Ενας χρόνος μετά το δημοψήφισμα-απάτη…

Ενας χρόνος μετά το δημοψήφισμα-απάτη…

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος! Ενας χρόνος που η κυβέρνηση μπροστά στο διαπραγματευτικό αδιέξοδο της «περήφανης διαπραγμάτευσης» και της εξάμηνης απραξίας της κατέφυγε στη λύση της πολιτικής απάτης! Αφού επέβαλε στους πολίτες ένα ανυπόστατο δίλημμα, αφού πόλωσε το κλίμα προσπαθώντας να διχάσει την κοινή γνώμη, αφού δημιούργησε ένα εξαιρετικά αβέβαιο περιβάλλον για το αύριο της χώρας, οδήγησε τον ελληνικό λαό σε ένα ψεύτικο δημοψήφισμα και πανηγύρισε την Κυριακή το βράδυ την επικράτηση του «Οχι», το οποίο, μόλις δύο μέρες μετά, μετέτρεψε σε «Ναι». Το τεράστιο κόστος αυτής της παιδαριώδους και ανεύθυνης πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο καθώς και σε επίπεδο ευρωπαϊκών και διεθνών σχέσεων δεν έχει εκτιμηθεί πλήρως. Η οικονομία οδηγήθηκε στην ασφυξία με την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, το κλείσιμο των τραπεζών και την απουσία ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, η αυξανόμενη φορολογία και η αύξηση του ΦΠΑ στραγγαλίζουν την οικονομία, τη μικρομεσαία επιχείρηση και τον ελεύθερο επαγγελματία, η μείωση μισθών και συντάξεων μειώνει καθημερινά ολοένα και περισσότερο την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, ενώ επιβάλλονται νέοι δυσβάστακτοι φόροι και περικοπές. Οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας καταγράφουν πλέον με τον πιο γλαφυρό τρόπο το μέγεθος των καταστροφικών χειρισμών της κυβέρνησης:

• Η ανεργία αυξάνεται συνεχώς αγγίζοντας το 24,2%, ενώ στην Ευρωζώνη η ανεργία τον Απρίλιο του 2016 κινείται σταθερά στο 10,2%.

• Τα δημόσια έσοδα έχουν καταρρεύσει. Μόνον οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 11,3 δισ. ευρώ, αφού έφτασαν τα 85 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015.

• Είμαστε η μόνη χώρα της Ε.Ε. που κατέγραψε ύφεση το Α΄ τρίμηνο του 2016, βάσει των στοιχείων της Eurostat.

• Δεν έχει δοθεί ημερομηνία λήξης στα capital controls. Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας δήλωσε πρόσφατα ότι «δεν νομίζω ότι υπάρχει ο οποιοσδήποτε που να μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη [για την άρση των capital controls].»

• Οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 13,1%, οι εξαγωγές κατά 3,8% και ο τζίρος των βιομηχανικών επιχειρήσεων κατά 10,4% το 2015. Λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας των δύο περασμένων ετών, υπήρξε εκροή καταθέσεων 40 δισ. ευρώ και κλείσιμο των τραπεζών.

• Η κυβέρνηση με τη στάση πληρωμών κατάφερε να αυξήσει κατά 2,5 δισ. ευρώ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (δηλαδή κατά 80%) από το τέλος του 2014 μέχρι σήμερα, στραγγίζοντας τη ρευστότητα στην αγορά.

• Από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2016 έκλεισαν 15.445 επιχειρήσεις, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΜΗ, ενώ για πρώτη φορά οι εργαζόμενοι στις ευέλικτες μορφές εργασίας ξεπέρασαν αυτούς που εργάζονται με κανονικό ωράριο.

• Πρόσφατα, η κυβέρνηση νομοθέτησε μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ, μία πραγματική φοροκαταιγίδα, μέτρα εξόντωσης των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών, περικοπή συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ και αύξηση των έμμεσων φόρων κατά 1,8 δισ. ευρώ.

• Οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες όχι μόνο λόγω φορολογικού αλλά και λόγω πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό.

Η Τράπεζα της Ελλάδας υπολόγισε το κόστος των capital controls και των γενικότερων οικονομικών χειρισμών σε 80 δισ. ευρώ. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, συνυπολογίζοντας και το πισωγύρισμα της ελληνικής οικονομίας από τους εκτιμώμενους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε ύφεση για τα έτη 2015 και 2016, εκτίμησε το κόστος στα 100 δισ. ευρώ. Εναν χρόνο πριν η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι οι κεφαλαιακοί περιορισμοί θα αρθούν εντός του 2015 ή στις αρχές του 2016. Εναν χρόνο μετά διαψεύδονται από τις ίδιες τις πράξεις τους. Αποδεικνύεται ότι δεν έχουν κανένα συγκροτημένο σχέδιο για το πώς και πότε θα το πετύχουν. Μάλιστα, η τελευταία ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών περιορίζεται σε υπόσχεση περαιτέρω χαλάρωσης των κεφαλαιακών ελέγχων, δίχως κανέναν προγραμματισμό για την άρση τους. Εναν χρόνο μετά η ξεδιάντροπη εξαπάτηση του ελληνικού λαού από την κυβέρνηση συνεχίζεται με τη δημοσιοποίηση των παρανοϊκών σχεδίων ανθρώπων που αποφάσιζαν για το μέλλον μας και που ευτυχώς ήταν πολύ δειλοί για να τα υλοποιήσουν.

Υπάρχουν ευθύνες! Η ανεύθυνη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ορατές επιπτώσεις στον ελληνικό λαό. Οι μάσκες πέφτουν και τα «σκοτεινά» τους σχέδια αποκαλύπτονται. Οι υπεύθυνοι της παιδαριώδους πολιτικής πρέπει να λογοδοτήσουν!

*Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είναι βουλευτής Ηρακλείου και γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή