80 χρόνια πριν στην «Κ» 3.VΙI.1936

80 χρόνια πριν στην «Κ» 3.VΙI.1936

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΟΦΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕ ΣΚΛΑΒΑΙΝΑ: Χθες την 11ην π.μ. συνεκροτήθη εις την αίθουσαν της Γερουσίας η προαγγελθείσα γενική συνέλευσις του κόμματος των Φιλελευθέρων. […] Ο κ. Θεμιστοκλής Σοφούλης ανεφέρθη εν αρχή εις τας συνθήκας υπό τας οποίας ανέλαβε την αρχηγίαν του κόμματος, την πολιτικήν την οποίαν ηκολούθησεν από των εκλογών και εντεύθεν ενδιατρίψας ιδιαιτέρως εις τας εναντίον του επικρίσεις διά το μετά του Παλλαϊκού Μετώπου [ΚΚΕ] σύμφωνον. Απέκρουσε σχετικώς την μομφήν ότι υπέγραψε το σύμφωνον χωρίς ν’ αποδώση εις το περιεχόμενον αυτού και την όλην πολιτικήν πράξιν την δέουσαν σημασίαν. […] Εν τέλει [αφού ωμίλησαν ο Στυλιανός Γονατάς, ο Σοφοκλής Βενιζέλος και διάφοροι βουλευταί] έγινε δεκτόν το κάτωθι ψήφισμα: «Η συνέλευσις του κόμματος των Φιλελευθέρων, εγκρίνουσα την μέχρι τούδε πολιτείαν του αρχηγού, εκφράζει την εμπιστοσύνην της προς αυτόν και τα μέλη της διοικούσης επιτροπής με την πεποίθησιν ότι εν στενή συνεργασία θα συνεχισθούν αι αρχαί, τας οποίας εχάραξεν ο μέγας ιδρυτής του κόμματος.»

ΠΕΡΙ ΑΠΟΤΑΚΤΩΝ: Ο εκ των μελών της διοικούσης επιτροπής του Λαϊκού κόμματος κ. Π. Μαυρομιχάλης επεξηγών όσα εδήλωσε κατά την συνέλευσιν του κόμματος περί ανατρεπτικών κινήσεων των αποτάκτων αξιωματικών του περυσινού κινήματος τελούντων εις συνεργασίαν μετά του κ. Σοφ. Βενιζέλου ανέφερεν ότι τας πληροφορίας ταύτας έχει από επιστολάς αξιωματικών των φρουρών Λαρίσης και Θεσσαλονίκης, οι οποίοι του καταγγέλλουν σχετικώς. Ο Πρωθυπουργός κ. Ιωάννης Μεταξάς υπ’ όψει του οποίου ετέθησαν αι πληροφορίαι αυταί ετόνισεν ότι η Κυβέρνησις δεν γνωρίζει τίποτε και ότι αι αρμόδιαι αρχαί ουδέν σχετικόν έχουν θέσει υπ’ όψιν του.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΑΝΤΣΙΧ: Λονδίνον, 2.- Οι ενταύθα διπλωματικοί κύκλοι προβλέπουν ως απολύτως βέβαιον ότι η Γερμανία θα επιχειρήση πραξικόπημα εις το Δάντσιχ λίαν προσεχώς.

ΣΥΝΟΡΑ ΓΑΛΛΙΑΣ – ΕΛΒΕΤΙΑΣ: Παρίσιοι, 2.- Η επί των στρατιωτικών επιτροπή της Γερουσίας απεφάσισεν όπως γίνη μελέτη επί των σημείων αμύνης των προς την Ελβετίαν συνόρων ίνα εξακριβωθή εάν η άμυνα είναι ασφαλής από ενδεχομένης επιθέσεως, ήτις θα είχεν αντικειμενικόν σκοπόν την Λυών.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ: Υπό της επιτροπής ενισχύσεως γραμμάτων και τεχνών του υπουργείου της Παιδείας απενεμήθη εις την κυρίαν Αγγελικήν Χατζημιχάλη χρηματικόν βραβείον διά την δράσιν της προς διάδοσιν της εθνικής λαϊκής τέχνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή