80 χρόνια πριν… 4-VI-1936

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KURT SCHUSCHNIGG:  (Από συνέντευξη του καγκελαρίου της Αυστρίας Κουρτ Σούσνιγκ στον, τότε φιλοφασίστα, Bertrand de Jouvenel για την εφημερίδα Paris – Soir.) « […] Οι διπλωμάται λέγουν χαμηλοφώνως: “Η Αυστρία […] είναι πλέον αρκετά ώριμος διά να την καταβροχθίση ο Χίτλερ. Ο Γερμανός δικτάτωρ θα καταλάβη την Βιέννην με την αυτήν αιφνιδιαστικήν ταχύτητα με την οποίαν επανέφερε την υποχρεωτικήν στρατιωτικήν θητείαν, την 16ην Μαρτίου 1935, και επανώπλισε την Ρηνανίαν, την 7ην Μαρτίου 1936”. […] Απεφάσισα να επισκεφθώ την απειλουμένην Αυστρίαν […]. Εκαθήμην απέναντι του καγκελλαρίου Σούσνιγκ […]. Απετόλμησα την ερώτησιν: “Η Αυστρία είναι διατεθειμένη ν’ αντισταθή κατά μιας εξωτερικής επιθέσεως; […]”. “Η Αυστρία –απεκρίθη ο καγκελλάριος με σταθεράν φωνήν– είναι αποφασισμένη ν’ αμυνθή. Ελπίζω ότι ο γείτων μας [Χίτλερ] δεν προτίθεται να επιχειρήση επίθεσιν. Με την ευκαιρίαν αυτήν, τονίζω ότι υπάρχει ένα σύμφωνον της Ρώμης, το οποίον απεδείχθη αποτελεσματικόν κατά τα τελευταία έτη”. Ο κ. Σούσνιγκ δεν ημπορούσε να διατυπώση καλύτερον την σκέψιν ότι η Ιταλία έχει την υποχρέωσιν να ενισχύση τας προσπαθείας της Αυστρίας διά την διατήρησιν της ανεξαρτησίας της.» [Σημ. «Φ»: Ο Χίτλερ κατεβρόχθισε την Αυστρία το 1938· καγκελάριος ήταν ο Σούσνιγκ, ενώ η Ιταλία είχε εγκαταλείψει την Αυστρία χάριν της συνεργασίας με τη Γερμανία.] (Πηγή φωτογραφίας: Bildarchiv der Österreisches Nationalbibliothek.)

ΣΥΛΛΗΨΙΣ ΣΙΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΙΔΗ: Βόλος, 3.- Συνελήφθησαν οι βουλευταί του Παλλαϊκού Μετώπου [ΚΚΕ] Σιάντος και Ιωαννίδης οίτινες παρουσιάσθησαν εις την Διοίκησιν Χωροφυλακής διά να διαμαρτυρηθούν διά τας σκηνάς. [Συγκρούσεις αστυνομίας και απεργών με έναν νεκρό.]

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΙΑΛΕΞΗΣ ΣΩΜΕΡΙΤΗ: Η σημερινή συγκέντρωσις της «Ενώσεως υπέρ των ελευθεριών του ατόμου και του πολίτου», κατά την οποίαν επρόκειτο να ομιλήση ο κ. Στρατής Σωμερίτης, απηγορεύθη υπό της αστυνομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή