80 χρόνια πριν… 30-VΙ-1936

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΖΑΚ ΝΤΟΡΙΩ: Παρίσιοι, 29.- Νέον κόμμα, φέρον τον τίτλον Γαλλικόν Λαϊκόν Κόμμα, συνέστη υπό του κ. Ζακ Ντοριώ, δημάρχου και βουλευτού του Σαιν Ντενί και τέως ηγέτου του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. (…) Εις την μεγάλην αίθουσαν της Δημαρχίας του Σαιν Ντενί ο κ. Ντοριώ εξέθεσε χθες τας γενικάς γραμμάς του προγράμματός του, το οποίον συνίσταται πρώτον εις την απαλλαγήν της χώρας εκ των ξένων επιρροών και δεύτερον εις την καταπολέμησιν του ανταγωνισμού μεταξύ των κοινωνικών τάξεων. Ο κ. Ντοριώ, εις λόγον, τον οποίον εξεφώνησεν ενώπιον χιλιάδων ακροατών, εξέθεσε λεπτομερώς την κοινωνικήν κατάστασιν εν Γαλλία και κατεφέρθη κατά του κομμουνισμού και όλων των διεθνιστικών οργανώσεων, των οποίων κατέδειξε τα μειονεκτήματα. (…) Το προσωρινόν προεδρείον, όπερ εξελέγη κατά την συγκέντρωσιν, αποτελείται κυρίως από μέλη αποσχισθέντα του Κομμουνιστικού Κόμματος. (Σημ. «Φ»: Ο Ντοριώ, μέγας αγκιτάτορας, εξελίχθηκε κατά την Κατοχή σε συνεργάτη των Γερμανών, αντιπολιτευόμενος το καθεστώς Πεταίν, και πολέμησε στο Ανατολικό Μέτωπο. Σκοτώθηκε από πολυβολισμό συμμαχικού αεροσκάφους το 1945 στη Γερμανία. Στη φωτογραφία, κατά την ομιλία του στο εργατικό προάστιο Σαιν Ντενί με πρωτοπόρο αμφίεση λαϊκού ηγέτη.)

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ: Καθ’ υπαρχούσας πληροφορίας, ευθύς ως λυθή κατ’ ευχήν το ζήτημα της κυριότητος της κληρονομίας του αειμνήστου Δημ. Βερναρδάκη, ο εν Μυτιλήνη υποπρόξενος της Γερμανίας πρόκειται να κλείση συμφωνίαν μετά γερμανικών θεάτρων, όπως τον προσεχή χειμώνα (1937) παρασταθούν εν Βερολίνω η «Αντιόπη» και η «Φαύστα», των οποίων υπάρχει γερμανική μετάφρασις. Αι διαπραγματεύσεις μετά των εν Βερολίνω θεατρικών κύκλων είχον αρχίσει από του 1933, αλλά προσέκοπτον πάντοτε εις το ζήτημα της κυριότητος της κληρονομίας. (…)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή