Να μετακομίσει η Αθήνα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση του κ. Καμίνη να μεταφέρει σε φυλασσόμενους χώρους τα χάλκινα αγάλματα και τις προτομές για να τα γλιτώσει από το χυτήριο σε μια κανονική χώρα θα εκλαμβανόταν ως σήμα κινδύνου. Σήμα κινδύνου για τη δημόσια ασφάλεια και τον πολιτισμό. Στην Ελλάδα, όμως, της δημοκρατικής ιδιαιτερότητας αντιμετωπίζεται σχεδόν ως πράξη ρουτίνας, της ρουτίνας της ανασφάλειας και της θεσμοθετημένης βαρβαρότητας. Ενδεχομένως δε και μια πράξη η οποία καταδεικνύει τη μόνη ενδεδειγμένη λύση για τη σωτηρία της Αθήνας, τη μετακόμιση του κέντρου της.

Πώς μετακομίζει το κέντρο μιας πόλης; Επιχείρηση πολυδάπανη, η οποία θα προσκρούσει και σε διάφορα άλλου τύπου εμπόδια, στην αντίδραση των τοπικών κοινωνιών για παράδειγμα. Ποιος θέλει μια χωματερή εγκατεστημένη στη γειτονιά του; Και αν η ηρωική Κερατέα αντιστάθηκε προ ετών στην κατασκευή κέντρου διαχείρισης απορριμμάτων, γιατί να μην ξεσηκωθεί τώρα όταν δει να μετακομίζει εκεί μια ολόκληρη ανθρώπινη χωματερή από ναρκομανείς, διακινητές μεταναστών, εργολάβους χυτηρίων και οπαδούς του «κινήματος της κατσαρόλας» που θορυβούν κροταλίζοντας τα αντιδραστικά μαγειρικά τους σκεύη;

Παρ’ όλ’ αυτά, εξακολουθώ να πιστεύω ότι η μετακόμιση, όσα προβλήματα κι αν έχει, είναι η μόνη λύση. Και είναι εξάλλου απολύτως προσαρμοσμένη στην επίσημη κυβερνητική πολιτική, η οποία συνίσταται στην αποφυγή προκλήσεων εκ μέρους των κατοίκων. Οπως οι Ρομά –πρώην γύφτοι– αν δεν βρουν χαλκό δεν θα κλέψουν χαλκό, όπως οι φυλές των Εξαρχείων αν δεν βρουν τρόλεϊ να κάψουν δεν θα κάψουν τρόλεϊ, έτσι και το κέντρο της Αθήνας, αν φύγει και πάει αλλού, θα πάψει να ενοχλεί το ελεύθερο πνεύμα των παιδιών της.

Το παράδειγμα να το δώσει πρώτος ο κ. Φλαμπουράρης. Να φύγει από τα Εξάρχεια διότι προκαλεί. Του το ζήτησαν με τη χαρακτηριστική ευγένεια που τους διακρίνει. Τίποτε αυτός. Επανέλαβαν την απαίτησή τους, λίγο πιο έντονα. Εκεί αυτός. Ε, τι να κάνουν και οι φύλαρχοι; Ανθρωποι είναι κι αυτοί, ψυχή έχουν, νεύρα έχουν, που μπορεί να σπάσουν κιόλας.

Ορισμένοι βέβαια υποστηρίζουν ότι αντί να μετακομίσει το κέντρο, θα μπορούσε η αστυνομία να μετακομίσει όλους αυτούς. Ομως αυτό θα ήταν αντιδημοκρατικό, οπότε ξεχάστε το.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή