80 χρόνια πριν… 24 -VΙ-1936

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΕΟΝ ΜΠΛΟΥΜ ΕΝΑΝΤΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΧΙΤΛΕΡ: Παρίσιοι, 23.– Η νέα γαλλική κυβέρνησις [του Λαϊκού Μετώπου] προέβη σήμερον εις σαφείς δηλώσεις ενώπιον της Βουλής και της Γερουσίας επί της εξωτερικής πολιτικής. Αι δηλώσεις ανεγνώσθησαν εν τη Βουλή υπό του υπουργού των Εξωτερικών κ. Υβόν Ντελμπός και εν τη Γερουσία υπό του πρωθυπουργού κ. Λεόν Μπλουμ. […] Το δεύτερον μέρος των κυβερνητικών δηλώσεων επί της εξωτερικής πολιτικής, αναφερόμενον εις τας μετά της Γερμανίας σχέσεις της Γαλλίας, τονίζει ότι τα πλειοψηφούντα σήμερον γαλλικά πολιτικά κόμματα [του Λαϊκού Μετώπου] ηγωνίσθησαν πάντοτε υπέρ της συνεννοήσεως με την Γερμανίαν, ο δε καγκελλάριος Χίτλερ επανειλημμένως ανήγγειλεν ότι και αυτός διαπνέεται υπό αναλόγου επιθυμίας. «Η γαλλική κυβέρνησις δεν αμφιβάλλει περί του λόγου του, λόγου ενός παλαιού στρατιώτου ο οποίος εγνώρισε την φρίκην του πολέμου και έζησε την ζωήν των χαρακωμάτων επί τέσσαρα έτη. Οσονδήποτε όμως και αν είναι ειλικρινής η επιθυμία αυτή της γερμανικής κυβερνήσεως προς συνεννόησιν μετά της Γαλλίας, πώς είναι δυνατόν να λησμονήση κανείς την πείραν του παρελθόντος και τας τόσας σφοδράς διενέξεις; Η Γερμανία εξοπλίζεται ολονέν εντατικώτερον. (Εις το μέρος τούτο απαριθμούνται η καθιέρωσις της υποχρεωτικής θητείας και η στρατιωτική ανακατάληψις της αφωπλισμένης ζώνης του Ρήνου, διά την οποίαν αι Δυνάμεις [της Συνθήκης] του Λοκάρνο έκαμαν προς αυτήν οριστικάς προτάσεις, εις ας η Γερμανία απήντησε δι’ αντιπροτάσεων αίτινες αποκρούουν ολόκληρον το σύστημα των συμφώνων της αμοιβαίας βοηθείας.) […] Η Γαλλία, εν πάση περιπτώσει, θα μελετήση οιασδήποτε προτάσεις ήθελε κάμει η Γερμανία εμφορουμένη υπό της ειλικρινούς επιθυμίας να ανεύρη εις αυτάς βάσιν συμφωνίας. Αλλ’ η τοιαύτη συμφωνία θα δύναται να είναι πραγματοποιήσιμος μόνον εάν ανταποκρίνεται προς τας αρχάς της αδιαιρέτου ειρήνης και δεν περιέχει απειλάς εναντίον άλλων.» [Σημ. «Φ»: Ο Λεόν Μπλουμ, κατά τη διάρκεια του Πολέμου, από τον Απρίλιο του 1943 έως τον Απρίλιο του 1945, έμεινε κρατούμενος των Γερμανών, υπό ανεκτές συνθήκες, μαζί με άλλες πολιτικές και στρατιωτικές προσωπικότητες, παρά το Μπούχενβαλντ, ενώ ο αδελφός του Ρενέ πέθανε στο Αουσβιτς.]

ΧΗΡΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ: Κατετέθησαν σχέδια Ν.Δ. διά των οποίων απονέμεται μηνιαία ισοβία σύνταξις εκ δρχ. 8.500 εις τας χήρας των εκλιπόντων πρωθυπουργών Παν. Τσαλδάρη, Ελ. Βενιζέλου, Κων. Δεμερτζή και Παύλου Κουντουριώτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή