80 χρόνια πριν… 3-VI-1936

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΕΡΓΙΑ, ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ: Φονική συμπλοκή εις Βόλον μεταξύ απεργών και αστυνομίας. Eις εφονεύθη διά ριπής πολυβόλου και εξ ετραυματίσθησαν σοβαρώς. Εκηρύχθη πανεργατική απεργία.

ΑΝΑΓΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΥΠΟ ΜΕΤΑΞΑΝ:  (Από κύριον άρθρον υπό τον τίτλον «Αν θέλη να ζήση».) «Η ιστορία των μαχών τας οποίας δίδει εις τους δρόμους το Κράτος με όπλα, με πολυβόλα, με τανκς, πότε εις την Θεσσαλονίκην με εννέα νεκρούς και είκοσι τραυματίας, πότε εις τον Βόλον με ένα νεκρόν και δώδεκα τραυματίας, πρέπει να σταματήση. […] Πρέπει έξαφνα διά τινος Διαγγέλματος ή πράξεως οριστικής να πληροφορηθή μίαν πρωίαν ο λαός όλος ότι το Κράτος δεν παίζει. Οτι το Κράτος εχάραξε ένα δρόμον, δρόμον δικαίου, γαλήνης, στοργής προς τον τίμιον και εργαζόμενον κόσμον, και ότι τον δρόμον αυτόν θα βαδίση ευθέως και όπως δήποτε, ανατρέπον και πατάσσον κάθε εμπόδιον, κάθε οργάνωσιν, κάθε άνθρωπον, κάθε κόμμα. […] Μία πράξις καταλύουσα, και προς καιρόν έστω, ελευθερίας τινας αι οποίαι εις χείρας των εκμεταλλευτών και των δημοκόπων απέβησαν προς τελείαν διαφθοράν και αποσύνθεσιν της χώρας, και μία υπό τον σημερινόν Πρωθυπουργόν [Ιωάννην Μεταξάν] Κυβέρνησις ισχυρά, αποφασισμένη να σταθή, να επιβληθή και να ζήση, δύνανται ν’ ανακόψουν το ρεύμα της αναρχίας το οποίον έχει εξαπλωθή και το οποίον αποδίδει καθ’ ημέραν εις την Ελλάδα νεκρούς. […] Η τακτική πρέπει ν’ αλλάξη οριστικώς και ν’ αλλάξουν τα μέσα της αμύνης της χώρας. Αν η χώρα θέλη να ζήση, αν το Κράτος θέλη να υπάρξη και να σταθή.»

Ο ΣΟΦΟΥΛΗΣ ΣΤΟΝ ΜΕΤΑΞΑ: Ο αρχηγός των Φιλελευθέρων κ. Θεμιστοκλής Σοφούλης επεσκέφθη χθες το απόγευμα τον κ. Πρωθυπουργόν και παρέμεινε συνομιλών μετ’ αυτού επί ώραν και πλέον. Θέματα της συνομιλίας των ήσαν το ποσοστόν των μη επαναδιορισθέντων [αποτάκτων] υπαλλήλων και η συντακτική πράξις διαλύσεως των δημοσιοϋπαλληλικών οργανώσεων.

NEW DEAL ΤΟΥ ΡΟΥΣΒΕΛΤ: Λονδίνον, 2.- Aγγέλλεται εκ Βασιγκτώνος ότι η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιον διά του οποίου παρέχονται πιστώσεις 1.500 εκατομμυρίων δολλαρίων διά τα δημόσια έργα τα οποία θα απασχολήσουν τους ανέργους κατά το 1937.

ΕΔΡΑ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ: Η αγγλική κυβέρνησις επρότεινεν εις την ελληνικήν την ίδρυσιν εν τω Αθηναϊκώ Πανεπιστημίω έδρας αγγλικής φιλολογίας. Αι απαιτούμεναι σχετικαί δαπάναι θα αναληφθώσιν υπό της αγγλικής κυβερνήσεως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή