Ρωτώντας τα αυτονόητα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο σημαντικές ερωτήσεις κατέθεσαν την προηγούμενη εβδομάδα τέσσερις βουλευτές του Ποταμιού. Η πρώτη, των Γιώργου Αμυρά και Σπύρου Δανέλλη, απευθύνεται στον υπουργό Οικονομικών. Η άλλη, των Γρηγόρη Ψαριανού και Ιάσονα Φωτήλα, είναι για τον υπουργό Πολιτισμού. Οι ερωτήσεις είναι ίδιες και οι απαντήσεις θα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Αν φυσικά υπάρξουν απαντήσεις, διότι οι υπουργοί της Πρώτης Φοράς προσβάλλουν τη Δημοκρατία και διά της απουσίας τους από τη Βουλή όταν συζητιούνται επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών. Να σημειώσουμε ότι την περασμένη Παρασκευή (10.6.2016) από τις είκοσι ερωτήσεις που κατατέθηκαν απαντήθηκαν μόνο δύο, αφού όλοι οι υπουργοί (πλην του κ. Νίκου Φίλη) επικαλέσθηκαν φόρτο εργασίας –τι στην ευχή κάνουν, εκτός από τηλεοπτικές εμφανίσεις;– και δεν επιτέλεσαν το συνταγματικό τους καθήκον.

Οι βουλευτές του Ποταμιού ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς: «Πόσα και ποια είναι τα εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα του υπουργείου; Ποιες είναι οι εκ του νόμου ασκούμενες αρμοδιότητες των εξεταζόμενων νομικών προσώπων; Πότε ασκήθηκαν τελευταία φορά οι εν λόγω αρμοδιότητες και ποιο ή ποια ήταν τα εξερχόμενα αποτελέσματα; Ποια η τακτική και ποια η έκτακτη επιχορήγηση που έλαβε το καθένα από αυτά το έτος 2015 και ποιος ο προϋπολογισμός τακτικής επιχορήγησης για το 2016; Ποια από τα αναφερόμενα νομικά πρόσωπα έχουν και άλλες πηγές χρηματοδότησης και ποιες είναι αυτές; Πόσα άτομα υπηρετούν και με ποια σχέση εργασίας σε κάθε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ; Σε πόσα κτίρια στεγάζεται κάθε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, και ποια είναι αυτά; Πόσα εκ των ανωτέρω κτιρίων ανήκουν στο Δημόσιο, πόσα είναι μισθωμένα και πόσα παραχωρημένα; Ποιο είναι το μίσθωμα καθενός εκάστου εκ των μισθωμένων κτιρίων;».

Βεβαίως, σε μια ευνομούμενη και λειτουργική Δημοκρατία, οι παραπάνω ερωτήσεις θα ήταν περιττές. Οι πληροφορίες για τον αριθμό των υπαλλήλων που μισθοδοτούν οι φορολογούμενοι, τον αριθμό των κτιρίων που μισθώνουν από το υστέρημά τους οι πολίτες, ο κατάλογος των εποπτευόμενων νομικών προσώπων θα ήταν «Δημόσια Δεδομένα, τα Δικά μας Δεδομένα», όπως έλεγε απλά μια πρωτοβουλία πολιτών για το ανοιχτό Δημόσιο. Σε όλους τους δικτυακούς τόπους των υπουργείων θα υπήρχε λεπτομερές οργανόγραμμα, θα υπήρχαν πληροφορίες για τα κτίρια των υπουργείων και τα μισθώματά τους, των αριθμό των υπαλλήλων τους, τις επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό κ.λπ. Δεν θα υπήρχε ανάγκη ερώτησης από τους βουλευτές για το αυτονόητο.

Ομως στην Ελλάδα ζούμε, και δη στην Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όπου οι υπουργοί συχνάζουν περισσότερο στα τηλεοπτικά στούντιο, παρά στη Βουλή. Συνεπώς τίποτε δεν είναι αυτονόητο. Και γι’ αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι οι απαντήσεις εκτός από ευπρόσδεκτες είναι και δημοκρατικό καθήκον των υπουργών. Αν, φυσικά, κάνουν την τιμή στους πολίτες να τους ενημερώσουν…

Οσο για το τελευταίο σκέλος της ερώτησης των βουλευτών του Ποταμιού, «έχει το υπουργείο διαμορφώσει σχέδιο βελτίωσης του τρόπου λειτουργίας των εποπτευόμενων φορέων (αποκάθαρση αρμοδιοτήτων που επικαλύπτονται με υπηρεσίες του υπουργείου ή άλλους φορείς, συγχώνευση ή κατάργηση κ.λπ.);» πρέπει να τους πούμε ότι πολλά ζητάνε. Το μόνο οργανόγραμμα που υπάρχει στα υπουργικά γραφεία αφορά το πρόγραμμα της τηλεόρασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή