Ο Φλαμπουράρης στο Μουσείο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νύχτα του άθλιου Δεκεμβρίου του 2008, κάποιοι από τους πυρομανείς είχαν βάλει φωτιά στην αποθήκη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Για να ολοκληρώσουν δε το έργο τους πετροβολούσαν τα οχήματα της Πυροσβεστικής που επιχειρούσαν να την κατασβέσουν. Οι Δυνάμεις Ασφαλείας είχαν εντολή να μην προκαλούν τους εμπρηστές, κοινώς να μην παρεμποδίζουν στο έργο της καταστροφής, καθήκον κάθε εξεγερμένης νεοελληνικής συνείδησης. Υποθέτω πως πολλά απ’ αυτά τα «παιδιά» θα είχαν εκστασιαστεί το 2004 με την τελετή έναρξης και με την αποθέωση του ελληνικού πνεύματος, το οποίο τέσσερα μόλις χρόνια μετά ήθελαν να πυρπολήσουν.

Τι είχε συμβεί εν τω μεταξύ; Τίποτε το σπουδαίο. Απλώς η Ελλάδα είχε ξαναβρεί τον εαυτό της μετά την αναστάτωση των Ολυμπιακών Αγώνων που ξεσήκωσε την καρδιά του «μυγιάγγιχτου εθνικισμού», έκφραση που δανείζομαι από τον Παναγιώτη Κονδύλη. Και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είχε επιστρέψει στην αξιοπρέπεια της μοναξιάς του, στο έλεος της αδιαφορίας.

Αφγανός επετέθη τις προάλλες με μαχαίρι σε καθαρίστρια του Μουσείου, η οποία του ζήτησε να πάει λίγο παρακάτω για να κάνει τη δουλειά της. Ηθελε να προσευχηθεί ο άνθρωπος. Δεν ξέρω αν η καθαρίστρια μηνύθηκε για έλλειψη σεβασμού απέναντι στις θρησκευτικές πεποιθήσεις ή αν κατηγορήθηκε για μισαλλοδοξία από παρατυχόντα προοδευτικό. Πόσοι αστυνομικοί απασχολούνται για τον αποκλεισμό της Ηρώδου Αττικού, κεντρικής αρτηρίας της πόλης, πόσοι για την φύλαξη του κ. Φλαμπουράρη; Θα μου πείτε ο κ. Φλαμπουράρης χειρίζεται λεπτά εθνικά θέματα, συντονίζει ολόκληρο κυβερνητικό έργο και βάλε, ενώ τα αγάλματα ναρκισσεύονται εδώ και κάτι αιώνες τώρα. Ασε που δεν τα ψήφισε κανείς. Πόσοι αστυνομικοί φυλάνε το Μουσείο; Ο ευρών αμειφθήσεται.

Μερικές σκέψεις που μου ήρθαν όταν άκουσα ότι η κ. Λαγκάρντ πρότεινε τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών στην Αθήνα. Την απασχολεί μόνον ο διεθνής χαρακτήρας μιας διοργάνωσης που θα την αναλάβει αποκλειστικά μία χώρα. Αν είχε πληροφορηθεί το επεισόδιο με τον Αφγανό, θα συμφωνούσε ότι εμείς εδώ έχουμε ήδη διεθνοποιήσει τις αρχαιότητές μας.

Οσο για την αποτελεσματικότερη φύλαξη του Μουσείου, μία λύση θα ήταν να προσληφθεί ο κ. Φλαμπουράρης ως έκθεμα και να μετακομίσει εκεί με όλους τους αστυνομικούς του. Αφήστε που όλοι θα έβλεπαν πως η παραγωγή πολιτισμού παρά τοις Ελλησι δεν είναι προνόμιο της αρχαιότητός των.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή