80 χρόνια πριν… 8-VΙI-1936

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΠΑΠΑΓΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ: Διά διατάγματος τοποθετούνται ως εξής οι κάτωθι ανώτατοι αξιωματικοί: Αντιστράτηγοι: Α. Παπάγος, ως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Δ. Καθενιώτης, ως γενικός επιθεωρητής της Ι στρατιωτικής περιφερείας […]. Ως διοικηταί Σωμάτων Στρατού οι υποστράτηγοι κ.κ. Πιτσίκας του Α΄ […]. Ως διοικηταί μεραρχιών οι υποστράτηγοι Δεμέστιχας 2ας Αθηνών, Δ. Παπαδόπουλος 11ης Θεσσαλονίκης, Τσολάκογλου 12ης Κομοτηνής, Κοσμάς 3ης Πατρών, Λελάκης 5ης Κρήτης, Μπάκος 1ης Λαρίσης […]. Οι υποστράτηγοι Πλατής διοικητής της Σχολής Πολέμου, Καβράκος φρούραρχος Αθηνών […].

ΓΚΝΤΑΝΣΚ: Παρίσιοι, 7.- Αγγέλλεται εκ Βαρσοβίας ότι μετά την επάνοδον του υπουργού των Εξωτερικών κ. Μπεκ [εκ της συνόδου της Κοινωνίας των Εθνών εν Γενεύη] ο κυβερνητικός Τύπος δημοσιεύει σχόλια επί του ζητήματος του Δάντσιγκ. […] Η «Κουριέρ Κοτζένι» παρατηρεί ότι τόσον εις την Γενεύην όσον και εις το Βερολίνον πρέπει να εννοηθή ότι τα δικαιώματα τα οποία έχει η Πολωνία εις το Δάντσιγκ απορρέουν εκ των συνθηκών. Η Πολωνία, λέγει η εφημερίς, δεν δύναται να επιτρέψη την παραβίασιν των δικαιωμάτων των προβλεπομένων υπό των συνθηκών. Ο πολωνικός Τύπος γενικώς τονίζει ότι θα ήτο αντίθετον προς την ιστορικήν λογικήν να θελήση τις να επιβάλη εις το Δάντσιγκ την γερμανικήν επιρροήν, της οποίας την ανάγκην δεν αναγνωρίζει ολόκληρος ο πληθυσμός της πόλεως. Η ιστορική λογική επιβάλλει όπως το Δάντσιγκ παραμείνη θαλάσσιος λιμήν της Πολωνίας.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ: Ο υπουργός της Παιδείας, κ. Νικόλαος Λούβαρις, κατήρτισε σχέδιον Ν.Δ. διά του οποίου προβλέπεται η επαναφορά της Δημοτικής γλώσσης εις την Δ΄ τάξιν των Δημοτικών σχολείων.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά τηλεγράφημα εξ Ηρακλείου χθες την εσπέραν ενώπιον πολυπληθούς συγκεντρώσεως ωμίλησεν ο αρχηγός του Εθνικού Ενωτικού κόμματος, κ. Π. Κανελλόπουλος, εκθέσας το πρόγραμμά του.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΜΕΓΑΣ: Διά διατάγματος του υπουργού της Παιδείας, κ. Νικολάου Λούβαρι, διορίζεται Διευθυντής του Λαογραφικού τμήματος της Ακαδημίας Αθηνών ο καθηγητής κ. Γ. Μέγας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή