80 χρόνια πριν… 23-VΙ-1936

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕ: Μοντραί, 22.- Αι εργασίαι της Διασκέψεως ήρχισαν σήμερον την 4ην μ.μ. Εις την Διάσκεψιν μετέχουν κατ’ ουσίαν όλαι αι Δυνάμεις αίτινες υπέγραψαν την συμφωνίαν των Δαρδανελλίων το 1923 καθ’ ην η τουρκική κυριαρχία επί του τμήματος τούτου της χώρας περιωρίσθη όσον αφορά το δικαίωμα στρατιωτικών έργων αμύνης. Αι αυταί Δυνάμεις συνήλθον σήμερον όπως αναθεωρήσουν την συμφωνίαν ταύτην υπό ευμενέστερον πνεύμα προς την τουρκικήν επιθυμίαν. […] Ο Αυστραλός κ. Μπριούς εξελέγη πρόεδρος της Διασκέψεως. Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Ελλην αντιπρόσωπος κ. Πολίτης. Γραμματεύς ωρίσθη ο κ. Αγνίδης. Ακολούθως ο Τούρκος αντιπρόσωπος κ. Ρουσδή Αράς (φωτογραφία) ωμίλησε πρώτος αναλύσας τους λόγους, διά τους οποίους η τουρκική κυβέρνησις απεφάσισε να ζητήση την σύγκλησιν της παρούσης Διασκέψεως και δηλώσας ότι η συνθήκη του 1923 έπαυσεν έχουσα λόγον υπάρξεως και απέβη ήδη ανεφάρμοστος. (Ωμίλησαν επίσης οι αντιπρόσωποι: Ρουμανίας, Τιτουλέσκο· Γαλλίας, Μπονκούρ· Σοβιετικής Ενώσεως, Λιτβίνωφ· Ιαπωνίας, Σάτο· Ελλάδος, Πολίτης· καθώς και οι αντιπρόσωποι Αγγλίας, Γιουγκοσλαβίας και Βουλγαρίας.)

ΔΙΑΝΟΜΗ ΓΑΙΩΝ ΕΙΣ ΑΚΤΗΜΟΝΑΣ: Υπό του υπουργείου της Γεωργίας κατηρτίσθη σχέδιον Νομοθετικού Διατάγματος «περί διανομής και αποικισμού των αποκαλυφθεισών γαιών εις τας πεδιάδας Θεσσαλονίκης, Σερρών και Δράμας». Δι’ αυτού προβλέπεται η οριστική αποκατάστασις ακτημόνων, ως και εχόντων ήδη, ανεπαρκή όμως, κλήρον, γηγενών και προσφύγων εις τας ως άνω γαίας. […] Λαμβάνεται ειδική πρόνοια διά την επιστημονικήν καλλιέργειαν και εκμετάλλευσιν εν γένει των γαιών. Σημ. «Φ»: Η εξέλιξη αυτή ήταν δικαίωση για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ο οποίος ως νέος βουλευτής τότε είχε αρθρογραφήσει στην «Κ» υπέρ της διανομής στους ακτήμονες και κατά του Αντωνίου Μπενάκη που είχε διάφορο άποψη. Βλ. «Φιλίστωρ» 25-5-2016.]

ΕΚΤΟΠΙΣΕΙΣ: Χθες το απόγευμα μετεφέρθησαν υπό συνοδείαν εκ του τμήματος Μεταγωγών Πειραιώς εις την ακτήν Τσελέπη και επεβιβάσθησαν του ατμοπλοίου «Πάρος» διά την Φολέγανδρον και Ανάφην τριάκοντα εργάται εκτοπιζόμενοι εκ Θεσσαλονίκης, Βόλου και Κρήτης δυνάμει αποφάσεως των κατά τόπους επιτροπών ασφαλείας.

ΠΡΟΣΥΜΝΑ: Η ενεργούσα ανασκαφάς εις την περιφέρειαν των Μυκηνών Σουηδική αρχαιολογική αποστολή ανεκάλυψε την αρχαίαν πόλιν Πρόσυμναν, η οποία κείται ανατολικώς των Μυκηνών και πλησίον του χωρίου Μπερμπάτι. […].

ΑΛ ΚΑΠΟΝΕ: Ουασιγκτών, 22.- Το υπουργείον της Δικαιοσύνης απέρριψε την περί αποφυλακίσεως αίτησιν του Αλ Καπόνε, ην ούτος υπέβαλε, κατόπιν παραμονής εις τας φυλακάς επί τριετίαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή