ΑΠΟΨΕΙΣ

99 όπως 400

Η κ. Αννα Βαγενά, όταν δεν γιουχάρει μόνη της (βλέπε Κιλελέρ), λέει ωραία πράγματα. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό StigmaFm της Ζακύνθου, δήλωσε πως, σε ό,τι αφορά το ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, «δεν μας τρομάζουν τα 99 χρόνια διάρκειας. Εδώ η Ελλάδα ήταν υπό τουρκική σκλαβιά για 400 χρόνια και άντεξε. Εχουμε ως λαός μεγάλες αντοχές».

Οπωσδήποτε παρουσιάζει ενδιαφέρον πώς από αδέκαστοι και ασυμβίβαστοι προεκλογικά, τώρα πια οι του ΣΥΡΙΖΑ το γυρίζουν με χαρακτηριστική ευκολία και χρυσώνουν το χάπι του μνημονίου τους με πομπώδεις μάλιστα αναφορές στο ιστορικό, ηρωικό παρελθόν της χώρας. Εντάξει, μαζί τους είμαστε πλέον, φωνάζαμε από την αρχή της κρίσης για τη δυσάρεστη αναγκαιότητα μνημονίων. Εκείνοι όμως γιατί δεν σήκωναν μύγα στο σπαθί τους στις ένδοξες εποχές των πιο απαλών μνημονίων των απεχθών τους «Σαμαροβενιζέλων»; Απαντώ στον εαυτό μου: είναι το κυνήγι της εξουσίας, ηλίθιε.

Η κ. Βαγενά είπε κι άλλα ενδιαφέροντα. Μερικά δεν θυμίζουν καν ρητορική ΣΥΡΙΖΑ αλλά έχουν κάτι από την ευωδιά της «Δράσης». Οπως για παράδειγμα: «Είμαστε ανίκανοι ως κράτος από μόνοι μας να διαχειριστούμε τη δημόσια περιουσία, αυτό έχει αποδειχθεί εδώ και δεκαετίες». Ή: «Μια ζωή το όνειρο του Ελληνα ήταν να μπει στο Δημόσιο. Λέγαμε, μπήκαμε στο Δημόσιο, ας βρούμε τώρα και μια δεύτερη δουλειά. Το Δημόσιο κατάντησε για πολλούς ένας παράδεισος τεμπέληδων, εννοείται ότι δεν είναι όλοι έτσι. Πρέπει όμως επιτέλους να σταματήσουμε αυτή τη λογική».

Ν’ αγιάσει το στόμα της! Και πάλι, όμως, η αυτονόητη απορία: γιατί αυτές οι κουβέντες ήταν απαγορευμένες έως τον Ιανουάριο του 2015; Γιατί όσοι τις λέγαμε στιγματιζόμασταν ως «γερμανοτσολιάδες»; Απάντηση: είναι το κυνήγι της εξουσίας, ηλίθιε.

Ο πρωτόφαντος συριζαϊκός ρεαλισμός (είναι σκληρό αλλά αυτό κάνει η εξουσία στον άνθρωπο…) εκφράζεται και μέσα από μία ακόμα ενδεικτική κουβέντα της συγκεκριμένης βουλευτίνας της συμπολίτευσης: «Από πέρυσι το καλοκαίρι που ψηφίσαμε την παραμονή στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ενωση με κάθε κόστος, γνωρίζαμε για τα μέτρα που πέρασαν τώρα στη Βουλή». Η κορυφαία ατάκα όμως έρχεται μετά: «Να σταματήσει επιτέλους η υποκρισία της αντιπολίτευσης». Ετσι· διότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ευθύς, αταλάντευτος, έχει «κόκκινες γραμμές» και δεν παζαρεύει την εθνική κυριαρχία…