80 χρόνια πριν στην «Κ» 26.VΙ.1936

80 χρόνια πριν στην «Κ» 26.VΙ.1936

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ:  (Πρωτοσέλιδο σχόλιο της «Καθημερινής».) «Ευκταίον θα ήτο από πάσης απόψεως εάν μεταξύ της χώρας και των ομολογιούχων επήρχετο συμβιβασμός οριστικός, έστω και εάν ο συμβιβασμός αυτός έμελλε να επιβαρύνη τον τόπον διά ποσοστού ανωτέρου του ήδη καταβαλλομένου. Διότι ο οριστικός διακανονισμός θα είχε την ανεκτιμήτως διευκολυντικήν πλευράν της παγιοποιήσεως του ποσοστού και θα επέτρεπεν εις τους εκάστοτε υπουργούς των Οικονομικών να μη υπολογίζουν τας δαπάνας του Κράτους με έγνωστον, σοβαρώτατον δε, παράγοντα τας διαθέσεις των ξένων δανειστών. Ηδη, από της Κυβερνήσεως [Παναγή] Τσαλδάρη, είχε γίνει η πρότασις εις τους ξένους ομολογιούχους περί οριστικού συμβιβασμού έστω και επί επιπέδου καταβολής ανωτέρου του 35% αλλ’ αι αγαθήν έχουσαι την πρόθεσιν προτάσεις αύται απερρίφθησαν. Θα τας αποδεχθούν σήμερον, διατυπουμένας από την Κυβέρνησιν Μεταξά, και μετά την κτηθείσαν πείραν ότι ο τόπος δεν θα ήτο διατεθειμένος να επιβαρυνθή με ποσοστόν ανώτερον των 35%, όταν μάλιστα έχει εν όψει κακάς εσοδείας και την επείγουσαν ανάγκην του πολεμικού ανεφοδιασμού της χώρας.» [Σημ. «Φ»: Το ποσοστό αναφέρεται σε αναλογία καταβολής των τόκων για κάθε έτος. Ο Μεταξάς πιέστηκε από τον Γεώργιο και ενέδωσε στις απαιτήσεις των δανειστών, με μικρές παραχωρήσεις εκ μέρους των.]

Ο ΠΑΠΑΓΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΣ: Διά διατάγματος τοποθετείται ο υποστράτηγος Δ. Πολίτης ως διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού αντί του κ. Ζέπου τοποθετουμένου ως επιθεωρητού στρατού Β’ στρατιωτικής περιοχής αντί του κ. Παπάγου τοποθετουμένου ως αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού. […] Ο κ. Τσολάκογλου τοποθετείται ως διοικητής της 12ης Μεραρχίας Κομοτηνής.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΑΝΩΛΕΑΣ: Η 24ωρος απεργία των καπνεργατών, καπνεργατριών και υπαλληλικού προσωπικού των εν Πειραιεί εγκαταστάσεων του κ. Παπαστράτου, ήτις έληγε χθες, παρετάθη κατά σχετικήν νεωτέραν απόφασιν των απεργών. […] Οι απεργοσπάσται και ελεύθεροι εργάται εξηκολούθησαν και χθες την εργασίαν των. […] Ο καταζητούμενος βουλευτής του Παλλαϊκού Μετώπου Μανωλέας δεν είχε συλληφθή μέχρι της χθεσινής εσπέρας. [Σημ. «Φ»: Ο Μανώλης Μανωλέας κατά την Κατοχή συνεργάστηκε πολιτικά με τους Γερμανούς. Δολοφονήθηκε από την ΟΠΛΑ τον Ιανουάριο του 1944 στην Καλλιθέα.]

LEOPOLDO CARDONA: Οι φίλοι της μουσικής ελάτε απόψε στην «Οασι» ν’ απολαύσητε τον διάσημον βιρτουόζον πιανίσταν Leopoldo Cardona […].

ΡΑΔΙΟ ΜΟΣΧΑ:  (175 ΚΧ 1742 Μ.) 8 Ρεσιτάλ τραγουδιού, 8.30 Συναυλία, 9.30 Αποσπάσματα από οπερέττες, 10 Τσέχικη διάλεξις. 11.05 Αγγλική διάλεξις, 12 Γερμανική διάλεξις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή