Οταν σβήνουν τα αρχεία του κράτους…

Οταν σβήνουν τα αρχεία του κράτους…

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγες εβδομάδες και ενόψει της παρουσίασης της νέας του δουλειάς, το γνωστό συγκρότημα Radiohead αποφάσισε να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού, διαγράφοντας σχεδόν το σύνολο του διαδικτυακού αποτυπώματός του. Από πλευράς marketing, η τεχνική ήταν επιτυχής και το νέο τους τραγούδι ξεπέρασε τα τέσσερα εκατομμύρια προβολές σε 24 ώρες. Εκ του αποτελέσματος, πρόκειται για μια έξυπνη επικοινωνιακή ιδέα, που έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στο συγκρότημα. Οι Radiohead είναι μουσικό συγκρότημα και έχει την πλήρη ελευθερία να αποφασίζει τι περιεχόμενο αναρτά στο Διαδίκτυο. Τι ισχύει όμως για τα κράτη και τις κυβερνήσεις;

Ο συνειρμός με τους Radiohead προκύπτει από τον τρόπο που το υπουργείο Οικονομικών μεταχειρίζεται τη θεσμική ιστοσελίδα του – όπως είναι βέβαιο και άλλοι φορείς του ελληνικού κράτους. Οχι, το υπουργείο δεν διέγραψε το σύνολο του διαδικτυακού αποτυπώματός του, αλλά εδώ και πάνω από ένα χρόνο έχει σβήσει όλο σχεδόν το προηγούμενο αρχείο. Η ιστορία ξεκινά περίπου από το καλοκαίρι του 2014.

Ολο το προηγούμενο υλικό, ανακοινώσεις, φωτογραφικό υλικό, video δεν υπάρχει πια. Τα δελτία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της χώρας είναι διαθέσιμα μόνο για τα έτη 2014 και έπειτα. Αν αναζητείτε τα στοιχεία που οδήγησαν τη χώρα σε Μνημόνιο δεν θα τα βρείτε, γιατί απλώς δεν υπάρχουν. Αν θέλετε να βρείτε απαντήσεις για τα στοιχεία που έβαλαν τη χώρα σε επιτήρηση το 2004, δεν θα τις βρείτε. Η οικονομική ιστορία της χώρας δεν υπάρχει πια στην ιστοσελίδα του πλέον επίσημου φορέα και θεσμού της.

Το παράδοξο είναι ότι στο «πεδίο» Σχέδια Νόμου είναι αναρτημένα νομοσχέδια του 2011 (παράδειγμα «Σχέδιο Νόμου Ρύθμιση της αγοράς παιγνίων») ενώ το πεδίο «Νόμοι» έχει ως τελευταία ανάρτηση τον νόμο 3986 του 2011 «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015».

Αρκετοί θα πουν ότι δεν μπορεί να μας σοκάρει η ασυνέχεια του κράτους, αποτελεί γενικευμένο φαινόμενο στη χώρα μας και δεν είναι ασύνηθες να σβήνει ένας υπουργός τα πεπραγμένα του προηγούμενου. Πράγματι, κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί μετά και τις εκλογές του 2004 με την ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών.

Ωστόσο, η πρόσφατη οικονομική ιστορία της χώρας αποτελεί κορυφαίο ζήτημα όσον αφορά τη δυνατότητα πρόσβασης σε επίσημες πηγές. Επειτα από όλα όσα έχουν συμβεί στη χώρα, όσα συνέβησαν σε σχέση με τα οικονομικά μας στοιχεία, είναι αδιανόητο να μην υπάρχουν καταχωρισμένα τα επίσημα οικονομικά δεδομένα και μεγέθη. Η θεσμική μνήμη για μία ακόμα φορά χάνεται και έτσι ο καθένας μπορεί να ξαναγράψει την ιστορία, όπως επιθυμεί. Το περιεχόμενο των επίσημων ιστοσελίδων αποτελεί ιδιοκτησία του κράτους και κατά συνέπεια και των πολιτών και δεν είναι βιλαέτι του εκάστοτε υπουργού.

Είναι τουλάχιστον κρίμα, αν όχι εξοργιστικό, ο πολίτης να μην έχει πρόσβαση σε τόσο κρίσιμα δεδομένα που τον αφορούν. Και η διαφύλαξη του αρχειακού υλικού της οικονομικής ιστορίας της χώρας δεν είναι δύσκολη υπόθεση ούτε κοστοβόρα, αρκούσε να μη διαγραφούν.

Είναι θέμα στοιχειώδους διαφάνειας και συνέχειας του κράτους. Ας ψάξουν στο υπουργείο Οικονομικών στους server τους, με την ελπίδα ότι τα στοιχεία δεν έχουν διαγραφεί και από εκεί…

*Η Φιλιώ Λαναρά είναι δημοσιογράφος και εργάζεται ως Σύμβουλος Επικοινωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή