Ενα σημείο καμπής για την ανθρωπιστική δράση

Ενα σημείο καμπής για την ανθρωπιστική δράση

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρόσφατη Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη, περισσότεροι από 9.000 συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να προσφέρουν τριπλάσια βοήθεια σε όσους βρίσκονται σε καταστάσεις κρίσεων παντού στον κόσμο. Υποσχεθήκαμε να βελτιώσουμε τη βοήθειά μας σε αυτούς που κατατρέχονται από φυσικές καταστροφές και συγκρούσεις. Να τους δώσουμε τη δυνατότητα να γίνουν παράγοντες της ίδιας της ανάκαμψής τους. Να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη πολιτική βούληση ώστε να προλάβουμε και να τερματίσουμε τους πολέμους που προκαλούν τόσο πολλά δεινά.

Αυτή η επίσκεψη (σ.τ.μ.: στην Ελλάδα) δίνει τη δυνατότητα να συζητήσουμε τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή η περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, την οποία βιώνει με τόση οξύτητα η Ελλάδα, καθώς και την καταστροφική σύγκρουση στη Συρία και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτόγνωρες. Σε όλο τον κόσμο, 130 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βιαίως απομακρυνθεί από τα σπίτια τους. Παρά τις επισφαλείς συνθήκες στις οποίες ζουν, υπάρχει σοβαρή έλλειψη χρηματοδότησης της παροχής βοήθειας, έλλειψη που εγείρει βασικά ερωτήματα για την παγκόσμια αλληλεγγύη σε έναν κόσμο μεγάλου πλούτου.

Η τεράστια έκταση αυτή της πρόκλησης σήμαινε ότι αυτή η σύνοδος έπρεπε να είναι μια σύνοδος άλλου είδους. Για πρώτη φορά, άνθρωποι που επλήγησαν από κρίσεις βρέθηκαν δίπλα δίπλα με παγκόσμιους ηγέτες, επικεφαλής μη κυβερνητικών οργανώσεων και του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να βρεθούν λύσεις. Η ποικιλομορφία των φωνών που ακούστηκαν ήταν ένα κατόρθωμα από μόνο του.

Συνάντησα πολλούς ανθρώπους που έχουν πληγεί από κρίσεις και μίλησα με γενναίους εργαζομένους στην ανθρωπιστική βοήθεια. Ανθρωποι στην πρώτη γραμμή του μετώπου, συχνά στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, δείχνουν τεράστια αφοσίωση βοηθώντας οικογένειες και κοινότητες σε κρίση. Η διεθνής κοινότητα συνολικά πρέπει να κάνει περισσότερα.

Το πρόγραμμά μου για την ανθρωπότητα, το οποίο σχεδιάστηκε πριν από τη σύνοδο, περιλαμβάνει πέντε τομείς συλλογικής δράσης: Πρόληψη και τέλος των συρράξεων. Σεβασμός στους κανόνες του πολέμου. Δεν αφήνουμε κανέναν εκτός. Δουλεύουμε με διαφορετικό τρόπο για να μηδενίσουμε τις ανάγκες. Επενδύουμε στην ανθρωπότητα. Στη σύνοδο καταγράψαμε περίπου 3.000 ατομικές και συλλογικές δεσμεύσεις που υποστηρίζουν αυτούς τους πέντε βασικούς τομείς-δράσεις, πολλές από τις οποίες ήρθαν από χώρες που έχουν πληγεί από μία κρίση.

Μια «μεγάλη συμφωνία» ανάμεσα στους 30 κορυφαίους δωρητές και υπηρεσίες βοηθείας θα έπρεπε να μειώσει το κόστος διαχείρισης, να προσφέρει περισσότερη χρηματοδότηση και να δώσει στους ανθρώπους που έχουν πληγεί πιο δυνατή φωνή για τις αποφάσεις που θα διαμορφώσουν τις ζωές τους. Ο νέος Χάρτης για την Αλλαγή (Charter4Change) δεσμεύει 27 διεθνείς ΜΚΟ να διοχετεύσουν το ένα πέμπτο των χρηματοδοτήσεών τους σε εθνικούς οργανισμούς, απαντώντας έτσι στις εκκλήσεις για περισσότερες τοπικές αποφάσεις και χρηματοδοτήσεις.

Οι δωρητές υποσχέθηκαν να χρηματοδοτήσουν νέες πρωτοβουλίες προστασίας των γυναικών, των κοριτσιών από τη βία και να εξασφαλίσουν ότι εκατομμύρια παιδιά σε συνθήκες κρίσης μπορεί να συνεχίσουν το σχολείο, αντιμετωπίζοντας έτσι μία από τις επείγουσες προτεραιότητες των προσφύγων και των ξεριζωμένων σε όλο τον κόσμο.

Η σύνοδος διασφάλισε επίσης σημαντικές δεσμεύσεις για τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στο ανθρωπιστικό και αναπτυξιακό έργο, για τη δημιουργία ενός νέου τρόπου συνεργασίας για τη μείωση των αναγκών, τη διαχείριση κινδύνων και την ανεύρεση μακροπρόθεσμων στόχων.

Περίπου 80% της ανθρωπιστικής βοήθειας πηγαίνει σε ανθρωπογόνες κρίσεις που δημιουργούνται από συρράξεις. Ετσι ήταν ιδιαίτερα σημαντικό ότι το 113 κυβερνήσεις που ήταν παρούσες, δεσμεύτηκαν να επενδύσουν περισσότερα στην πρόληψη των συγκρούσεων και στην οικοδόμηση της ειρήνης, να βρουν καλύτερες λύσεις για πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους και να πιέσουν για πρακτικά μέτρα για την τήρηση του δικαίου του πολέμου.

Πρέπει τώρα να μετατρέψουμε αυτές τις υποσχέσεις σε δράση.

Φέτος θα υποβάλω έκθεση στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών προτείνοντας τρόπους για να προχωρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Η Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τις μεγάλες μετακινήσεις προσφύγων, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να διατηρήσουμε το μομέντουμ και να οικοδομήσουμε πάνω στα επιτεύγματα της συνόδου.

Η κοινωνία των πολιτών είχε δυναμική παρουσία στην Κωνσταντινούπολη και τους ενθαρρύνω να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην παρακολούθηση της συμμόρφωσης των κρατών με τις δεσμεύσεις τους. Η Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδος δεν ήταν το τέλος αλλά ένα σημείο καμπής. Τα Ηνωμένα Εθνη δεσμεύονται να οικοδομήσουν πάνω στο μομέντουμ που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τους παγκοσμίως ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που δεν ήταν παρόντες, και με όλους τους εταίρους, προκειμένου να υποστηρίξουμε τους πιο ευάλωτους στον κόσμο μας.

* Ο κ. Μπαν Κι Μουν είναι γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή