Ζητείται επειγόντως χρήμα

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τράπεζες χωρίς ρευστότητα είναι το πλησιέστερο ατύχημα σε μια οικονομία χωρίς οξυγόνο. Παρά τη μικρή αύξηση των καταθέσεων, η αξία των δανείων που εξοφλούνται είναι μεγαλύτερη από τα νέα δάνεια που και αυτά είναι κατά κανόνα ανανεώσεις και ρυθμίσεις παλαιότερου δανεισμού. Χωρίς νέο χρήμα, αφού άλλωστε οι επιχειρηματίες δεν αναλαμβάνουν νέους κινδύνους, ούτε πραγματοποιούν νέες επενδύσεις, που μόνον αυτές μπορούν να προσθέσουν χρήμα στην οικονομία. Η πρόβλεψη του ΙΟΒΕ για ύφεση μέχρι 1% σε ολόκληρο το 2016 επιβεβαίωσε τον συντονισμό των μεταβλητών της οικονομίας σε αρνητική συγκυρία.

Η αισιοδοξία του πρωθυπουργού, που πιστεύει ότι η οικονομία, από φθινόπωρο, θα μοιάζει με ελατήριο που αναπηδά, είναι απλώς μία ακόμη από τις πολλές, καθώς φαίνεται, «αυταπάτες» με τις οποίες η πλειοψηφία επιδιώκει να αποκρύπτει τις καταστροφικές επιπτώσεις των πράξεών της.

Η οικονομία παραμένει σε τροχιά αποπληθωρισμού, ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα συνεχίζει να κινείται σε εξαιρετικά αντιφατικές κατευθύνσεις και επιλογές. Το χειρότερο είναι ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει, τους τελευταίους μήνες, σε καθεστώς εσωτερικής υποτίμησης.

Αν αυτή είναι η αρρώστια, το κύριο σύμπτωμά της είναι η αυξανόμενη πίεση των φόρων, αφού το κράτος θα «σηκώσει» πάνω από 30 δισ. μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό σημαίνει πως κάθε μέρα θα μεταφέρεται ποσόν μεγαλύτερο των 200 εκατομμυρίων από τις «τσέπες» επιχειρήσεων και πολιτών στο κρατικό ταμείο.

Κανείς οικονομικός κλάδος δεν δείχνει ικανός να προσθέσει νέο χρήμα. Δείτε το παράδειγμα της τουριστικής βιομηχανίας. Οι πρόσφατες φοροεπιβαρύνσεις εξανεμίζουν «το 50% της ανάκτησης ανταγωνιστικότητας της χώρας, που επιτεύχθηκε από την αρχή της εφαρμογής των μνημονίων με την επίπονη, κοινωνικά και οικονομικά, εσωτερική υποτίμηση» υπογράμμισε αυτή την εβδομάδα ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), μιλώντας στην Κρήτη. Σημειώστε ότι ο τουρισμός προσέθεσε 43% στη συνολική απασχόληση (2012 – 2015) και 17% στον όγκο των αμοιβών, όταν σε όλους μαζί τους κλάδους τα δύο αντίστοιχα στοιχεία είναι +6% και -6%!

Ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός για την επιτυχία που θα έχει η ελεύθερη πρόσβαση στις νέες καταθέσεις. θα χρειαστούν «βουνά εμπιστοσύνης» για να εμφανίσουν οι πολίτες τα 18 – 20 δισ. ευρώ σε μετρητά. Σε τελευταία ανάλυση, μιλάμε για πολιτικούς που ήσαν έτοιμοι να «δημεύσουν τις καταθέσεις» και να τις μετατρέψουν υποχρεωτικώς στη νέα δραχμή, όπως αποκάλυψε το «Σχέδιο Χ» που είχε εκπονηθεί προ έτους.

Νέο χρήμα δεν θα έρθει ούτε από τη νομισματική χρηματοδότηση (QE) που παρέχει ο Ντράγκι, ενώ η επαναφορά της «κατ’ εξαίρεσιν» χρηματοδότησης ελληνικών τίτλων (waiver) έχει ανεπαίσθητο όφελος για τις τράπεζες. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άκουσε απογοητευμένος τον Μάριο Ντράγκι αυτή την Τετάρτη να του εξηγεί ότι θα χρειαστεί και τη δεύτερη αξιολόγηση προτού μπορέσει να κρίνει ευνοϊκά τις πραγματικές προσπάθειες της χώρας.

Ακόμη χειρότερα, η κυβέρνηση λειτουργεί ως καταστροφέας των ήδη περιορισμένων ικανοτήτων της κρατικής μηχανής. Με την αξιολόγηση δανειστήκαμε 1,5 δισ. για να πληρωθούν καθυστερούμενες υποχρεώσεις του κράτους (έπρεπε να έχουν δώσει 100 εκατ. τον Ιούνιο). Οι πληρωμές αυτές αυξάνουν τη ρευστότητα του συστήματος, γεγονός από το οποίο οι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης υπολογίζουν να τροφοδοτηθεί η ανάκαμψη. Τέλος, ο πόλεμος Σπίρτζη εναντίον Πιτσιόρλα κατάστρεψε ήδη μια καλύτερη πώληση της σιδηροδρομικής γραμμής και ακυρώνει τις επόμενες κινήσεις της μοναδικής ευκαιρίας διεθνών επενδύσεων και αντίστοιχων εισροών ρευστότητας στην οικονομία. Η χώρα κλείνεται εντός των τειχών και τα πολιτικά παιχνίδια (βλ. εκλογικός νόμος, άδειες καναλιών) αυξάνουν γεωμετρικά τον κίνδυνο. Σιγά μην γράψουν ευνοϊκή έκθεση για τις προοπτικές της οικονομίας μας οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης. Θα βράζουμε στο ζουμί μας!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή