Το άλλο πρόσωπο της Ελλάδος παρουσιάζει η έκθεση «Οι Ελληνες: από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», με τελευταίο σταθμό το National Geographic Museum στην Ουάσιγκτον

Το άλλο πρόσωπο της Ελλάδος παρουσιάζει η έκθεση «Οι Ελληνες: από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», με τελευταίο σταθμό το National Geographic Museum στην Ουάσιγκτον

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καιρός είναι να δώσουμε και μια αισιόδοξη είδηση γύρω από την τέχνη, που να δείχνει ότι ο φιλελληνισμός και η αρχαία ελληνική ιστορία διατηρούν πάντα αμείωτο το ενδιαφέρον γύρω από εκθέσεις σημαντικές, με θέμα ελληνικό και οικουμενική διάσταση. Τέτοια είναι η έκθεση «Οι Ελληνες: από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», που εγκαινιάζεται σήμερα 2 Ιουνίου 2016, ολοκληρώνοντας με επιτυχία το ταξίδι της στη Βόρεια Αμερική, με τελευταίο της σταθμό το National Geographic Museum στην Ουάσιγκτον. Είχαμε ξαναγράψει για την έκθεση αυτή, «ακολουθώντας τα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου» της δρος Σιμόνης Ζαφειροπούλου, τότε που η δική της φωτογραφική έκθεση είχε συνυπάρξει σαν θέμα στον ίδιο χώρο με την έκθεση «Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» στον πρώτο σταθμό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Pointe -a- Calliere Montreal Archaeology and History Complex στο Μόντρεαλ του Καναδά, από 12 Δεκεμβρίου 2014 έως 26 Απριλίου 2015. Μετά ακολούθησε ο δεύτερος σταθμός στο Canadian Museum of History στην Οττάβα, από 5 Ιουνίου 2015 έως 12 Οκτωβρίου 2015. Η συνέχεια στο Field Μuseum στο Σικάγο, από 26 Νοεμβρίου 2015 έως 10 Απριλίου 2016. Η μεγαλόπνοη έκθεση παρουσιάζει ένα ταξίδι στον χρόνο, με θεματικό άξονα τους Ελληνες, όπως αυτοί αποκαλύπτονται με βάση τα ανασκαφικά δεδομένα και ιστορικά στοιχεία από τους προϊστορικούς μέχρι τους ελληνιστικούς χρόνους. Μέσα από τη διαδρομή και τη ματιά μυθικών και ιστορικών προσωπικοτήτων, όπως ο Αγαμέμνονας, ο Ομηρος, ο Αισχύλος, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης, ο Δημοσθένης, ο Περικλής, ο Φίλιππος Β΄ και ο Μέγας Αλέξανδρος, αλλά και ανθρώπων απλών, ιερέων, πολεμιστών, αθλητών και πολιτών, οι επισκέπτες της έκθεσης ανατρέχουν σε ένα απώτατο παρελθόν όπου μπορούν να ακολουθήσουν τα ίχνη της δημοκρατίας και των τεχνών και αργότερα ώς τη Δυτική Φιλοσοφία, γνωρίζοντας τις ρίζες τους πίσω στον χρόνο. Η έκθεση που έχει προσελκύσει –όπως μας λέγει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού– σχεδόν μισό εκατομμύριο επισκέπτες έως σήμερα, περιλαμβάνει πάνω από 550 εκθέματα από 22 ελληνικά μουσεία. Στα εγκαίνια της Ουάσιγκτον των ΗΠΑ την ελληνική πλευρά εκπροσωπεί η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, γενική συντονίστρια του όλου εγχειρήματος. «Η διαχρονική αυτή παρουσίαση του ελληνικού πολιτισμού συμβάλλει στην πολιτιστική διπλωματία, εμφανίζοντας το άλλο πρόσωπο της Ελλάδας, τη στιγμή που η εικόνα της χώρας πλήττεται από την οικονομική κρίση», είναι το συμπέρασμα του ΥΠΠΟΑ που εξηγεί την επιτυχία της έκθεσης στην όλη της διαδρομή στη Βόρεια Αμερική.

Υστερόγραφο: Εκτός από την έκθεση, το National Geographic δημιούργησε μια τρίωρη σειρά με τίτλο «Οι Ελληνες», η οποία θα μεταδίδεται από τις 21 Ιουνίου 2016. Επίσης προγράμματα για το κοινό και δημοσιεύσεις πλαισιώνουν την έκθεση. Τέλος, η έκθεση «Τhe Greeks: Αgamemnon to Alexander the Great» σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σε συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τα τέσσερα Μουσεία του Καναδά και των ΗΠΑ, στα οποία φιλοξενήθηκε, με συρροή επισκεπτών, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες. Απόδειξη ότι η πολιτιστική διπλωματία που εμφανίζει το άλλο πρόσωπο της Ελλάδος, μακριά από την κρίση, είναι αποτελεσματική γιατί κινεί το ενδιαφέρον φοιτητών, ερευνητών, μελετητών και του απλού κόσμου, στο τι είναι «Οι Ελληνες».

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή