέρον για την ομαλή συνέχιση της δίκης. Τα στελέχη του κόμματος όχι μόνο έχουν αποφυλακισθεί αλλά, παρά τους περιοριστικούς όρους, συμμετέχουν σε διαδηλώσεις και προπηλακίζουν ακτιβιστές. Στη Βουλή επιδίδονται συστηματικά σε τραμπουκισμούς, εκβιάζοντας την εκδίωξή τους από το Σώμα, προκειμένου στη συνέχεια να παραστήσουν τα θύματα του κατεστημένου και των «διεθνών τοκογλύφων», σύμφωνα με την έκφραση-φετίχ που φιγουράρει σε κάθε ανακοίνωσή τους.

Εξαρχής πολλοί εμπειρογνώμονες είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ευτελισμού μιας διαδικασίας που ξεκίνησε με τυμπανοκρουσίες και έντονο διεθνές ενδιαφέρον. Οι αργόσυρτες συνεδριάσεις, τα μεγάλα κενά, οι ενστάσεις περί ακαταλληλότητας της αίθουσας, οι αποφυλακίσεις των κατηγορουμένων λόγω της παρέλευσης του ορίου προφυλάκισης κατέστησαν αυτήν τη δίκη μια νομική σούπα, η οποία, πέρα από την εξοικείωση της κοινής γνώμης με τη Χ.Α., τείνει να οδηγήσει σε ένα γενικότερο «ξέπλυμα» του φιλοναζιστικού κόμματος, ακόμη και του δράστη και των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας του Φύσσα.

Αν προσπαθήσει κάποιος να θυμηθεί ορισμένα στιγμιότυπα από την πορεία της δίκης, με δυσκολία θα καταφέρει να απαριθμήσει δυο-τρία: τη συνταρακτική κατάθεση της Μάγδας Φύσσα, τις καταγγελίες μαρτύρων για απειλές, άντε και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων του Κορυδαλλού, που διεκδικούν παγίως μεταφορά της διαδικασίας στο Εφετείο, λόγω εγγύτητας με τα σχολεία της περιοχής. Τυπολάγνοι δικαστές, συνήγοροι των κατηγορουμένων που επιδίδονται σε νομικίστικα τερτίπια, βαριεστημένοι δημοσιογράφοι, όλοι είναι συνένοχοι γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ωστόσο οι πολιτικές συνέπειες περαιτέρω απαξίωσης της δίκης θα μπορούσαν να αποδειχθούν ολέθριες.

Υστερα από μια παρατεταμένη περίοδο απαξίωσης και ξεγυμνώματος της Χρυσής Αυγής ως φιλοναζιστικής εγκληματικής συμμορίας, που οργανώνει πογκρόμ εναντίον μεταναστών, γκέι και άλλων αδύναμων ομάδων και βδελύσσεται το δημοκρατικό πολίτευμα, το κόμμα είναι πιθανό να παραδοθεί εξαγνισμένο και αναβαπτισμένο στην ελληνική πολιτική σκηνή, νομιμοποιώντας τον ισχυρισμό του περί «πολιτικής δίωξης». Με δεδομένο ότι όλα πλέον τα κόμματα του συνταγματικού τόξου έχουν υπερψηφίσει μνημόνιο, πλην του ΚΚΕ, η Χ.Α. θα μπορούσε ως ύστατος φορέας της αντιμνημονιακής ρητορικής να συσπειρώσει μεγάλο κομμάτι των «ηττημένων» της κρίσης. Και να αναδειχθεί στον μοναδικό αντισυστημικό πολιτικό φορέα στη χώρα. Η ανθεκτικότητα της Χ.Α. στις δημοσκοπήσεις είναι ένας πρώτος οιωνός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή