Η Πλεύση της Ζωής

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δυσφορία του κόσμου για τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση θα πλήξει την απήχησή της στο εκλογικό σώμα, αλλά παρά το γεγονός ότι η προσοχή στρέφεται στη Νέα Δημοκρατία, η οποία προηγείται στις δημοσκοπήσεις, το υπάρχον εκλογικό τοπίο και οι δεδομένες πηγές άντλησης ψήφων για τον ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η «αιμορραγία» του κυβερνώντος κόμματος θα προέλθει κυρίως από τα αριστερά.

Η αδυναμία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ανταποκριθεί όχι μόνο στις μαξιμαλιστικές υποσχέσεις του Ιανουαρίου του 2015, αλλά και στις προσδοκίες του περασμένου Σεπτεμβρίου, έχει δυσαρεστήσει μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων της ευρύτερης Αριστεράς, οι οποίοι αντιδρούν στην «ταπεινωτική διολίσθηση» προς τον συστημικό ρεαλισμό που απέρριπταν και αναζητούν εναγωνίως την επιστροφή στο ριζοσπαστικό αφήγημα.

Η απογοήτευση με τον «μνημονιακό δρόμο» που ακολουθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί ένα κενό το οποίο θα επιχειρήσει να καλύψει ο νεοσυσταθείς πολιτικός σχηματισμός της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που καλείται Πλεύση Ελευθερίας.

Νέα, δυναμική, με γνώσεις, αλλά και συνεπής στις θέσεις της, η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι σε θέση να προκαλέσει σημαντική φθορά. Η ίδια ξέρει να επιλέγει το πρόσφορο πεδίο της αντιπαράθεσης και να αναδεικνύει με αποτελεσματικό τρόπο, ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο ακροατήριο, την ανακολουθία λόγων και έργων…

Αν τιθασεύσει κάποιες συμπεριφορές, η τέως πρόεδρος της Βουλής μπορεί να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο από ό,τι η Λαϊκή Ενότητα. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει τη δική του διαδρομή, αλλά δεν διαθέτει ηγετικές αρετές και δεν δύναται να εμπνεύσει. Με δεδομένη την κοινή ιδεολογική αφετηρία, τα δύο πρώην κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάθε λόγο να συναντηθούν πολιτικά. Σε αυτή την περίπτωση θα εισέλθουν στη Βουλή, ενδεχομένως και ως η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου διαθέτει ένα επιπλέον πλεονέκτημα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την εκλογική αριθμητική. Σε αντίθεση με άλλες αντισυστημικές δυνάμεις, είναι σε θέση να αντλήσει ψήφους ακόμα και από τη Χρυσή Αυγή. Η ακραία ρητορική της και ο πατριωτικά φορτισμένος δημόσιος λόγος της έχουν απήχηση στον συγκεκριμένο χώρο, όπως κατέδειξε και η πρόσφατη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή τη δημοσκόπηση η Πλεύση Ελευθερίας αντλεί μεν δυνάμεις κυρίως από τη Λαϊκή Ενότητα (47%), όπως φυσικά και από τον ΣΥΡΙΖΑ (3%), αλλά υπάρχει και ένα τμήμα που προέρχεται από τη Χ.Α. (4%). Επίσης, έχει υποστήριξη και από αυτούς που στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, απογοητευμένοι από τη μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πείσθηκαν από τη Λαϊκή Ενότητα και είτε απείχαν είτε ψήφισαν λευκό.

Η Ζωή Kωνσταντοπούλου έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή