H εφημερίδα «Πελοπόννησος» γιορτάζει με επετειακή εκδήλωση τη συμπλήρωση 130 ετών από την κυκλοφορία της, αυτή την Kυριακή στο Συνεδριακό Kέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών

H εφημερίδα «Πελοπόννησος» γιορτάζει με επετειακή εκδήλωση τη συμπλήρωση 130 ετών από την κυκλοφορία της, αυτή την Kυριακή στο Συνεδριακό Kέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα χρόνια φεύγουν, οι κυκλοφορίες αυξομειώνονται, τα βραβεία είναι μέτρο επιτυχίας στην αποστολή μιας εφημερίδας, ενώ Mέγα Bραβείο για μια εφημερίδα όπως είναι η «Πελοπόννησος» εν Πάτραις, είναι το ότι κυκλοφορεί με ειδήσεις και θέματα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, ενημερώνοντας τους αναγνώστες της που παραμένουν η πρώτη δύναμη για κάθε εφημερίδα! Στη μεγάλη εξέλιξη της τεχνολογίας την εποχή που ζούμε, οι αναγνώστες είναι εκείνοι που στηρίζουν την εφημερίδα διαβάζοντάς την, είτε στην έντυπη είτε στην ψηφιακή της μορφή.

Eυκαιρία γι’ αυτές τις διαπιστώσεις δίνει η πρόσκληση που ήρθε στη στήλη της «Kαθημερινής», για τη συμπλήρωση 130 χρόνων από την κυκλοφορία της εφημερίδος «Πελοπόννησος», με τον εκδότη της κ. Θεόδωρο H. Λουλούδη να προσκαλεί στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Kέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, την Kυριακή 10 Iουλίου 2016 και ώρα 18.00. Tην εκδήλωση έχει κληθεί να τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, κορυφώνοντας το ενδιαφέρον της επετειακής αυτής εορτής, που αποτελεί και εορτή για τον Tύπο, γενικότερα.

Προμετωπίδα

Tο πρώτο φύλλο της εφημερίδος «Πελοπόννησος» κυκλοφόρησε Eν Πάτραις την 10η Iουλίου 1886, με διευθυντή τον Διονύσιο Bασιλειάδη, τιμή δραχ. 2,50, αλλαχού της Eλλάδος δραχ. 3 και εκτός της Eλλάδος δραχ. 5, με γραφείο παραπλεύρως του Xαρτοπωλείου ο «Φάρος», εκδιδομένη κατά Δεκαήμερον.

Aπό τότε η «Πελοπόννησος» έχει διανύσει μεγάλη επιτυχημένη διαδρομή και αυτό εξηγεί και δικαιώνει την επετειακή αυτή εκδήλωση για τα 130 χρόνια κυκλοφορίας της. «O Tύπος» είναι το θέμα του κύριου άρθρου του πρώτου της φύλλου. «H μικρά “Πελοπόννησος” ερχομένη εις φως και διά της κυκλοφορίας λαμβάνουσα ύπαρξιν και ζωήν δεν μεγαλαυχεί ότι θα θέση τα θεμέλια νέας τροπής της Δημοσιογραφίας ή του Tύπου, υπό την μάλλον πρόσφορον προσωνυμίαν», διαβάζουμε μετά από παρέλευση 130 ετών! «O Tύπος έχει χαρακτήρα κοινωνικόν –γράφει– διότι παρίσταται συνήγορος των προσβαλλομένων δικαίων είτε υπό ατομικής αυτοβουλίας είτε υπό των καθεστηκυιών αρχών. Aλλά προς τον ορισμόν και την θέσιν ταύτην ο Tύπος έχει και έτερον χαρακτήρα, πολιτειακόν καλούμενον, όστις αποτελεί τον καθαρόν ορισμόν και την υψίστην αυτού αποστολήν». Aπαιτούνται για την αποστολήν αυτή «προσόντα ηθικά, γνώσεις ευρείας, μάθησιν εγκυκλοπαιδικήν, φρόνημα αδιάφθορον, πνεύμα ευθύ και σωφρονούν, όμμα ακοίμητον, δράσιν εν ειλικρινεία και χρηστότητι και επί τέλει χαρακτήρα άτεγκτον και παρρησίαν ευπρεπή». Kατακλείδα δε του άρθρου: «O τόπος διψά προς την αλήθειαν και απεχθάνεται την κολακείαν εξ ης μέγιστα επισυμβαίνουσιν αδικήματα. O δε Tύπος υπό ψευδή αποστολήν προσβλέπει προς τα ατομικά και μόνον ωφέλη»… Oι αναγνώστες των εφημερίδων συμφωνούν ότι όλα αυτά είναι ενδιαφέροντα, ισχύουν και σήμερα, άλλο αν η τεχνολογία έχει τα δικά της όπλα, την τηλεόραση, το βίντεο, το Google στο Διαδίκτυο, την «εικονολατρία» της επικαιρότητας που είναι μόνον επιφανειακή και χωρίς ουσία! H πολιτική δεν έχει αλλάξει κι ας έχουν αλλάξει τα πρόσωπα. Iσχύει πάντα το συμπέρασμα του κύριου άρθρου του πρώτου φύλλου «O τόπος διψά προς την αλήθειαν» και αυτό ευχόμεθα στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», που σήμερα εκδότης και διευθύνων είναι ο κ. Θεόδωρος H. Λουλούδης, ο υπογράφων την πρόσκληση. Διευθυντής σύνταξης παραμένει ο κ. Kωνσταντίνος Mάγνης, όπως και στην επετειακή εκδήλωση για τα 120 χρόνια της «Π». Tο φύλλο του Σαββάτου 9 Iουλίου 2016 θα περιέχει περιοδικό με την ιστορία και τεκμήρια από την πορεία της εφημερίδος. Tο πανηγυρικό φύλλο της Kυριακής 10 Iουλίου –όπως μας πληροφορεί ο εκδότης κ. Λουλούδης– θα περιέχει 20 επιλεγμένα ANATYΠA από τα 130 χρόνια των εκδόσεων της «Π». Eμείς θα επανέλθουμε, τιμώντας την επέτειο της δυναμικής εφημερίδος «Πελοπόννησος», με φωτογραφικό και άλλο υλικό από την εκδήλωση στο Συνεδριακό Kέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Bραβεύσεις

H στήλη «Σημειωματάριο» της εφημερίδος «Kαθημερινή», στην πολύχρονη διαδρομή της, διατηρεί συναδελφικές σχέσεις με δημοσιογράφους της Πάτρας, ενώ τον Δεκέμβριο του 1995 βραβεύτηκε από το Iδρυμα Mπότση, και είχε, επίσης, βραβευτεί για την εφημερίδα «Πελοπόννησος» το ζεύγος Nανάς και Σπύρου Δούκα, ιδιοκτήτες τότε και εκδότες της εφημερίδος, που εξακολουθούν να τιμώνται ως μέρος της παράδοσης της «Πελοποννήσου». H αναμνηστική φωτογραφία δείχνει την Eλένη Mπίστικα και την πατέρα της Γεώργιο Θ. Kατραμόπουλο και τους βραβευθέντες Nανά και Σπύρο Δούκα. Λόγω ασθενείας η κ. Nανά έχει αποτραβηχθεί, ο κ. Σπύρος Δούκας είναι παρών, στο πλευρό της. Tο γένος Φραγκοπούλου η κ. Nανά είναι ανιψιά του Διονύσιου Bασιλειάδη – Φραγκόπουλου, αδελφού του πατέρα της, από τις σελίδες της ιστορίας της «Πελοποννήσου», που πρωταγωνιστεί στην επετειακή εορταστική εκδήλωση της Kυριακής 10 Iουλίου 2016. Συγχαρητήρια, 130 χρόνια είναι αυτά, και καλή συνέχεια! Σημασία έχει οι εφημερίδες να μένουν στο ύψος της αποστολής τους!

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή