80 χρόνια πριν… 8-VI-1936

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΑΤΙΝΙΟΝ, 1936: Παρίσιοι, 7.– Το κυριώτερον γεγονός της ημέρας το οποίον εφείλκυσε την προσοχήν εν σχέσει με την απεργιακήν εν Γαλλία κίνησιν είναι η γενομένη σήμερον εν τω πρωθυπουργικώ μεγάρω [L’ hôtel de Matignon] σύσκεψις υπό την προεδρίαν του πρωθυπουργού κ. Λεόν Μπλουμ παρουσία και του υπουργού των Εσωτερικών κ. Ροζέ Σαλαγκρώ. Της συσκέψεως μετέσχον αντιπρόσωποι της Γενικής Ομοσπονδίας της γαλλικής Παραγωγής [εργοδοσία] καθώς και οι αντιπρόσωποι των συνδικάτων με επί κεφαλής τον κ. Λεόν Ζουώ. Η σύσκεψις, διακοπείσα περί την 8ην εσπερινήν, θα επαναληφθή πιθανώς περί το μεσονύκτιον, από τούδε όμως εγνώσθη ότι επήλθε συμφωνία επί των εξής τριών ουσιωδών σημείων: των ημερομισθίων, της αναγνωρίσεως του δικαιώματος των συνδικάτων και του δικαιώματος των αντιπροσώπων των εργοστασίων (των εργατών) […] Εν τω μεταξύ, ενώ εις Παρισίους η απεργία φαίνεται βαίνουσα ήρεμα προς το τέρμα της, εις τας επαρχίας σημειούνται ακόμη μερικά μικροεπεισόδια.

ΣΟΦΟΥΛΗΣ: ΑΒΑΣΙΜΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΑ ΓΙΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ! Ο αρχηγός των Φιλελευθέρων κ. Θεμιστοκλής Σοφούλης επανέλαβε και χθες ότι δεν πρόκειται να άρη το κόμμα του την εμπιστοσύνην του από την Κυβέρνησιν [Ιωάννου Μεταξά]. Ο κ. Σοφούλης εξέφρασεν εν τέλει την πεποίθησίν του ότι είναι αβάσιμοι αι φήμαι περί δικτατορικών διαθέσεων του κ. Προέδρου της Κυβερνήσεως.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ: Παρίσιοι, 7.– Ο διπλωματικός συνεργάτης της «Ματέν» μεταδίδει εκ Ρώμης την πληροφορίαν ότι η Ιταλία είναι αποφασισμένη να συνάψη σύμφωνον μη επιθέσεως μετά της Γερμανίας.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΠΟΛΕΜΟΥ: Βερολίνον, 7.– Το ημιεπίσημον γερμανικόν πρακτορείον πληροφορείται εκ Λονδίνου ότι ο άλλοτε πρώτος λόρδος του αγγλικού ναυαρχείου κ. Αλεξάντερ εδήλωσεν ότι, εκτός θαύματος, ο πόλεμος θα εκραγή εντός 18 μηνών.

Γ. Γ. ΑΛΙΣΑΝΔΡΑΤΟΣ: Αναφορά του αιμ. χ. [Αιμιλίου Χουρμουζίου] σε επιστολή του Γιώργου Αλισανδράτου (φαίνεται πως υπογράφεται Αλισαντράτος) και παρατηρήσεις πάνω σ’ αυτήν. Η επιστολή Αλισανδράτου αφορά την μετρική ενός στίχου του Αγγελου Σημηριώτη («μας τραγουδούν τα νερά και τ’ αηδόνια») για τον οποίο ο Χουρμούζιος θεωρούσε ότι έπρεπε να είναι χωρίς το συμπλεκτικό «και».

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΝΑΕΡΙΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: Εντός της εβδομάδος συγκαλείται το Ανώτατον Συμβούλιον Εναερίων Συγκοινωνιών υπό την προεδρίαν του κ. Ιωάννου Μεταξά, ως υπουργού της Αεροπορίας, ίνα συζητήση επί της επεκτάσεως των εναερίων γραμμών […] και της επισπεύσεως του έργου ιδρύσεως πολιτικού αερολιμένος Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή