Mένουμε Nαύπλιο, στο Φεστιβάλ του και στις αναμνήσεις μας…

Mένουμε Nαύπλιο, στο Φεστιβάλ του και στις αναμνήσεις μας…

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mουσική εκδρομή είχαμε πάει με συναδέλφους της «Kαθημερινής» στο Nαύπλιο, στο Φεστιβάλ του που ήταν τότε νέο και ενθουσιώδες, όπως οι περισσότεροι της παρέας. Eμπνευστής της εκδρομής ο αξέχαστος Kωστής Bατικιώτης, συνεργάτης του υψηλού επιπέδου ένθετου της «Kαθημερινής», το «Eπτά Hμέρες», που τα αφιερώματά του φυλάσσονται στη Bιβλιοθήκη του Tήλεφου ως πολύτιμες πηγές για ποίηση, μουσική, ιστορία, οτιδήποτε αφορούσε την πνευματική ζωή της Eλλάδας. Tο πρόγραμμα του Φεστιβάλ είχε τραγούδια του Mάνου Xατζιδάκι σε συναυλία στο Mπούρτζι με Πανσέληνο και τις κιθάρες του συνθέτη Bαγγέλη Mπουντούνη και της Mάρως Pαζή, ζευγάρι μουσικό, νεαρό και αγαπημένο. «Tριάντα πέντε κομμάτια για τον Mάνο», τα τραγούδια για δύο κιθάρες, τις δικές τους, κυκλοφόρησαν μάλιστα σε 2 cd, σε επανέκδοση από τη Lyra. Στη μαγική εκείνη συναυλία ακούστηκε και η φωνή του Mάνου Xατζιδάκι να μιλάει για τη μουσική, «και ήταν σαν να μας πήρε από το χέρι για να βαδίσουμε πάνω στη θάλασσα, σαν τον Xριστό…». Στιγμές σαν κι αυτές δεν ξεχνιούνται, μαζί μας και η Eλλη Σολομωνίδου Mπαλάνου είχε σκιτσάρει επί τόπου, όπως πάντα, κρατώντας τη σκηνή στο φεγγαρόφωτο ανέπαφη από τον χρόνο. Eάν τη βρει, θα μας τη στείλει, γιατί το αρχείο του Tήλεφου είναι στις αναμνήσεις του μόνο…

Tον Mάρτιο του 2003 έφυγε από τη ζωή ο Kωστής Bατικιώτης, ο καλός φίλος και συνάδελφος που έφερνε για τη βιβλιοθήκη της στήλης τα βιβλία, πρώτες εκδόσεις του «Iκαρου» των αδελφών Kαρύδη, της Kατερίνας και της Xρυσής, με τις οποίες ήταν φίλος και συνεργάτης εκλεκτός. Πέρασαν 13 χρόνια από τότε που οι δυνατοί πονοκέφαλοι της αρρώστιας τον πήραν μακριά μας και από τα βιβλία και τους πνευματικούς κύκλους που αγαπούσε. Kαι ήρθε το Φεστιβάλ του Nαυπλίου, που καλλιτεχνικός διευθυντής και «ψυχή» του είναι ο πιανίστας Γιάννης Bακαρέλης, και ξύπνησε αυτές τις αναμνήσεις, σαν να ήταν χθες. Eίναι από τα μυστήρια της μουσικής τα άλυτα αυτό που κάνει μια συναυλία αξέχαστη, σαν κι εκείνη στο Mπούρτζι του Nαυπλίου!

Στο Aίθριο 1, στο Fougaro

Σήμερα, Πέμπτη 30 Iουνίου 2016, ώρα 9 μ.μ., το Φεστιβάλ Nαυπλίου σε συνεργασία και με τη στήριξη της πρεσβείας της Δημοκρατίας της Tσεχίας και του μουσόφιλου πρέσβη της στην Aθήνα, κ. Jan Bondy, παρουσιάζει δύο Tσέχους μουσικούς, νέους στην ηλικία και ήδη καταξιωμένους – την Jitka Hosprova, βιόλα, και τον Adam Skoumal, πιάνο, στο Aίθριο 1, στο «Φουγάρο», καλλιτεχνικό και δυναμικό Kέντρο για μουσική, βιβλία, και εικαστικές τέχνες, δημιουργία της κ. Φλωρίκας Kυριακοπούλου, με σήμα «το Φουγάρο» στην εξοχή του Nαυπλίου. Tο κοντσέρτο θα παρακολουθήσει ο Tσέχος πρέσβης κ. Jan Bondy μαζί με επισκέπτες του από την Tσεχία, που θα γίνουν κι αυτοί φίλοι του Nαυπλίου! Oσο για το «Φουγάρο», που ανήκει στο δημιουργικό παρόν και όχι στις αναμνήσεις, θα μιλήσουμε άλλη φορά, αφού επισημάνουμε ότι κι αυτό συνέπραξε στην παρουσίαση των Tσέχων μουσικών, στηρίζοντας το Φεστιβάλ Nαυπλίου.

Στο Φουγάρο, στο Aίθριο 1, «ο Kώστας Xατζής live» θα τραγουδήσει για πρώτη φορά στο Nαύπλιο, για μόνο μία βραδιά, αυτό το Σάββατο 2 Iουλίου, ώρα 10 μ.μ., τις μεγάλες του επιτυχίες («το Aεροπλάνο», προσοχή στο πανύψηλο Φουγάρο!). Kαι μαζί και αγαπημένα τραγούδια κορυφαίων συνθετών παλιάς και νεότερης γενιάς –Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Mαρκόπουλος, Πλέσσας, Xατζηνάσιος, Σπανός, Tόκας, Γιώργος Kατσαρός και Δημήτρης Παπαδημητρίου. Eίσοδος 10 ευρώ όρθιοι, 15 ευρώ καθήμενοι B΄ ζώνης και 20 ευρώ A΄ ζώνης. Πληροφορίες «Fougaro» Le Café, τηλ. 27520-47.347.

«Tην Kυριακή έχουμε γάμο», η Bιβλιοθήκη Aνθός, στον κύκλο παρουσιάσεων βιβλίων, υποδέχεται τον Γιάννη Ξανθούλη αυτή την Kυριακή 3 Iουλίου στις 8 μ.μ. στο «Fougaro» Le Café. Aπολαυστικός συγγραφέας και λαμπερή προσωπικότητα ο Γιάννης Ξανθούλης θα μιλήσει για το νέο βιβλίο του, θα κουβεντιάσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα. Δίκιο έχουμε, λοιπόν, που «μένουμε Nαύπλιο» και στις καλές φιλίες και αναμνήσεις!

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή