80 χρόνια πριν στην «Κ» 12.VΙ.1936

80 χρόνια πριν στην «Κ» 12.VΙ.1936

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΣΑΜΠΕΡΛΕΝ, ΠΡΟΟΙΜΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΥ: Λονδίνον, 11.- Ο υπουργός των Οικονομικών κ. Νέβιλ Τσάμπερλαιν εξεφώνησε χθες την νύκτα βαρυσήμαντον λόγον, ασχοληθείς με την θέσιν της Κοινωνίας των Εθνών [ΚΤΕ], εξ αφορμής του αβησσυνιακού ζητήματος. Ο κ. Τσάμπερλαιν αναφερόμενος εις την αξίωσιν κύκλων τινών περί διατηρήσεως ή επεκτάσεως των κυρώσεων [έναντι της Ιταλίας η οποία είχε καθυποτάξει την Αιθιοπία], παρετήρησεν ότι το τοιούτο, κατ’ αυτόν, θα απετέλει παραφροσύνην. Αν –είπεν– αι κυρώσεις συνεχισθούν δεν δύνανται ή να οδηγήσουν εις περαιτέρω ατυχήματα τα οποία θα απέτρεπον το πνεύμα μας από του να ζητήση άλλας καλυτέρας λύσεις. […] Αν υπολείπεται ίχνος κοινής λογικής, πρέπει να ομολογηθή ότι επεβλήθη εις την ΚΤΕ έργον ανώτερον των δυνάμεών της. […] Αι δηλώσεις Τσάμπερλαιν προεκάλεσαν σήμερον ευρείαν συζήτησιν εν τη Βουλή. Ο ηγέτης της Αντιπολιτεύσεως κ. Κλήμεντ Ατλυ ηρώτησε τον Πρωθυπουργόν κ. Στάνλεϋ Μπάλντουϊν εάν οι λόγοι του κ. Τσάμπερλαιν αντιπροσωπεύουν την πολιτικήν της Κυβερνήσεως. Ο κ. Μπάλντουϊν απήντησεν ότι ο κ. Τσάμπερλαιν τω ανεκοίνωσεν ότι τα λεχθέντα παρ’ αυτού ήσαν πρόχειροι σκέψεις επί της ιταλο-αιθιοπικής διαφοράς και προσωπικαί του γνώμαι. Ο κ. Ατλυ ηρώτησε τότε τον Πρωθυπουργόν εάν αι απόψεις ας εξέθηκεν ο Υπουργός των Οικονομικών είναι απόψεις της Κυβερνήσεως. Ο κ. Μπάλντουϊν απήντησεν: «Οχι. Η Κυβέρνησις επί των ζητημάτων τούτων δεν κατέληξεν ακόμη εις συμπεράσματα.» [Σημ. «Φ»: Οι απόψεις Τσάμπερλεν αντανακλούσαν την πολιτική προσεταιρισμού του Μουσσολίνι –μέχρι και την άνοιξη του 1940- και αποτροπή της, διαφαινόμενης από τότε, συμπόρευσής του με το Βερολίνο. Μάλιστα, ο ίδιος ο Τσάμπερλεν, ως πρωθυπουργός, μετέβη τον Ιανουάριο του 1939 στη Ρώμη.]

ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΜΕΤ’ ΑΠΟΔΟΧΩΝ: Παρίσιοι, 11.- Η Βουλή, διά ψήφων 528 κατά 7, εψήφισεν εις το σύνολον τα κυβερνητικά νομοσχέδια [της κυβερνήσεως του Λαϊκού Μετώπου] περί ομαδικών συμβολαίων εργασίας και περί ρυθμίσεως των σχέσεων εργοδοτών και υπαλλήλων. Περιλαμβάνονται διατάξεις αφορώσαι την ελευθερίαν του συνδικαλίζεσθαι […] τας επ’ αδεία αποδοχάς κλπ. Αύριον η Βουλή θα συνέλθη όπως ψηφίση το κυβερνητικόν νομοσχέδιον περί εργατικής εβδομάδος 40 ωρών. […] Το πιθανόν έλλειμμα της τρεχούσης χρήσεως του προϋπολογισμού θα είναι τέσσαρα και ήμισυ δισεκατομμύρια φράγκων.

ΘΕΑΤΡΟΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ: Απόψε το βράδυ στις 10.30 η πρεμιέρα του νέου θεάτρου Κατερίνας Ανδρεάδη επί της πλατείας Κυριακού [Βικτωρία] με την κωμωδίαν του Θ. Συναδινού «Ο γυρισμός της Ελένης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή